Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2024 στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, το οποίο έχει ως στόχο του την μείωση της όχλησης αλλά και την προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί εφαρμογές ψεκασμού με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας με επίγεια ψεκαστικά συστήματα. Οι εργασίες υλοποιούνται από  επιστήμονες και τεχνικούς, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι επισημαίνουν τα εξής:

 • Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με ψεκασμό από το έδαφος σε όλες τις υπαίθριες εστίες εκκόλαψης κουνουπιών, όπως στάσιμα ύδατα όχθων ποταμών, χαντάκια, ανοικτές αποχετεύσεις και όπου αλλού μπορεί να παραμείνει ποσότητα στάσιμου νερού. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται σε φυσικά συστήματα και σε αστικές εστίες (φρεάτια όμβριων, τσιμεντένια κανάλια, κ.α).
 • Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές ποσότητες νερού), συνεπώς για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση τους όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώνουμε τα σημεία αυτά γύρω μας και για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα τους.
 • Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία όπου τα κουνούπια μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους, στους ιδιόκτητους χώρους μας.
 • Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια, στην αυλή μας..
 • Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, πχ: βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, στέρνες, ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, δεξαμενές τα αναποδογυρίζουμε ή τα αδειάζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή τα καλύπτουμε.
 • Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
 • Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.
 • Ποτίζουμε φυτά και λουλούδια κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες για να μειώσουμε την έκθεσή μας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
 • Κουρεύουμε το γρασίδι, τους θάμνους, τις φυλλωσιές και κλαδεύουμε τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών μας (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).
 • Ψεκάζουμε εξωτερικούς χώρους των οικιών (τοίχοι, εξωτερική πλευρά παραθύρων, δέντρα στις αυλές κ.λ.π) με ειδικά σκευάσματα, αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων-
 • Καθαρίζουμε και κάνουμε απεντόμωση σε εγκαταλελειμμένα οικήματα ιδιοκτησία μας.

Για την ατομική μας προφύλαξη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ακολουθούμε τα παρακάτω:

 • Φοράμε κατάλληλα ρούχα μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
 • Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος (εγκεκριμένα στη χώρα*), στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
 • Τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες, ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Ελέγχουμε τακτικά και επιδιορθώνουμε τις σήτες.
 • Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα), όπως π.χ. ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), «φιδάκια», αεροζόλ κλπ. Εάν χρειάζεται, μπορούμε να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια. Ακολουθούμε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
 • Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: ο αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγιση τους.
 • Σε βρέφη και μικρά παιδιά: βάζουμε κουνουπιέρα στις κούνιες και στα καρότσια τους. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια στην κουνουπιέρα.

Κατόπιν εντολής του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου. κ. Ανδρέα Ευθυμίου. στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών  θα διενεργηθεί επίγεια εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε όλα τα φρεάτια περισυλλογής  υδάτων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Τέλος, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών  σε περιοχές χωρικής αρμοδιότητας Νοτίου τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και  Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε Νοτίου Ελλάδας την Παρασκευή 7/6/2024 θα διενεργήσει επίγεια εφαρμογή προνυμφοκτονίας στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και  Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε Νοτίου Ελλάδας και η υλοποίηση του προγράμματος επιβλέπεται από την επιτροπή παρακολούθησης-παραλαβής του έργου καταπολέμησης κουνουπιών της Π.Ε Νοτίου Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ