Ελάτε στην παρέα μας

Μοσχάτου - Ταύρου

Α. Ευθυμίου: “Υπερβολικές οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε Μοσχάτο και Ταύρο” – Επιστολή Δημάρχου στον Υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, επισημαίνοντας το θέμα που έχει προκύψει από τις υπερβολικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Μοσχάτο και στον Ταύρο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι: «Με την εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στις κατοικίες σε περισσότερες από 1.500 περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, στους φόρους μεταβίβασης και σε δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές που υπολογίζονται με βάση τη φορολογητέα αξία του ακινήτου. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλό βαθμό, εκτός από την αύξηση στο εκκαθαριστικό τους βλέπουν να κόβονται τα κοινωνικά τους επιδόματα και διάφορες άλλες κοινωνικές παροχές της πολιτείας.»

Συνεχίζοντας την επιστολή, ο Δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου, επισημαίνει ότι: «Οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικότατα στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές του Λεκανοπεδίου. Στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου οι αυξήσεις στην περιοχή του Ταύρου κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%, ενώ στην περιοχή του Μοσχάτου οι αυξητικές μεταβολές των νέων τιμών σε σχέση με τις παλαιές τιμές ξεκινούν από 22,7% και φτάνουν το 84%! Μετά τις τελευταίες αυξήσεις, η περιοχή του Μοσχάτου έχει, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, μεγαλύτερες τιμές ζώνης από τις γειτονικές περιοχές, ενώ και στον Ταύρο δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα λόγω αυτών των αυξήσεων.»

Τέλος, ο Δήμαρχος τονίζει στον Υπουργό και στον Διοικητή ότι: «η απότομη αυξητική μεταβολή των αντικειμενικών αξιών επιφέρει σημαντικές μεταβολές στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και καθοριστικές ανατροπές στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Οι μεγάλες αυξήσεις αναδεικνύουν ένα κρίσιμο και επικίνδυνο κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο με βασικό χαρακτηριστικό την αλματώδη αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή αλλοίωση του δημογραφικού χάρτη της περιοχής με εσωτερική πληθυσμιακή μετανάστευση και με την απομάκρυνση των ευάλωτων, και όχι μόνον, κοινωνικών ομάδων από τα σπίτια τους.»

Κλείνοντας την επιστολή, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου ζητάει: «την επανεξέταση αυτής της μη ορθολογικής και άδικης ρύθμισης ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, με στόχο να γίνουν συμβατές τόσο με τις ανάγκες των κατοίκων όσο και των επιχειρήσεων της τοπικής οικονομίας».

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε: «Η περιοχή μας αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, με αντίκτυπο στις ζωές όλων μας, αυτό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Ανταποκρινόμενος στις ανησυχίες των κατοίκων μας, απευθύνθηκα στον Υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, προκειμένου να επισημάνω τους κινδύνους που επιφέρει για την περιοχή μας αυτή η υπερβολική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για «τοπική ανάπτυξη» και να πράττουμε προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών. Γι αυτό και ζητάω την επανεξέταση της ανορθολογικής αυτής ρύθμισης με την επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών και την αύξησή τους σε ένα εύλογο ποσοστό, έτσι ώστε να ωφεληθεί πραγματικά η τοπική κοινωνία. Την επιστολή αυτή την κοινοποίησα και στους Βουλευτές του Νότιου Τομέα, ζητώντας τη στήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ