Ελάτε στην παρέα μας

Κρωπίας

Ο Δημήτρης Κιούσης στο Χ-τύπο: “Περνάει στο επόμενο επίπεδο ο Δήμος Κρωπίας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Λεπτομερή καταγραφή των σημαντικότερων έργων που έχουν γίνει στον Δήμο Κρωπίας κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο πραγματοποίησε μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Δημήτρης Κιούσης, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην πόλη το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών ενός Δήμου, πλέον αρχίζει το πρόγραμμα των νέων έργων, υπηρεσιών και πολιτικών με πραγματικούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών.

Ακόμη, ο κ. Κιούσης αναφέρεται στην κατάσταση των σχολικών μονάδων του δήμου, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενώ δεν γίνεται να μην τεθεί και το ερώτημα σχετικά με την πανδημία και πως την αντιμετωπίζει ο δήμος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια του δημάρχου σχετικά με τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής τόσο σε σχέση με τη σημερινή διοίκηση του κ. Πατούλη όσο και την προηγούμενη της κας Δούρου.

Επίσης, ο δήμαρχος εξηγεί πως έχει καταφέρει να έχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών και απαντά στο ερώτημα για τους επόμενους στόχους του.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημάρχου Κρωπίας, κ. Δημήτρη Κιούση έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.

Η τρέχουσα θητεία καθορίζεται από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη μεγάλη λαϊκή εντολή να γίνουν μεγάλα έργα βασικής υποδομής.

Έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες και τα οποία έγιναν με τη θητεία μας.

Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες – 10 χρόνια μνημόνια και πλέον 2ο χρόνο πανδημίας -πορευόμαστε.

Στην τρέχουσα θητεία δεν επηρεαστήκαμε από την πανδημία αλλά επιδείξαμε ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών. Επισπεύσαμε μεγάλα έργα και πολιτικές μας με αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου ΥΠΕΝ και του Υπ. Εσωτερικών ΦιλοδημοςΙ και ΙΙ/ «Αντώνης Τρίτσης». Πρέπει όμως να πληροφορήσουμε τους πολίτες του Δήμου Κρωπίας για κάποια δεδομένα: Οι Κεντρικοί κρατικοί Αυτοτελείς Πόροι περικόπηκαν δραματικά στα χρόνια των μνημονίων και ο Δήμος έχει χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Χρήματα που δεν αναπληρώθηκαν.

Ακόμα περιμένουμε τους Συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους που δικαιούμαστε.

Όμως για να κάνουμε έργα θέλουμε και ιδιόκτητες δημοτικές εκτάσεις αλλιώς δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε. Τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν. Δεν έχει ιδιοκτησίες ο Δήμος στους οικισμούς παρά μόνον αυτές που θα προκύψουν από τις πράξεις εφαρμογής που καθυστέρησαν.

Αν η προηγούμενη περιφερειακή αρχή της κας Δούρου είχε πράξει το καθήκον της με τις πολεοδομικές μελέτες των οικισμών τότε θα είχαμε κυρωμένες πράξεις εφαρμογής ώστε να αποκτήσουμε δημοτικές εκτάσεις, για να κάνουμε έργα κοινόχρηστης βασικής και κοινωνικής υποδομής στους οικισμούς μας…από πεζοδρόμια και πλατείες έως βρεφονηπιακούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Όμως δεν ασχολήθηκε. Αυτό μας πήγε πίσω.

Η περιφερειακή αρχή του Γ. Πατούλη και του συνεργάτη του, περιφερειακού συμβούλου Αθανασίου Κατσιγιάννη ήδη εργάζεται πάνω στο θέμα. Έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις. Αναμένω περισσότερα πλέον.

Βλέπω όμως εδώ μια λίστα με πολλά έργα τρέχουσας θητείας…

Πράγματι. Αυτό που θα απαριθμήσω και αναγκαστικά θα κουράσω δείχνει απλά ότι δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αγωνιζόμαστε για να αξιοποιήσουμε ότι πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί ένας Ο.Τ.Α να χρησιμοποιήσει.

Υποχρέωσή μας είναι κε Δήμαρχε να μας τα πείτε και να τα παρουσιάσουμε.

Ολοκληρώθηκαν όλα των συνδεόμενα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού εκτός πόλης Κορωπίου. Η ολοκλήρωση όλων των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στην πόλη του Κορωπίου είχε ήδη γίνει την προηγούμενη δημοτική θητεία.

Σε φάση προχωρημένων εργασιών είναι μόνο ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης σε περιοχή εκτός Δήμου Κρωπίας. Ολοκληρώσαμε επίσης ως Δήμος όλες τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων του μεγάλου διαδημοτικού έργου.

Πετύχαμε να γίνουν δωρεάν οι τοπικές συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων με επιμονή, πίεση και αξιοποίηση νομοθεσίας! (σ.σ μέσω ΕΣΠΑ επιλέξιμη η δαπάνη και ενταγμένη στο συνολικό έργο) και γι΄ αυτό η κεντρική λεωφόρος αυτή την περίοδο μοιάζει με εργοτάξιο. Και σε λίγο όλη η πόλη λόγων των έργων των δωρεάν συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων.

Ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες το νέο μεγάλο έργο αντικατάστασης και κατασκευής δικτύου ύδρευσης μήκους 77 χιλιομέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχές της Αγίας Μαρίνας – Κιτσίου (νότιος τομέας του Δήμου) προϋπολογισμού 6.7 εκ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο πόλεως Κορωπίου 8.

Εξελίσσεται, ως συνεχιζόμενο έργο, η διευθέτηση του ρέματος Ξερέα στην Αγία Μαρίνα. Ένα σύνθετο αντιπλημμυρικό έργο με απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές ευρείας κλίμακας, με δημιουργία γεφυρών για επικοινωνία πεζών και αυτοκινήτων και με τεχνικές συγκράτησης νερού, εδάφους κ.α..

  • Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο ύδρευσης αντικατάστασης αγωγών μήκους 24 χιλιομέτρων στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου

  • Ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο ύδρευσης στον οικισμό Καρελά (μήκος 33 χιλιόμετρα)

  • Ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου οχημάτων στην ιστορία του Δήμου μας με 15 καινούργια οχήματα σε όλες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

  • Ολοκληρώθηκε η αγορά του οικοπέδου για την κατασκευή του 5ου Δημοτικού Σχολείου

  • Ολοκληρώθηκε ο κρίσιμος κυκλοφοριακός κόμβος βόρειας πύλης πόλεως στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης και των μεγάλων παρεμβάσεων που προωθούμε

  • Ολοκληρώθηκαν οι δύο νέες πρότυπες μεγάλες παιδικές χαρές «Γ.Σ Παπασιδέρη» και Πλ.Δεξαμενής

  • Ολοκληρώθηκαν οι αναπλάσεις της πλατείας Δημητρίου Λάμπρου και της πλ.9ης Οκτωβρίου 1944

  • Ολοκληρώθηκε το σύστημα υποδομών ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση 6 πυλώνων φωτισμού στο ανοιχτό στάδιο , Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη»

  • Ολοκληρώθηκαν τα έργα δημιουργίας 5 γηπέδων , καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, και χειροσφαίρισης στο στάδιο του «Γ.Σ Παπασιδέρη»

  • Παραδόθηκε το νέο παραδοσιακό πολιτιστικό κτίριο στο κέντρο της πόλης

  • Δημιουργήσαμε 1 προσωρινό βασικό πράσινο σημείο και 9 προσωρινές γωνίες ανακύκλωσης διαχείρισης πράσινων και ογκωδών στο νότιο τμήμα του Δήμου μας. Αναδειχθήκαμε πρωταθλητές στην συνολική ποσοστιαία επίδοση ενεργειών ανακύκλωσης που αποδεικνύουν ότι λιγότερα σύμμεικτα αποβλήτων κατευθύνονται στο ΧΥΤΑ Φυλής ενώ οι πρακτικές που εφαρμόζουμε για χωριστή συλλογή και διαχείριση πράσινων μας επέτρεψαν να πετύχουμε μείωση στην συνολική εισφορά μας προς τον ΕΔΣΝΑ της τάξεως του 25%

  • Εισήχθη ο καφέ κάδος συλλογής βιοαποβλήτων και 1 ειδικό απορριμματοφόρο

  • Η αγροτική οδοποιία στον Κοκκιναρά ολοκληρώθηκε σε μήκος 4 χλμ. καθώς και στην οδό Αιγέως 1 χλμ με δρόμους που ενέκρινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

  • Το έργο των υποδομών υποστήριξης ηλεκτροκίνησης με σταθμούς φόρτισης που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται.

  • Σε λειτουργία τέθηκε τον Νοέμβριο του 2020 η καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης αιτημάτων πολιτών απόλυτα εναρμονισμένη με το σύστημα ΤΑΧΙΣ

Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία ο Δήμος Κρωπίας; Με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;

Εμείς, ακολουθήσαμε την έκτακτη κείμενη νομοθεσία κατά του covid, με μέτρα απαλλαγών, από δημοτικά τέλη, σε επιχειρήσεις υπό αναστολή, από τροφεία κ.α.

Η απόφασή μας για 10% νέα μείωση δημοτικών τελών στο οικιακό τιμολόγιο (σ.σ 20% σύνολο από το 2018 έως σήμερα είναι η μείωση – 10% στο επαγγελματικό τιμολόγιο – και σε ισχύ οι βασικές μειώσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) συμπληρώνει την πολιτική προστασίας της τοπικής μας κοινωνίας.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον Εμπορικό –Επαγγελματικό μας σύλλογο με δράσεις κοινές καθώς και με το Ε.Ε. Αθηνών. Λάβαμε επίσης, μέτρα απολύμανσης σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, κοινωνικές δομές, κοινόχρηστους χώρους.

Το σημαντικότερο είναι ότι άμεσα συντονίσαμε και ενοποιήσαμε υπηρεσίες, υπαλλήλους, αιρετούς, εθελοντές και δωρητές/χορηγούς, την Κοινωφελή Επιχείρησή του και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα Δημοτικά-Κοινωνικά Ιατρεία, με κέντρο, την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε πολίτες μας που έχουν πρόβλημα.

Ακόμα και μετακινήσεις ανθρώπων που δεν μπορούν μόνοι τους να μεταβούν για εμβόλιο κατά του ιού πραγματοποιούμε. Αναπτύξαμε την ψηφιακή πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Βοηθήσαμε στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κορωπίου, το προτείναμε ως εμβολιαστικό κέντρο και το πετύχαμε. Αιτηθήκαμε στον ΕΟΔΥ την οργάνωση δράσεων τεστ ανίχνευσης του ιού και μαζί με την Περιφέρεια Αττικής που έχει συμβάλλει αποφασιστικά με προσωπική μέριμνα του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη.

Συνεχίζουμε αθόρυβα και ουσιαστικά την εκστρατεία κατά του covid-19 για να προσέλθουν περισσότεροι πολίτες στις γραμμές εμβολιασμού και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και οι κατάκοιτοι συμπολίτες μας.

Πώς είναι η κατάσταση στα σχολεία τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

Ο Δήμος μας υλοποιεί μια στρατηγική βελτίωσης των συνθηκών εκπαίδευσης με επικέντρωση σε ζητήματα, χώρων υγιεινής, ασφάλειας εγκαταστάσεων, μόνωσης κτιρίων, προαύλιων χώρων, πέρα από τις στρατηγικές κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων. Παρεμβαίνει πάντα όταν υπάρχουν δίκαια αιτήματα οικογενειών μαθητών μας με θεσμικό σεβασμό και με διάθεση συνεργασίας. Τα προγραμματισμένα έργα συντηρήσεων και έργων βελτίωσης εκτελέστηκαν χωρίς προβλήματα με κυριότερο έργο αυτό της δημιουργίας χώρων υγιεινής για ΑμΕΑ σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχετε προγραμματίσει κάποια έργα και δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;

Θα αναφέρω ενδεικτικά

  • Πετύχαμε την οριστική χρηματοδότηση, τον Ιούλιο του 2021, του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της Κεντρικής λεωφόρου, της οδού Κύπρου και παρόδιων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ! Η υπογειοποίηση των δικτύων κοινής ωφέλειας και η δημιουργία δημοτικού φωτισμού είναι τα πρώτα έργα αυτής της ανάπλασης καθώς και η εφαρμογή της μονοδρόμησης, τμήματος της κεντρικής λεωφόρου και άλλων παρεμβάσεων στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης, για πεζούς, ποδήλατα, χώρους στάθμευσης ΙΧ κ.α.

  • Εντός του έτους θα ξεκινήσουν όλες οι υπόλοιπες, χιλιάδες δωρεάν, τοπικές συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων.

  • Εντάσσονται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντ.Τρίτσης» και νέα έργα ύδρευσης

  • Εντάχθηκε μετά από 6 χρόνια αναμονής (!) σε χρηματοδότηση η κατασκευή του Μεγάλου Πράσινου Σημείου Ανακύκλωσης με σημαντικά υποέργα συνολικού ύψους 1.789.057 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Το νέο έργο ανάπλασης- αστικής αναζωογόνησης στις πλατείες, Υφαντή και Οικονόμου ξεκινάει.

  • Εντάσσουμε την μελέτη της κατασκευής του 5ου Δημοτικού Σχολείου σε χρηματοδότηση

  • Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή των δύο νέων κτιρίων της επέκτασης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου με τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό.

  • Ξεκινάει και το έργο των ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοτικών σχολείων.

  • Έχουμε μια νέα ένταξη χρηματοδότησης αγροτικής οδοποιίας 4 εκατομμυρίων εγκεκριμένης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είστε ένας δήμαρχος με τεράστια εμπειρία και συντριπτική απήχηση, όπως μαρτυρούν και τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά γενικότερα αποτελεί και κοινή διαπίστωση των δημοτών σας. Δεν μπορούμε να μη σας ρωτήσουμε, πως τα καταφέρνετε;

Η λέξη–κλειδί είναι η απόλυτη αφοσίωση στην αποστολή μας: Να ολοκληρωθεί το αυτονόητο αίτημα δεκαετιών που αφορά την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών ενός Δήμου. Σκοπός μας είναι να αρχίσει το πρόγραμμα των νέων έργων, υπηρεσιών και πολιτικών με πραγματικούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και των γενιών που έρχονται. Όμως υπάρχει και κατανόηση των πολιτών μας. Μαζί περάσαμε «φουρτούνες» και δραματικά γεγονότα που ως κοινωνία και οικονομία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία 12 χρόνια. Είμαστε μέρος της κοινωνίας, κοντά στα προβλήματα των δημοτών μας.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;

Η κοινωνία του Δήμου μας καθορίζει τους στόχους μιας δημοτικής αρχής όπως η δική μας. Είμαστε γέννημα- θρέμμα αυτής της κοινωνίας και όλα τα αιρετά μέλη της, με πρώτο εμένα, υπηρετούμε συλλογικούς στόχους προόδου και μιας ευημερίας με βιώσιμους όρους στο Δήμο μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ