Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τι προβλέπει η μεγάλη ανάπλαση του Σκοπευτηρίου από τον Δήμο Καισαριανής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Καισαριανής ανακοίνωσε πως η μελέτη για τη μεγάλη ανάπλαση του Σκοπευτηρίου έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και είναι επιτέλους έτοιμη προς δημοπράτηση.

Μέσα σε 3 χρόνια, υπό συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, με τις δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν ο Δήμος Καισαριανής κατόρθωσε να:

 1. Εξασφαλίσει νομοθετική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Σκοπευτηρίου με ΦΕΚ παραχώρησης, σφραγίζοντας έτσι την πλήρη παραχώρηση στο Δήμο μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που είχε προηγηθεί
 2. Να εκδώσει αναλυτικό τοπογραφικό του πάρκου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτο
 3. Να εξασφαλίσει έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
 4. Να εξασφαλίσει έγκριση από την Εφορία Νεώτερων Μνημείων
 5. Να εξασφαλίσει έγκριση μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
 6. Και τέλος, να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία, χωρίς την οποία καμία παρέμβαση δεν είναι εφικτή

Η ανάπλαση του ιστορικού πάρκου περιλαμβάνει:

 • Ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής εταιρίας
 • Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων
 • Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα»
 • Δημιουργία μικρού στίβου με ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω του
 • Ανάπλαση των χώρων πρασίνου και τοποθέτηση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με υπερσύγχρονα όργανα εκγύμνασης (δέντρο γυμναστικής)

Τη μελέτη εκτέλεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο του κου Στέφανου Πάντου & Συνεργάτες Studio75.

Κύριος μελετητής ήταν η κα Δωρα Παπαθανασίου, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, βάσει προμελέτης της κας Ελιάνας Χαρίτου, αρχιτέχτωνος-μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καισαριανης.

 • Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο το οποίο θα λειτουργεί και ως στέκι νεολαίας και τέλος καμαρίνια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων που θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.
 • Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του κέντρου, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια. Εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο του Χαράματος θα φιλοξενείται επίσης αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.
 • Ο ανοιχτός χώρος έξω από το θυσιαστήριο θα υποστεί ήπια παρέμβαση με τοποθέτηση υποδομής σκίασης.
 • Εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής.
 • Στο χώρο κάτω από το στίβο που συνορεύει με τα σχολεία της πόλης, θα απομακρυνθούν οι περιττές τσιμεντένιες κατασκευές και θα ενισχυθεί το πράσινο.
 • Η πλατεία με τα συντριβάνια, όπισθεν του Αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ θα αναπλαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανισόπεδες κατασκευές και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού.
 • Το δέντρο γυμναστικής θα τοποθετεί στο κάτω άκρο του πάρκου, κοντά στην είσοδο του Σκοπευτηρίου από την οδό Ηρώων Σκοπευτηρίου.
 • Το δέντρο αποτελεί δείγμα πρωτοπόρου ιταλικού σχεδιασμού για εξωτερικούς χώρους γυμναστικής και θα είναι από τα ελάχιστα στη χώρα (υπάρχει ήδη ένα στο πάρκο του Ελληνικού).
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ