Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Δ.Σ. Ν. Ιωνίας: Πυρά της αντιπολίτευσης για την κατασκήνωση και την αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (22/6) τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν η ακύρωση της δημοτικής κατασκήνωσης και αυτό που προέκυψε τις τελευταίες μέρες με την αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών, την οποία ζήτησε εγγράφως η δημοτική αρχή από τους διευθυντές των σχολείων.

Αρχικά η δημοτική αρχή βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για την απόφαση της να μην προχωρήσει στην διεξαγωγή της δημοτικής κατασκήνωσης φέτος, η οποία λειτουργεί ανελλιπώς τα τελευταία 30 χρόνια στον δήμο. Η πρώην δημοτική αρχή ζήτησε εξηγήσεις από την δήμαρχο για την απόφαση της αυτή, αναφέροντας ότι οι περισσότερες κατασκηνώσεις θα λειτουργήσουν με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και στη Ν. Ιωνία. Παράλληλα η δημοτική παράταξη κατηγόρησε την δήμαρχο ότι εξ αρχής δεν επιθυμούσε την διεξαγωγή της φέτος, όπως και ότι η τελική απόφαση θα έπρεπε να έχει γνωστοποιηθεί πολύ νωρίτερα και όχι μόλις μερικές μέρες πριν την έναρξη της.

Δ. Θωμαΐδου: “Καθήκον μας να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών”

Η δήμαρχος κα Θωμαΐδου, στην τοποθέτηση της αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο όλων τη δεδομένη στιγμή είναι η υγεία των παιδιών, την οποία όπως σημείωσε “δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε λόγω της πανδημίας”. Στην συνέχεια παρέθεσε μία σειρά από λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση της δημοτικής κατασκήνωσης, όπως οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται λόγω κορωνοϊού, η περιορισμένη διαμονή των ατόμων στους οικίσκους, η επιβεβλημένη 24ωρη παρουσία γιατρού, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων δεδομένου του μικρότερου αριθμού συμμετεχόντων κ.α. “Για την δημοτική αρχή η κατασκήνωση ήταν είναι και παραμένει βασική προτεραιότητα. Οι σχεδιασμοί μας ενώ είχαν ολοκληρωθεί και γι’ αυτό ευχαριστούμε τις υπηρεσίες μας, θα αποτελέσουν τη βάση για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Κατασκήνωσης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, καθήκον και υποχρέωση μας είναι να διασφαλίσουμε στα παιδιά την υγεία και την ασφάλεια τους, δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό” κατέληξε η δήμαρχος.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση για αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών 

Στη συνέχεια συζητήθηκε το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την αξιολόγηση των καθαριστριών των σχολείων της πόλης, την οποία ζήτησε εγγράφως η δημοτική αρχή από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στις ίδιες τις σχολικές καθαρίστριες όσο και στην αντιπολίτευση που ως επί το πλείστον καταδίκασε το γεγονός αυτό και ζήτησε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Αλατσίδου να ανακαλέσει. Το θέμα στο Δ.Σ. έφερε η δημοτική παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”.

Παν. Μανούρης: “Ατυχής η κίνηση της κας Αλατσίδου” 

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Μανούρης στην τοποθέτηση του ανέφερε: “Έγινε μία πολύ άστοχη παρέμβαση της Αντιδημάρχου Παιδείας και πρέπει να διορθωθεί αυτό. Η αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και δεν πρέπει να γίνεται με πρόχειρους τρόπους. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά μια κατηγορία ανθρώπων, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά γενικότερα ανθρώπων που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα αξιολόγησης, πόσο μάλλον αξιολόγησης από εκπαιδευτικούς. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση πρέπει οπωσδήποτε να ανακληθεί και να σταλεί επιστολή επανόρθωσης στα σχολεία της πόλης.”

Χ. Κανλής: “Διαφωνούμε κάθετα με τις κινήσεις της δημοτικής αρχής” 

Από πλευράς “Ενότητας για τη Ν. Ιωνία” τοποθετήθηκε ο κ. Κανλής, λέγοντας ότι: “Εμείς διαφωνούμε κάθετα με τις κινήσεις της δημοτικής αρχής όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα αλλά στην γενικότερη στάση της το τελευταίο διάστημα. Οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν επιβάλλουν όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει ο συγκεκριμένος αριθμός καθαριστριών αλλά να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Οι κινήσεις της δημοτικής αρχής δείχνουν μία τελείως άλλη κατεύθυνση και ειδικά με το χαρτί της αξιολόγησης που εστάλη στα σχολεία αιωρείται ένα κλίμα ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.”  

Κ. Κατιμερτζόγλου: “Η ανθρωποφαγία που επιβάλλουν κάποιοι δεν αποδίδει”

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε κ. Κατιμερτζόγλου, επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. που δήλωσε κάθετα αντίθετος με την συγκεκριμένη κίνηση της δημοτικής αρχής, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Εμείς σε αντίθεση με τον κ. Μανούρη πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ήταν ατυχής, είχε μία συγκεκριμένη πολιτική αφετηρία και στόχευση. Αυτή η ανθρωποφαγία που επιβάλλουν κάποιοι φαίνεται ότι δεν αποδίδει γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να σηκώσουν ανάστημα και να αντιμετωπίσουν με ταξική αλληλεγγύη άλλους εργαζόμενους.”

Ε. Αλατσίδου: “Καμία σκέψη για διακοπή συμβάσεων – Εσείς παίζετε με την αγωνία τους”

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αλατσίδου αρχικά αναφέρθηκε σε κάποια μεμονωμένα περιστατικά καθαριστριών σε σχολεία του δήμου που έθεσαν την υγεία των μαθητών σε κίνδυνο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία επισήμανε ότι υπήρξαν και καταγγελίες από διευθυντές σχολείων για ελλιπή καθαρισμό στις τάξεις το προηγούμενο διάστημα και συμπλήρωσε ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν θέση ευθύνης, καθώς είναι αυτοί που βλέπουν το έργο που γίνεται και “δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτρέψουν να υπάρχουν επικίνδυνες καταστάσεις για τα παιδιά εν μέσω πανδημίας”. Τέλος, σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για τις καθαρίστριες ανέφερε: “Δεν υπάρχει καμία σκέψη για διακοπή συμβάσεων, το δυναμικό της επόμενης χρονιάς θα είναι από τους καθαριστές που ήδη έχουμε, δεν έχουμε σκοπό ούτε λόγο να τους αλλάξουμε, φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι οδηγίες θα υπάρξουν για τη νέα χρονιά, εσείς όμως παίζετε με την αγωνία τους, υπάρχει μία συνεχόμενη παραπληροφόρηση από κάποιους”. 

Τελικά η συγκεκριμένη πρόταση, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Μανούρη, τέθηκε σε ψηφοφορία στο Δ.Σ. και με ψήφους 27 υπέρ, 1 κατά και 6 λευκά αποφασίστηκε η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης και αντ’ αυτού να υπάρξει επιβράβευση στο σύνολο των καθαριστριών για τις υπηρεσίες τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.

Ψήφισμα για την μεταφορά της έδρας συνεδρίασης του Δ.Σ.

 Στο Δ.Σ. συζητήθηκε και τελικά τέθηκε προς ψήφιση η μεταφορά της έδρας του Δ.Σ., με σκοπό να επανέλθουν άμεσα οι δια ζώσης συνεδριάσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε τονίσει αρκετές φορές την ανάγκη το Δ.Σ να επιστρέψει σε δια ζώσης συνεδριάσεις, καθώς μέσω της τηλεδιάσκεψης δυσχεραίνεται πολύ η ομαλή λειτουργία του συμβουλίου, λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται. Η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε σύμφωνη την παράταξη “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία”, όπως και την παράταξη “Εκτός Σχεδίου”.

Από την άλλη, αντίθετη άποψη εξέφρασαν τόσο η δημοτική αρχή όσο και η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για αλλαγή  δεδομένων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Την ίδια κατεύθυνση ακολούθησε και η δημοτική παράταξη “Νέα Ιωνία – Νέα Άποψη 21ος Αιώνας”.

Στην συζήτηση που έγινε εξετάστηκαν οι διάφοροι χώροι που έχουν προταθεί για την μεταφορά του Δ.Σ. (αίθουσα ΚΕΠ, Αστέρας κ.α.), με την δημοτική αρχή να επισημαίνει τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν (έλλειψη εξοπλισμού, αποστάσεις) για να προχωρήσει μία τέτοια κίνηση άμεσα, ενώ η δήμαρχος στην τοποθέτηση της ανέφερε: “Εμείς αν αποφασιστεί από όλους δεν έχουμε αντίρρηση, ωστόσο, πρέπει να προφυλάξουμε την υγεία όλων των δημοτικών συμβούλων και επειδή τα κρούσματα αυξάνονται και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει το επόμενο διάστημα καλό θα ήταν να συνεχίσουμε με την υπάρχουσα κατάσταση προς το παρόν”.

Το θέμα τέθηκε προς ψήφιση στο Δ.Σ., όπου με ψήφους 20 έναντι 15 αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι τηλεδιασκέψεις μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Πρέπει να σημειωθεί πώς βάσει νόμου για να μεταφερθεί ο χώρος συνεδρίασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ