Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την ενέργεια Χατζησαββίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, για την κίνηση του να αποβάλει τον δημοτικό σύμβουλο της ΛΑ.ΣΥ. κ. Τσουκαλά από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής – Τι απαντά μέσω του Χ-Τύπου στους επικριτές του

Μετά τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής -με την αποβολή του δημοτικού συμβούλου της ΛΑ.ΣΥ. κ. Τσουκαλά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη και τον “πόλεμο” ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ των παρατάξεων- ήταν δεδομένο πως το συγκεκριμένο γεγονός θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του Δ.Σ.Ν. Ιωνίας.

Ψήφισμα-καταδίκη της Δημοτικής Αρχής

Πιο συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε στη συνεδρίαση ψήφισμα-καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αυταρχική, αντιδημοκρατική και παράνομη απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών, ενώ στο στόχαστρο της παράταξης βρέθηκε συνολικά η Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι “η τακτική της διοίκησης να αποφεύγει να δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, να απαντάει στην τεκμηριωμένη κριτική που της γίνεται με ύβρεις, κατασυκοφάντηση συμβούλων, ειρωνεία, έπαρση και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, φανερώνει την αμηχανία της στην υπεράσπιση της χρεοκοπημένης της πολιτικής. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάζονται.”

Δ. Θωμαΐδου: “Απέχουμε από κάθε διαδικασία που στοχεύει στο να εμποδίσει τη λειτουργία του Δ.Σ.”

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η συνολική στάση της Δημοτικής Αρχής, καθώς αν και δέχτηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο γεγονός, επέλεξε να κρατήσει απόσταση, ανακοινώνοντας την αποχή της από τη συζήτηση/ψήφιση του εν λόγω θέματος. Το ίδιο έπραξε και ο κ. Χατζησαββίδης, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί καθόλου, προκαλώντας την έκπληξη ακόμα και των δημοτικών συμβούλων των αντιπολιτευτικών παρατάξεων. Μάλιστα, η Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου, αρκέστηκε στην εξής δήλωση: “Για εμάς το θέμα του δημοσίου διαλόγου έχει εξαντληθεί, έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη την δημοκρατική μας ευαισθησία και θεωρούμε χρέος μας να προστατεύουμε τον θεσμό του σωματείου των εργαζομένων και τους εκφραστές τους στα όργανα του Δήμου, όταν λαμβάνουν τον λόγο, ενώ τα Μ.Α.Π. για τον Δήμο και τους εργαζόμενους έπρεπε να έχουν δοθεί από το 2017. Δεν είναι αντιληπτό σε εμάς πως αντιλαμβάνεται η ΛΑ.ΣΥ. και κάποιοι άλλοι τη δημοκρατία, όταν δεν επιτρέπουν στο αρμόδιο κατά νόμο σωματείο να εκφράσει την άποψη των εργαζομένων για θέματα που τους αφορούν, ενώ από την άλλη πλευρά εμφανίζονται σαν εκφραστές του εργατικού κινήματος. Απέχουμε από κάθε διαδικασία που θα οδηγήσει σε μία ατέρμονη συζήτηση με μοναδικό σκοπό να εμποδίσει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθαρά από το παραγωγικό του έργο.” 

Π. Μανούρης: “Σταματήστε κ. Χατζησαββίδη να προσπαθείτε να προστατέψετε μία ανύπαρκτη Δήμαρχο”

Ο κ. Παναγιώτης Μανούρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», στην τοποθέτηση του αρχικά αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε η Δημοτική Αρχή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “είναι λυπηρό να συμβαίνουν στον Δήμο όλα αυτά που συνέβησαν. Δεν έχω ξαναδεί Δημοτική Αρχή να κατεβαίνει και να απέχει από το πρώτο θέμα και παράλληλα να φράζει το στόμα του Αντιδημάρχου, ο οποίος είναι σε θέση να μιλήσει, αλλά η Δήμαρχος του αφαίρεσε τον λόγο επί της ουσίας” και εν συνεχεία απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζησαββίδη ανέφερε: “Ο κ. Τσουκαλάς ήθελε να κοντραριστεί με τον κ. Παπαδόπουλο για ένα θέμα (Μ.Α.Π.), θα έπρεπε να το ελέγξετε, περίμενα να είστε πιο ψύχραιμος. Δεν μπορείτε να αποβάλλετε δημοτικούς συμβούλους και να μην τους αφήνετε να ψηφίσουν. Καταλαβαίνω την αγωνία σας να προστατέψετε μια ανύπαρκτη Δήμαρχο, η οποία δεν αναγνωρίζει καν ότι υπάρχουμε ως επικεφαλής, αλλά είναι λάθος αυτό που κάνατε. Δεν μπορείτε να υιοθετήσετε αυτή τη στάση της Δημάρχου. Δεν είναι προσωπικό σας, ωστόσο, έγινε προσωπικό σας μέσα από αυτή την υπόθεση. Το ψήφισμα έχει βάση. Θεωρώ ότι έπρεπε να ζητήσετε μία συγγνώμη από τον κ. Τσουκαλά και να τελειώσει εκεί. Δεν πρέπει να αποβληθεί ποτέ ξανά δημοτικός σύμβουλος και ειδικά σε μία τέτοια διαδικασία.”  

Χ.Κανλής: «Η Δημοτική Αρχή αγγίζει συντηρητικούς χώρους με τις συμπεριφορές που επιβάλει»

Από πλευράς «Ενότητας για τη Ν. Ιωνία» τοποθετήθηκε ο κ. Κανλής, ο οποίος με την σειρά του καταδίκασε την ενέργεια του Αντιδημάρχου, αλλά εστίασε κυρίως στη γενίκευση του φαινομένου από την Διοίκηση. «Αισθάνομαι άσχημα να μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε έναν άνθρωπο, ωστόσο, ο κ. Χατζησαββίδης έχει δώσει δικαιώματα και άλλες φορές. Πιστεύω ότι ήταν μία άτυχη και λάθος στιγμή που δεν θα επαναληφθεί, καθώς θεωρώ ότι στην Ο.Ε. έχουμε χτίσει όλοι μαζί μία καλή συνεργασία. Αυτό που δεν μπορεί να ξεπεραστεί είναι η γενίκευση του φαινομένου και έχει να κάνει με την γενικότερη πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί με την λογική «θα κάνω ότι θέλω και δεν με νοιάζει τι θα πουν». Αυτό διατυμπανίζει άλλωστε η Δήμαρχος σε κάθε ευκαιρία. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα στο Δήμο. Η πολιτική ταυτότητα της Δημοτικής Αρχής είναι άοσμη και άχρωμη που όμως αγγίζει συντηρητικούς χώρους με τις συμπεριφορές που επιβάλει» ανέφερε ο κ. Κανλής.

Το σχετικό ψήφισμα τελικά που υπέβαλε η ΛΑ.ΣΥ. ψηφίστηκε ομόφωνα από την αντιπολίτευση, ενώ η δημοτική αρχή απήχε.

Τι απαντά μέσω του Χ-Τύπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών 

Ο κ. Χατζησαββίδης ανέφερε στον Χ-Τύπο τους λόγους που οδήγησαν την Δημοτική Αρχή σε αποχή, κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι με την τακτική που ακολουθεί προσπαθεί ανελλιπώς και αδιαλείπτως να υποβαθμίσει το έργο της Διοίκησης. “Τα δημοτικά συμβούλια τα έχει ευτελίσει η αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο λόγος της αποχής της Δημοτικής Αρχής, για να σταματήσει επιτέλους να ευτελίζεται ο κορυφαίος αυτός θεσμός. Η αντιπολίτευση σύσσωμη σε αυτή τη λογική κινείται, αποσκοπώντας στο να κωλυσιεργούμε και μην μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις ώστε να βγαίνει προς τα έξω ότι είναι ανίκανη η Δημοτική Αρχή. Αυτό το θέμα που έφεραν (Μ.Α.Π.) είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής και κακώς έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς δεν μιλήσαμε για να κάνουμε οικονομία χρόνου, καθώς αν μπαίναμε στη διαδικασία, της παγίδας που έχει στηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα παίρναμε αποφάσεις για τα θέματα που θα πρέπει να πάρουμε. Το δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται όχι μόνο για να συζητάει αλλά και για να παίρνει αποφάσεις. Έχω στείλει τον κανονισμό λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής. Ο πρότυπος κανονισμός που έχει βγάλει το υπουργείο από το 2011, σαφώς, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής μπορεί να αφαιρέσει το λόγο, ακόμα και να αποβάλει κάποιον. Η αποβολή γίνεται όταν είσαι σε μία αίθουσα, τώρα με την τηλεδιάσκεψη δεν μπορείς να αποβάλεις, του αφαιρείς τον λόγο” κατέληξε ο κ. Χατζησαββίδης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ