Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Ύστατη έκκληση από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής για να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από τη διαγωνιστική διαδικασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ζητά, για ακόμα μια φορά, με ομόφωνη απόφασή του την εξαίρεση των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ανάμεσα στους οποίους και ο δημοτικός σταθμός της πόλης Επικοινωνία 94FM, από τη διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους, καλώντας τους υπεύθυνους να εφαρμόσουν το ίδιο που υιοθέτησαν για τις υπόλοιπες δημόσιες συχνότητες, όπως αυτή της ΕΡΤ.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ.:

«Η κυβέρνηση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο: «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης», στο οποίο παραβλέπεται η ιδιαιτερότητα των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο νομοσχέδιο μάλιστα προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων, και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους πλειοδοσίας, μαζί με ιδιώτες, μια πρόβλεψη που, εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί, δρομολογεί το κλείσιμό τους.

Με αυτή τη ρύθμιση δεν λαμβάνεται υπ’όψιν το γεγονός ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που προσφέρουν δημόσια ραδιοφωνική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και την παροχή ποιοτικών προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία και δεν γίνεται σεβαστή η θεσμική ιδιαιτερότητά τους, που αφορά στην φύση και στο σκοπό των υπηρεσιών που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για τη διατήρηση της συχνότητάς τους. Μια τέτοια ρύθμιση είναι άλλωστε σύμφωνη με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.

Επιπλέον, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί επιχορηγούνται και είναι άμεσα εξαρτώμενοι από τους δήμους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και της θεσμικής τους θέσης δεν μπορούν να μπουν σε δημόσια πλειοδοσία για την εξαγορά των συχνοτήτων, όπως οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις

 

Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει:

  1. Την καταγγελία του υπό ψήφιση νόμου με τον οποίο μπαίνει πρακτικά ταφόπλακα στα δημοτικά ραδιόφωνα
  2. Την άμεση κινητοποίηση του Δήμου με ενημέρωση και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς και συνδικαλιστικά όργανα,
  3. Την διενέργεια περαιτέρω κινητοποιήσεων τόσο από κοινού με την ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ ή και με μεμονωμένους δήμους, με το αίτημα την κατάθεση σχετικής τροπολογίας για την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφώνων από το υπό ψήφιση Σ/Ν και την ένταξή τους σε καθεστώς αντίστοιχο με της ΕΡΤ, δηλαδή να εξαιρεθούν οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών.»
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ