Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Α. Τρίτσης: Εγκρίθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην ιστορία της Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

11,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” θα “πέσουν” στην πόλη άμεσα και αναμένεται και η έγκριση προσθέτων έργων ύψους 10 εκατ. Ευρώ – Τι δήλωσε ο δήμαρχος στο Χ-τύπο

Έργα που ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ευρώ θα γίνουν στην πόλη της Μεταμόρφωσης το προσεχές διάστημα, καθώς εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” και αναμένεται το επόμενο διάστημα να εγκριθούν ακόμα 10 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν αφορούν στη συνολική ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της Μεταμόρφωσης, την επισκευή του παλαιού Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, δύο νέα δημοτικά κτίρια στις οδούς Μιαούλη και Πίνδου και χρηματοδότηση των διανοίξεων δρόμων.

 

Σ. Σαραούδας: “Έργα που αλλάζουν ριζικά τη Μεταμόρφωση”

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, στην εφημερίδα μας ανέφερε σχετικά: “Η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα πολύ καλό νέο για την πόλη μας. Με την έγκριση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του μεγαλύτερου έργου που έχει αιτηθεί και υλοποιήσει ποτέ ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ύψους 11 σχεδόν εκατομμυρίων Ευρώ, για το οποίο μόλις με ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Το έργο περιλαμβάνει τη συνολική ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της πόλης μας (πλατείες, δρόμοι, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια και δεκάδες μικρότερα έργα) και – μεταξύ άλλων – την επισκευή του παλιού Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, δύο νέα δημοτικά κτίρια στις οδούς Μιαούλη και Πίνδου και χρηματοδότηση των διανοίξεων δρόμων.

Και αυτό είναι μόνο αρχή, καθώς αναμένουμε την έγκριση προσθέτων έργων ύψους 10 εκατομμυρίων Ευρώ.

Έργα τα οποία σε συνδυασμό με την τοποθέτηση φωτισμού LED σε όλη την πόλη, την επικείμενη αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη, τον κόμβο του Ράλλη και τα Ηχοπετάσματα στη Νέα Ζωή, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, αλλάζουν ριζικά την Μεταμόρφωση.”

Το xtypos.gr παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τα έργα που προβλέπονται να γίνουν και τα οποία είναι τα εξής:

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τίτλος: Ανάπτυξη αστικών περιοχών του Δήμου Μεταμόρφωσης

Προϋπολογισμός: 11.469.717,92€

Χρηματοδότηση από: Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Πράξη «Ανάπτυξη αστικών περιοχών του Δήμου Μεταμόρφωσης» συνίσταται από δύο (2) κύρια Υποέργα. Το Υποέργο 1 με τίτλο «Ανάπλαση αστικών περιοχών του Δήμου Μεταμόρφωσης» και το Υποέργο 2 με τίτλο «Διανοίξεις οδών».

Στο φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 1 περιλαμβάνεται η υλοποίηση επεμβάσεων σε οδούς, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Μεταμόρφωσης με σκοπό την ανάπλαση του αστικού ιστού της περιοχής παρέμβασης, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων και των επισκεπτών της πόλης.

Στο φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 2 περιλαμβάνεται η υλοποίηση αναγκαίων βελτιωτικών εργασιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Επίσης, περιλαμβάνονται τα οριζόντια Υποέργα με τίτλους «Μελέτη ανάπλασης αστικών περιοχών του Δήμου Μεταμόρφωσης» και «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης για τη σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης Χρηματοδότησης του Δήμου Μεταμόρφωσης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ06 του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”».

Η υλοποίηση επεμβάσεων αστικής ανάπλασης και αναβάθμισης αστικών περιοχών καθώς και αναγκαίων βελτιωτικών εργασιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου θα συμβάλλουν στα εξής:

  • Ανάδειξη περιοχών του Δήμου και αναβάθμιση ποιότητας ζωής δημοτών και επισκεπτών.
  • Ενίσχυση της δυνατότητας κυκλοφορίας των πεζών.

Απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, με προτεραιότητά στα άτομα μειωμένης κινητικότητας, με την λήψη ειδικής μέριμνας για την άρση εμποδίων, ανισοσταθμιών κλπ.

  • Μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας.
  • Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και βελτίωση του μικροκλίματος μέσω βιοκλιματικού σχεδιασμού και αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ειδικότερα προτείνεται η ανάπλαση των παρακάτω:

Πλατείες:

  • Πλατεία Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος    στο ΟΤ 34.
  • Πλατεία ανατολικά του παλαιού Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος – Χωρίς ΟΤ.
  • Πλατεία Πολυκανδριώτη στο ΟΤ 191.
  • Πλατεία Ευξείνου Πόντου στο ΟΤ. 192α.

Οδοί:

Ι. Ράλλη, Χλόης, Ι. Κόττου, Κοραή, Δελφών, Λεβαδείας, Οδυσσέως, Πάρνηθος, Πλαπούτα, Σούτσου, Γ. Κωνσταντινίδη, Αγ. Δημητρίου, Χρυσολωρά & η κάθετη σε αυτή ανώνυμη οδός, Φ. Γκινοσάτη, Ελ. Βενιζέλου, Τατοΐου.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΣΤΟΧΟΙ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 

Α) ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Τατοΐου

Περιλαμβάνει την πλατεία του νέου Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το πλάτωμα του παλαιού Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με την πλατεία στα ανατολικά του καθώς και τις οδούς Χλόης, Ι. Ράλλη, Ι. Κόττου, Οδυσσέως, Πάρνηθος και Κοραή.

Πλατεία νέου Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

  • Πλατεία νέου Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Μπορεί να οργανώνεται σε τέσσερις (4) διακριτές    περιοχές, που μπορούν σχεδιαστικά να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και λειτουργία:

  • Την περιοχή γύρω και πλησίον του ναού,
  • Την περιοχή της υφιστάμενης παιδικής χαράς,
  • Την περιοχή που είναι ο κύριος ενιαίος χώρος-πλάτωμα εκδηλώσεων έναντι του Δημαρχείου και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ι. Κόττου και Ι. Ράλλη

και

  • Την περιοχή έναντι του 1ου Λυκείου Μεταμόρφωσης.

Η ζητούμενη επίλυση στοχεύει στην ικανοποίηση της ανάγκης εκτόνωσης των Δημοσίων Κτιρίων της περιοχής, όπως του Δημαρχείου, του παλαιού και του νέου Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής και του 1ου Λυκείου.

Επίσης, η ζητούμενη επίλυση στοχεύει στην ικανοποίηση της ουσιαστικής ανάγκης εκτόνωσης τόσο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και της περιοχής κατοικίας, που βρίσκεται γύρω ή και εγγύς της πλατείας.

Πέραν των παραπάνω θα πρέπει να προβλέπεται η ομαλή μετάβαση και σύνδεση με τον χώρο του διατηρητέου συνόλου κτιρίων παλαιού υφαντουργείου στο Ο.Τ. 33, το οποίο επιδιώκει να αποκτήσει ο Δήμος με σκοπό την αποκατάσταση και επανάχρησή του με την ταυτόχρονη αξιοποίηση της γύρω από αυτό περιοχής.

Πέραν των παραπάνω πρέπει οπωσδήποτε να επανασχεδιαστεί ο φωτισμός, λαμβανομένης υπόψη τόσο της ανάγκης της ανάδειξης του χώρου και των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας όσο και της ανάγκης για την εξασφάλιση του αισθήματος ασφαλείας κατά τις βραδινές ώρες.

  • Πλάτωμα του παλαιού Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με την πλατεία στα ανατολικά του.

Η ανάπλαση στοχεύει στην ένταξη του κτιρίου του ναού και του πλατώματος εκτόνωσής του στον συνολικό σχεδιασμό των πεζοδρόμων που τον περιβάλλουν αλλά και στην λειτουργική σύνδεσή τους με την κεντρική πλατεία και με τον υπο διαμόρφωση μικρότερο σε διαστάσεις κοινόχρηστο χώρο πρασίνου-πλατεία,    που βρίσκεται στα ανατολικά πίσω από το ιερό και που παρουσιάζει υψομετρική διαφορά με τις άνω διαμορφώσεις.

  • Οδοί Ι. Ράλλη, Ι. Κόττου, Χλόης.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό των οδών και τη μετατροπή τους σε πεζόδρομους.

  • Οδοί Χλόης, Πάρνηθος, Κοραή, Οδυσσέως

Η επέμβαση περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό τους ως οδούς Ήπιας Κυκλοφορίας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων υπάρχει ή δυνατότητα ενδεικτικά να εφαρμοστούν μέτρα όπως:

  • Μείωση του πλάτους του οδοστρώματος.
  • Σχεδιασμός σημείων συμπίεσης της κίνησης.
  • Οφιοειδής διάταξη και κίνηση

 

Β) ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Τατοΐου

Περιλαμβάνει την πλατεία    Πολυκανδριώτη, την πλατεία Ευξείνου Πόντου    καθώς και τις    οδούς Γ. Κωνσταντινίδη, Πάρνηθος, Αγ. Δημητρίου, Σούτσου, Πλαπούτα, Δελφών, Λεβαδείας, Χρυσολωρά    & η κάθετη σε αυτή ανώνυμη οδός.

Πλατεία Πολυκανδριώτη & Πλατεία Ευξείνου Πόντου 

 

  • Πλατεία Πολυκανδριώτη στο ΟΤ 191, Πλατεία Ευξείνου Πόντου στο ΟΤ 192α & πεζόδρομος Γ. Κωνσταντινίδη.

Η επίλυση θα στοχεύει σε ήπιες παρεμβάσεις για την ανάπλαση των δυο πλατειών με την υφιστάμενη παιδική χαρά και τη διαμόρφωση της οδού Γ. Κωνσταντινίδη σε πεζόδρομο καθώς και στην διασφάλιση της οργανικής και λειτουργικής σχέσης τους με το 1ο και το 6ο Δημοτικό σχολείο και με τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας που τις περιβάλλουν.

Η ανάπλαση μπορεί να    περιλαμβάνει χώρους και διαμορφώσεις φύτευσης, χώρους και καθιστικά στάσης, στέγαστρα για σκίαση κοντά ή και μέσα στην παιδική χαρά, χώρους κίνησης και παιχνιδιού, πρόβλεψη προσβασιμότητας από το σύνολο των επισκεπτών, λειτουργικό φωτισμό και φωτισμό ανάδειξης. Μέριμνα επιβάλλεται να υπάρξει για την διασφάλιση της διατήρησης των ψηλών δέντρων καθώς και της ενίσχυσης της υφιστάμενης φύτευσης.

  • Οδοί Πάρνηθος, Αγ. Δημητρίου, Σούτσου, Πλαπούτα, Δελφών, Λεβαδείας, Χρυσολωρά & η κάθετη σε αυτή ανώνυμη οδός.

Η επέμβαση περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό τους ως οδούς Ήπιας Κυκλοφορίας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων υπάρχει η δυνατότητα ενδεικτικά να εφαρμοστούν μέτρα όπως:

  • Μείωση του πλάτους του οδοστρώματος.
  • Σχεδιασμός σημείων συμπίεσης της κίνησης.
  • Οφιοειδής διάταξη και κίνηση.

Γ) ΟΔΟΣ ΤΑΤΟΪΟΥ, ΟΔΟΣ Φ. ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ ΚΑΙ ΟΔΟΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανάπλαση θα στοχεύει στον ανασχεδιασμό και τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επίλυση και διαμόρφωση των περιοχών με    πεζοδρόμιο σημαντικού πλάτους (Οδός Τατοΐου) και γενικά στη διασφάλιση της ανεμπόδιστης κίνησης πεζών και ΑΜΕΑ, στη διαμόρφωση οδηγών όδευσης τυφλών, στην προσβασιμότητα, στην φύτευση, στον φωτισμό και στην πρόβλεψη κατάλληλης σήμανσης.

Τέλος επισημαίνεται ότι, σε όλες τις περιοχές επέμβασης προβλέπεται είτε η αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών φωτιστικών είτε ο επανασχεδιασμός και η συμπλήρωσή τους με καινούρια φωτιστικά τύπου led υψηλής ενεργειακής απόδοσης μαζί με την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου που τα συνοδεύει.

Διανοίξεις οδών

Στο φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 2 περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Κοπή δέντρων και εκσκαφή σε τμήμα της οδού Καποδιστρίου που θα διανοιχτεί.

Στρώσεις υπόβασης και βάσης οδοστρωσίας στο τμήμα αυτό. Καθαίρεση παλιών ασφαλτικών στρώσεων στο υπόλοιπο πλάτος της οδού, τοποθέτηση νέας και δημιουργία πεζοδρομίων όπου χρειάζονται.

2. Εκσκαφή σε τμήματα της οδού Πάρνηθος που θα διανοιχθούν. Στρώσεις υπόβασης, βάσης οδοστρωσίας και νέα ασφαλτόστρωση στα τμήματα αυτά. Δημιουργία πεζοδρομίων όπου χρειάζονται καθώς και κατασκευή παρτεριών γύρω από τα πεύκα που θα διατηρηθούν.

3. Κατεδάφιση ισογείου για να διανοιχτεί τμήμα στην οδό Σούτσου, διάνοιξη του τμήματος αυτού και δημιουργία πεζοδρομίων.

4. Εκσκαφή σε τμήμα της οδού Καραϊσκάκη που θα διανοιχθεί. Στρώσεις υπόβασης και βάσης οδοστρωσίας στο τμήμα αυτό. Καθαίρεση παλιών ασφαλτικών στρώσεων σε όλο το υπόλοιπο μήκος και πλάτος της οδού Καραϊσκάκη, νέα ασφαλτόστρωση και δημιουργία πεζοδρομίων όπου χρειάζονται. Δημιουργία διαβάσεων Α.Μ.Ε.Α. στην συμβολή της οδού με την οδό Τατοΐου.

5. Ανακατασκευή τμήματος οδού Πραξιτέλους. Καταβιβασμός οδοστρώματος με βάσει την νέα τομή της οδού Πραξιτέλους. Καθαίρεση μανδροτοίχου. Εκσκαφή και δημιουργία τοίχου αντιστήριξης για τις ανάγκες της νέας οδού. Νέα ασφαλτόστρωση. Κατασκευή νέου μανδροτοίχου στις ιδιοκτησίες που απαιτείται και δημιουργία πεζοδρομίων.

6. Πλακόστρωση και δημιουργία ρείθρων στο δημοτικό χώρο από την διασταύρωση των οδών Δημοσθένους – Περικλέους έως την οδό Πραξιτέλους. Δημιουργία πεζοδρομίων όπου χρειάζονται και δημιουργία ραμπών Α.Μ.Ε.Α. στην είσοδο και στην έξοδο του δημοτικού χώρου.

7. Κατεδάφιση κτιρίου στην οδό Χαλκιδικής. Εκσκαφή για διάνοιξη οδού και κατασκευή κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων με βάση τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές. Νέα ασφαλτόστρωση και πλακόστρωση πεζοδρομίων.

8. Καθαίρεση σκυροδέματος όπου απαιτείται στην πάροδο Αιγίνης, κατασκευή κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και πλακόστρωση πεζοδρομίων.

9. Καθαίρεση μανδρών και παλαιού πεζοδρομίου στην οδό Κλεισθένους, εκσκαφή του προς διάνοιξη τμήματος και τοποθέτηση νέων κρασπεδορείθρων, κατασκευή νέου πεζοδρομίου στη σωστή θέση με βάση το εγκεκριμένο ρυμοτομικό. Δημιουργία βάσης και ασφαλτόστρωση τμήματος που διανοίχτηκε.

10. Εκσκαφή τμήματος οδού Δημοσθένους, δημιουργία βάσης και ασφαλτικής στρώσης, τοποθέτηση κρασπεδορείθρων και νέου πεζοδρομίου στη Βόρεια πλευρά

11. Στην διασταύρωση των οδών Τεπελενίου και Ταξιαρχών θα γίνουν γενικές εκσκαφές για διάνοιξη της οδού και αντιστήριξη όπου χρειάζεται, κατασκευή κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων με βάση τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές.

12. Ευρεία εκσκαφή για διάνοιξη οδού Παπαδιαμάντη για συνένωση των δυο υπαρχόντων τμημάτων της οδού. Τοποθέτηση νέων κρασπέδορείθρων με βάση την ισχύουσα μηκοτομή και κατασκευή πεζοδρομίων με πλακόστρωση ειδικού τύπου.

13. Στις οδούς Πωγωνίου και Πυθίας γενική εκσκαφή για τοποθέτηση κρασπέδων με βάση την εγκεκριμένη μηκοτομή και κατασκευή κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων. Στη συνέχεια ασφαλτόστρωση και πλακόστρωση πεζοδρομίων.

14. Στην οδό Ελευθερίας, μετά την υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών,

κατεδάφιση τμήματος υπάρχοντος κτιρίου, στατική ενίσχυση του υπόλοιπου κτιρίου, καθαιρέσεις σκυροδεμάτων και μανδρότοιχων για διάνοιξη οδού. Τοποθέτηση κρασπεδόρειθρων στη σωστή θέση.

15. Στην οδό Θηβών προς Εθνική οδό εκσκαφή, απομάκρυνση, δημιουργία βάσης και ασφαλτόστρωση οδού.

16. Στην Ανώνυμη οδό έναντι Νεκροταφείου θα γίνουν γενικές εκσκαφές για διάνοιξη της οδού και αντιστήριξη όπου χρειάζεται, κατασκευή κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων με βάση τις εγκεκριμένες ρυμοτομικές γραμμές.

17. Προσαρμογή στάθμης υφιστάμενων φρεατίων και φρεατίων υδρομετρητών με την στάθμη της νέας επίστρωσης όπου αυτό απαιτείται στις παραπάνω οδούς.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ