Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν.Ιωνίας: Σύγκρουση πρώην και νυν δημοτικής αρχής με φόντο τα νηπιαγωγεία 

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν.Ιωνίας (6/7) τη μερίδα του λέοντος είχαν τα προβλήματα που σχετίζονται με την Παιδεία και τα σχολεία της πόλης.

Η ανακατανομή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία για τη νέα χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο, ένα ακανθώδες πρόβλημα που γίνεται ακόμα πιο έντονο με την έναρξη της προσχολικής αγωγής σε όλη την χώρα και η δημοτική αρχή καλείται να βρει άμεσα λύσεις για την στέγαση των διαφόρων τμημάτων τη νέα σχολική περίοδο.

Με αφορμή το θέμα που έφερε η δημοτική αρχή προς ψήφιση για την αλλαγή της διαδικασίας μίσθωσης χώρου για το 9ο και 7ο νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση εντός του Δ.Σ., τόσο για την τακτική που ακολουθεί η διοίκηση με τις απευθείας αναθέσεις έργων το τελευταίο διάστημα όσο και για διάφορα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την Παιδεία και ταλανίζουν την Ν. Ιωνία εδώ και αρκετά χρόνια (εγκαταστάσεις, έλλειψη χώρων, μετακινήσεις μαθητών κ.α), με το μπαλάκι των ευθυνών να πετάγεται από την πρώην δημοτική αρχή στη νυν και αντιστρόφως.

Η δήμαρχος κα Θωμαΐδου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι “εφαρμόζουμε μία ΠΝΠ που μας δίνει το δικαίωμα να πορευτούμε με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, καθώς ο νόμος μας δίνει αυτή την δυνατότητα αποκλειστικά για τα σχολεία. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να μην υπάρξει πρόβλημα με την στέγαση των παιδιών τον Σεπτέμβριο”. Εν συνεχεία επισήμανε τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία:“Το 7ο νηπιαγωγείο αν δεν βρεθεί κτίριο να στεγαστεί θα πάει στο 10ο δημοτικό σχολείο στην Αλσούπολη. Σχετικά με τη μεταφορά των παιδιών σαν δημοτική αρχή δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ωστόσο, έχει γίνει ήδη επικοινωνία για το αν μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν δήμος διαγωνισμό για να μεταφέρουμε τα παιδιά, για το οποίο βέβαια χρειάζεται συνοδός και είναι μία δύσκολη διαδικασία. Το 9ο νηπιαγωγείο η διοίκηση του κ. Γκότση το είχε στεγάσει εδώ και πολλά χρόνια στον 2ο βρεφονηπιακό σταθμό. Είναι άδικο εδώ και 9 χρόνια οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να μην παίρνουν τις αδειοδοτήσεις που δικαιούνται ώστε να μπορέσουν λειτουργήσουν όπως πρέπει. Τον Σεπτέμβρη δημιουργήσαμε 10 νέα τμήματα για την προσχολική αγωγή, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα κοντέινερ. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι ακίνητα που να τηρούν τις προϋποθέσεις δεν υπάρχουν στη πόλη. Εμείς κάνουμε την προσπάθεια μας και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα” ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος.

Παν. Μανούρης: “Η δήμαρχος οφείλει να απαντήσει γιατί οι διαδικασίες δεν γίνονται σωστά και εγκαίρως” 

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Μανούρης άσκησε οξεία κριτική στην απόφαση της δημοτικής αρχής να κινηθεί με απευθείας ανάθεση στο συγκεκριμένο θέμα: “Η κα δήμαρχος λέει ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Απορώ λοιπόν αφού τα συγκεκριμένα προβλήματα είχαν στοχευθεί εξ αρχής για ποιο λόγο δεν περισσεύουν δύο μήνες για να γίνει η δημοπρασία. Η δημοτική αρχή που έκλεισε ένα χρόνο οφείλει να απαντήσει γιατί οι διαδικασίες του δήμου δεν γίνονται σωστά και γίνονται τελευταία στιγμή. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια και η δήμαρχος αποφάσισε να το λύσει με ανάθεση τελευταία στιγμή. Εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε κάτι τέτοιο.”

Η. Γκότσης: “Καμία συναίνεση για μεταφορά των νηπιαγωγείων” 

Ο πρώην δήμαρχος κ. Γκότσης στην τοποθέτηση του έβαλλε κατά της δημάρχου λέγοντας: “Όταν βρίσκεστε στα δύσκολα πάντα κάνετε αναφορές στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Σε αυτό το διάστημα που βρίσκεστε στην διοίκηση επί της ουσίας δεν έχει προχωρήσει τίποτα διαφορετικό και τίποτα ουσιαστικό. Εμείς παραδώσαμε έστω και πρόχειρα το περασμένο καλοκαίρι 10 καινούργιες αίθουσες και αυτό έγινε εν μέσω καλοκαιριού και φυσικά σε πάρα πολύ περιορισμένο διάστημα. Τώρα ερχόμαστε πάλι ένα χρόνο μετά και βρισκόμαστε στο ίδιο στάδιο και ίσως και χειρότερο. Θα φεύγουν δηλαδή παιδιά από τον Περισσό και θα πηγαίνουν νηπιαγωγείο και προνήπιο στην Αλσούπολη; Τα πούλμαν είναι κύρια ευθύνη της Περιφέρειας, ωστόσο, κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι να λύσει τα προβλήματα των δικών μας παιδιών. Έπρεπε ήδη να έχει βρεθεί μία λύση. Εμείς δεν θα συναινέσουμε να γίνει μία τέτοια μεταφορά των νηπιαγωγείων.” 

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όλες οι διοικήσεις είναι υπόλογες στους δημότες” 

Την δυσαρέσκεια της για τις κινήσεις της δημοτικής αρχής εξέφρασε και η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον επικεφαλής κ. Κατιμερτζόγλου να σημειώνει μεταξύ άλλων:  “Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όλες οι παρατάξεις που πέρασαν από την διοίκηση είναι υπόλογες απέναντι στους δημότες, διότι υπήρχαν και κτίρια και οικόπεδα για τα σχολεία αλλά κανείς δεν φρόντισε να τα δεσμεύσει. Η δημοτική αρχή έχει ευθύνες γιατί ένα χρόνο τώρα γνωρίζει το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει και δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα.” 

Τελικά κατόπιν σφοδρών αντιπαραθέσεων και αλλεπάλληλων διευκρινίσεων το θέμα τέθηκε προς ψήφιση και με 23 ψήφους κατά και 9 υπέρ αποφασίστηκε να μην γίνει η ανάκληση της απόφασης που ζήτησε η δημοτική αρχή.

Ψήφισμα για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης φοιτητών στις υπηρεσίες του δήμου

Στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης το θέμα της μαθητείας φοιτητών επαγγελματικών σπουδών και κατάρτισης στις υπηρεσίες του δήμου. Πρόκειται για μία διαδικασία που συμβαίνει κάθε χρόνο, με τον δήμο να δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές, ως επί το πλείστον ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου ώστε να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το συγκεκριμένο θέμα πέρασε, κατόπιν ψηφοφορίας, με 26 ψήφους υπέρ και 5 λευκά.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ Μανούρης, χαιρέτισε θετικά την απόφαση αυτή λέγοντας πως η πρακτική είναι πολύ σημαντική για τον τόπο και μάλιστα δήλωσε πως θα πρέπει να διευρυνθεί, επισημαίνοντας ότι “το κομμάτι της πρακτικής πρέπει να είναι ουσιαστικό για τους φοιτητές, πρέπει να τους δοθεί μία πραγματική ευκαιρία να μάθουν καινούρια πράγματα και όχι να κάνουν απλά κάποια βασικά πράγματα. Ο Δήμος μπορεί να κερδίσει πολλά από το συγκεκριμένο κομμάτι”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ