Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Βράβευση των μαθητών του 1ου Λυκείου Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Μεταμόρφωσης που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον 10ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Εβραϊκό Μουσείο σε συνεργασία με τη γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ, με θέμα «Ολοκαύτωμα και Έλληνες Εβραίοι», βράβευσαν ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη επιτυχία της σχολικής μονάδας της πόλης, καθώς στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό, κατάφερε όχι μόνο να σημειώσει ρεκόρ συμμετοχών με συνολικά επτά πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους (μοναδικός αριθμός συμμετοχών από σχολείο την ίδια χρονιά), αλλά και ρεκόρ διακρίσεων, καθώς συνολικά τρεις μαθητικές ομάδες απέσπασαν τιμητικούς επαίνους.

Μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου βασισμένοι σε ιστορικό υλικό(μαρτυρίες, πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές) και με την πολύτιμη και εύστοχη καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Νίκου Γιαννόπουλου με ειδίκευση στην ιστορία, αφιέρωσαν πολλές ώρες εκτός του σχολικού προγράμματος, ευαισθητοποιήθηκαν, κινητοποιήθηκαν, κατέθεσαν τις ιδέες τους και μετέπλασαν την ιστορία σε καλλιτεχνική δημιουργία προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα σχετικά «αποσιωπημένο» κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας.

Οι Μαριάνθη Πρωτοψάλτη, Νικήτας Σταυριανός και Χριστίνα Στύλου πήραν βραβείο στον διαγωνισμό για το βίντεο που δημιούργησαν με τίτλο «Αγώνας για τη ζωή». Οι Ευαγγελία Πλειαδάκη και Αθηνά Ραγιά, πήραν τιμητικό έπαινο για το βίντεο με τίτλο «Το κρυμμένο παιδί», ενώ οι Μαρία-Αναστασία Σπυροπούλου και Δανάη-Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου βραβεύτηκαν για το βίντεο με τίτλο «Το νησί των δικαίων». Και οι τρεις διακριθείσες ομάδες θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας που περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία. Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Ιουλίου 2024 με τη συνοδεία του υπεύθυνου καθηγητή που συντόνισε όλη την προσπάθεια των μαθητών κ. Γιαννόπουλου.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Πρόκειται για τις εξής συμμετοχές:

  1. «Το αλγεινό ταξίδι», Ευαγγελία Γαντζούδη, Άγγελος Αναγνωστόπουλος.
  2. «Αφηγήσεις χαραγμένες με μελάνι», Χρήστος Παπαχαρίτος, Στέργιος Ράνιος, Αλμπιαν Μπίτσι.
  3. «Δεν είναι παιδιά, είναι άνθρωποι», Μαριάνθη Μωραϊτη, Ελένη Σταθά.
  4. «Περασμένες ζωές», Ανδρομάχη Παπαναστασίου, Αθηνά Ρίζου, Αθηνά Τριανταφύλλου.

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης , κ. Σαραούδας, συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες που κατάφεραν να αναδείξουν ένα τόσο θέμα ευαίσθητο, φέρνοντας στην επιφάνεια θραύσματα/ίχνη από «ένα κόσμο που αφανίστηκε βίαια και λησμονήθηκε» αυτό των Ελλήνων Εβραίων.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ