Ελάτε στην παρέα μας

Μεγαρέων

ΚΕΠ Υγείας Μεγαρέων: Επίσκεψη του Περιφερειάρχη με αφορμή τους ελέγχους για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ικανοποίηση του για τη δράση και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται μέσω του ΚΕΠ Υγείας Μεγαρέων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον δήμο με αφορμή τον προληπτικό έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ο οποίος πραγματοποιείται δωρεάν.

Η σχετική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και γίνεται σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ. Ο Γ. Πατούλης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Δήμαρχο Γ. Σταμούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο, την Ακτινολόγο Μ.Παλιατσέα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνο της Δημόσιας Υγείας, ιατρό Κ. Καράμπελα, Αντιδημάρχουςκαι στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ, επισήμανε ότι η δράση του ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων θα αποτελέσει πιλότο για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος για τη Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο της Υγείας των πολιτών.

Ο Γ. Πατούλης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση για την βούληση κυβερνητικών στελεχών να αξιοποιηθούν πάνω από 150 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης πρόσθεσε:
«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Μεγαρέων τον κ. Σταμούλη για την προσπάθεια την οποία κάνει μαζί με τους συνεργάτες του προκειμένου να συμβάλλουν στη ενίσχυση της πρόληψης υγείας στους πολίτες μέσω των ΚΕΠ υγείας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται και η σημερινή δράση που αφορά στον έλεγχο κοιλιακής αορτής. Στη Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και με σταθερά βήματα θέτουμε τη πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα. Κεντρικό ρόλο στη προσπάθεια αυτή έχουν τα ΚΕΠ υγείας. Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο καθολικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 Δήμους της Αττικής, για όλους τους πολίτες σε 11 θανάσιμα νοσήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είμαι ικανοποιημένος που δήμοι, όπως ο δήμαρχος Μεγαρέων έχουν αντιληφθεί, πόσο σημαντική είναι για τους πολίτες η πρόληψη. Προχωράμε. Ευχαριστώ».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γ. Σταμούλης δήλωσε: «Ακόμη μία σημαντική δράση πρόληψης Ανευρύσματος της Κοιλιακής Αορτής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας. Στόχος, τόσο δικός μου, όσο και του ιατρού κ. Κωνσταντίνου Καράμπελα, που είναι υπεύθυνος για την Δημόσια Υγεία του Δήμου μας, είναι η προαγωγή της υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα πρόληψης της υγείας τους. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη για την στήριξη και την ιατρό ακτινολόγο κα Μαρία Παλιατσέα η οποία εξέτασε δωρεάν τους δημότες μας. Η φροντίδα και η προάσπιση της υγείας των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητά μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, δήλωσε ότι η παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στα Μέγαρα στηρίζει τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από το ΚΕΠ υγείας Μεγάρων για την πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος της Δημόσιας Υγείας, ιατρός κος Κωνσταντίνος Καράμπελας τόνισε ότι το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων πραγματοποιεί δράσεις προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στους συμπολίτες μας, με γνώμονα πάντα το ρητό «Η Πρόληψη σώζει ζωές». Επίσης ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη καθώς είχε την ιδέα δημιουργίας των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.
Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν από όλους και στην ιατρό ακτινολόγο Μ. Παλιατσέα καθώς η δράση πραγματοποιήθηκε χάρη στην προσφορά της. Η ίδια ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του για τη δημιουργία των κοινωνικών ιατρείων και τη διάθεση της ίδιας και των συναδέλφων της να βοηθήσουν σε κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνει και σχετίζεται με την πρόληψη και την υγεία των πολιτών.
Στη δράση παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Πολυχρόνης Ιερόθεος, Φωτίου Σταύρος, Φυλαχτός Κωνσταντίνος, Δήμας Ιωάννης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Καλλιπόζης Ιωάννης, ο Πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Τσιούνης Σπύρος και τα στελέχη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ καθώς και πλήθος κόσμου.

Να σημειωθεί ότι βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ