Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης “περνά” στην ψηφιακή εποχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών Open ABEKΤ στην Δημοτική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και ανοικτής διάθεσης καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης, η οποία εγκαταστάθηκε από το Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πληροφορικής και μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στον κατάλογο με τους τίτλους βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεταμόρφωσης.
Μέχρι στιγμής ο κατάλογος διαθέτει 7.621 εγγραφές που καλύπτουν όλο το φάσμα της γνώσης σε τομείς όπως Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Εκπαίδευση, Φυσικών Επιστημών, Ιατρική, Τέχνη, Ιστορία, Ελληνική, ξένη, εφηβική, παιδική Λογοτεχνία κ.ά., ενώ το περιεχόμενο του εμπλουτίζεται καθημερινώς τόσο με την τρέχουσα όσο και με την αναδρομική καταλογογράφηση του υλικού της.
Μελλοντικά ο online κατάλογος θα εμπλουτιστεί με όλα τα βιβλία της συλλογής (περιλαμβάνει 18.600 τίτλους, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς).
Πώς λειτουργεί
Η αναζήτηση μπορεί να γίνει εδώ με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
• Τον τίτλο
• Το όνομα του/της συγγραφέα
• Τον εκδότη
• Την χρονολογία και τον τόπο έκδοσης
• Το θέμα του βιβλίου (π.χ ιστορικό μυθιστόρημα)
• Τη σειρά (εκδόσεων)
• Την ηλικιακή ομάδα
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Νικόλαος Ζυγούνας, ανέφερε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης μας είναι γεγονός ! Το σύστημα Open Abekt επιτρέπει στο κοινό να περιηγηθεί Online στη Βιβλιοθήκη μας. Φυσικά δεν είναι ένας στατικός κατάλογος αλλά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα μέσα από επιλογές να βρίσκονται πληροφορίες αποδελτιωμένες με λέξεις κλειδιά και κριτήρια.
Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον από τη μία, αλλά και χρήσιμο από την άλλη για το αναγνωστικό κοινό το οποίο έρχεται πιο κοντά πια στη Βιβλιοθήκη μας. Όλη αυτή διαδικασία δεν έγινε αυτομάτως και τυχαία αλλά το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου μας με το εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειοθέτησης εργάζεται συστηματικά και έχει καταχωρίσει υπό την εποπτεία μας περί τους 8.000 τίτλους/ αντίτυπα και συνεχίζει καθημερινά και προσεκτικά τη σπουδαία αυτή εργασία για τους υπόλοιπους τίτλους. Ευελπιστούμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα εκσυγχρονιστεί πλήρως η Βιβλιοθήκη μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ