Ελάτε στην παρέα μας

Μαρκοπούλου Μεσογαίας

«Το Κόκκινο στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό και τα χρώματα της Λαϊκής Παράδοσης»: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας προσκαλεί στην Έκθεση Ζωγραφικής Ενηλίκων με τίτλο «Το Κόκκινο στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό και τα χρώματα της Λαϊκής Παράδοσης», που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου (Γ. Παπαβασιλείου 34), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους» του Ν.Π.Δ.Δ. «ΒΡΑΥΡΩΝΙΟΣ».

 

Πρόκειται για έργα τα οποία φιλοτέχνησαν τα «προχωρημένα» μέλη των τμημάτων Ζωγραφικής Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη, μελετώντας έργα και ζωγράφους του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού (Αμερική, 1940) και συγκεκριμένα του Θεόδωρου Στάμου (31 Δεκεμβρίου 1922 – 2 Φεβρουαρίου 1997).

Στα έργα της έκθεσης, όπως και στα έργα του  Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, αντικατοπτρίζεται η αυθόρμητη έκφραση του υποκειμένου, ενώ συνήθως τα έργα είναι μεγάλου μεγέθους, με συνθέσεις «over-all» και έμφαση στον τρόπο που τοποθετείται το χρώμα πάνω στον μουσαμά. Το χρώμα φανερώνεται στην εκφραστική του πληρότητα και αναδεικνύει τα συναισθήματα, τα οποία δεν απεικονίζονται αλλά «διαδραματίζονται».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Σπ. Στεργίου με τίτλο «Κεντήματα: Μουσείο Ζυγομαλά», την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.30. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε τη βάση του πειραματισμού των τμημάτων Ζωγραφικής, με τα χρώματα των κεντημάτων και της παράδοσης. Η αφαιρετική ζωγραφική έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα χρώματα, αναδεικνύοντας συναισθηματικές προεκτάσεις, προβάλλοντας τον «αυτοσχεδιασμό» του δημιουργού.

Διάρκεια έκθεσης: Κυριακή 4 Δεκεμβρίου έως Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης: 9:30 – 13:00 & 17:30 – 19:30, καθημερινές, εκτός των προκαθορισμένων αργιών των Χριστουγέννων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ