Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

• Προτάσεις για τη μείωση των πανάκριβων δημοτικών τελών, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι, κατέθεσε η αντιπολίτευση.
• Αμετάπειστος ο Νίκος Μπάμπαλος.

Ατμόσφαιρα παραμονής Χριστουγέννων δημιουργήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, καθώς η αντιπολίτευση τα  …έψαλε για τα καλά στον δήμαρχο της πόλης, κ. Νίκο Μπάμπαλο, ο οποίος συνεχίζει να υιοθετεί τακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές όπως καταγγέλθηκε από μερίδα της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν σε όσα – όπως φάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε – διέρρευσε εντέχνως η διοίκηση σχετικά με πιθανή μείωση των αποδοχών τους, που θα επιφέρει η μείωση των δημοτικών τελών που έχουν εισηγηθεί οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Παπαδημητρίου, Βλασσόπουλος και Κουτρούλης).

Δεν υπέγραψαν για τα δημοτικά τέλη Τζίβα – Ζαχάρος
Οι εργαζόμενοι μάλιστα εξέδωσαν και ανακοίνωση την οποία διένειμαν στο Σώμα και εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για την στάση της αντιπολίτευσης να καταθέσει μία σειρά από προτάσεις για τα δημοτικά τέλη που δημιούργησαν μία σειρά από προβλήματα στην διεκπεραίωση της εργασίας τους.
Αυτή η ανακοίνωση ήταν και η αφορμή για να “ανάψει” η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Πρώτα πήρε το λόγο η κα Τζίβα. Η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών θέλησε να υπερτονίσει πως η παράταξή της δεν συμμετείχε στην πρόταση για μείωση των τελών και θα πρέπει να την διαχωρίζουν οι εργαζόμενοι από την κριτική τους.
Και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ζαχάρος, δήλωσε πως ούτε η δική του παράταξη υπέγραψε την πρόταση για τα τέλη.

Π. Βλασσόπουλος: “Δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων”
Μετά πήραν τον λόγο αυτοί που υπέγραψαν για τη μείωση των δημοτικών τελών.
Ο κ. Παντελής Βλασσόπουλος, επικεφαλής της ΑΚΕΠ, αφού υπογράμμισε πως τον στεναχωρεί η ανακοίνωση των εργαζομένων ανέφερε μία σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο είχε σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος και γενικότερα κατά την παρουσία του στο δήμο. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, από την μείωση των δημοτικών τελών και αυτά είναι προφάσεις της διοίκησης που δεν θέλει να μειώσει τα τέλη.

Η πρόταση του κ. Παπαδημητρίου για να αποφύγει το δάνειο για τα led ο δήμος
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, ο οποίος μπήκε στην ουσία του θέματος απευθυνόμενος και προς τους εργαζόμενους. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ενημέρωσε πως η παράταξή του έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για να εξασφαλιστούν τα χρήματα που θα χάσει ο δήμος από τη μείωση των τελών που προτείνει η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, πρότεινε να μην προχωρήσει ο δήμος στη δανειοδότηση με περίπου 2 εκ. Ευρώ για την αγορά των LED αλλά να πάρει τα χρήματα αυτά είτε από την Περιφέρεια, είτε από σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμά ή μέσω ΕΣΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, οι 200.000 ευρώ που θα έπρεπε να δίνει ο δήμος για να αποπληρώνει το δάνειο, θα καλύψουν τη μείωση των τελών. Μάλιστα, είπε με νόημα πως μπορεί να βοηθήσει και ο ίδιος λόγω των καλών του σχέσεων με την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ο δήμος την χρηματοδότηση για τα LED και να μην χρειαστεί να πάρει το δάνειο.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του άφησε να εννοηθεί πως η αντίδραση των εργαζομένων προήλθε από την προπαγάνδα που έκανε ο δήμαρχος, ώστε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης.
Ενώ φύλαξε για το τέλος την γνωστή φράση από το 23ο Κεφάλαιο στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο “Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί”.

Κουτρούλης: “Ο δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους αλλά δεν κάλεσε και τους πολίτες”
Ο επόμενος επικεφαλής που πήρε τον λόγο ήταν ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης από την “Πνοή”. Ο οποίος τόνισε και αυτός πως ο δήμαρχος κάλεσε στο γραφείο του τους εργαζόμενους προκειμένου να πάει αλλού το θέμα αλλά όπως είπε δεν κάλεσε και τους πολίτες στο γραφείο του για να τους ενημερώσει γιατί δε μειώνει τα τέλη και γιατί κάποιος που μένει σε ένα δυαράκι στο Ηράκλειο είναι υποχρεωμένος να πληρώνει 20 ευρώ ρεύμα και 60 ευρώ δημοτικά τέλη.
Πάντως ο κ. Κουτρούλης με πολύ σιγουριά ξεκαθάρισε πως δεν θα καταφέρει ο κ. Μπάμπαλος να κάμψει την αντιπολίτευση στο θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών γιατί είναι μία υπόσχεση που έχουν δώσει στους πολίτες και θα την υλοποιήσουν, αντίθετα με αυτές που έχει δώσει ο δήμαρχος και τις ξέχασε, μετά τις εκλογές.
Ο κ. Κουτρούλης έθεσε και ένα άλλο θέμα για τις υπερωρίες των εργαζομένων λέγοντας πως είναι γνωστό πως πολλές υπερωρίες είναι πλασματικές και όσοι έχουν τον κατάλληλο κολλητό στο δήμο παίρνουν υπερωρίες και νυχτερινά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του εξήγησε και αυτός πως η αντιπολίτευση έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για το που θα βρεθούν τα χρήματα για τη μείωση των τελών και καμία δεν αφορά μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Ντοκουμέντα του Γ. Φίλανδρου ότι υπάρχουν οι Κωδικοί με τα ποσά
Τα πράγματα με το όνομά τους είπε για ακόμη μία φορά ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΚΕΠ, κ. Γιάννης Φίλανδρος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “ζούμε στιγμές ακραίας σπέκουλας και λαϊκισμού. Το μείζον θέμα είναι ότι ο δήμος μας έχει πανάκριβα δημοτικά τέλη και φόρους” και συμπλήρωσε ότι η διοίκηση διαδίδει ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να βρει σανίδα σωτηρίας.
Στη συνέχεια και ο κ. Φίλανδρος παρουσίασε με ντοκουμέντα πως υπάρχουν στους κωδικούς του Προϋπολογισμού τα απαραίτητα ποσά για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς των εργαζομένων.

Το “καρφί” του Μαστοράκου προς την Τζίβα
Ακολούθως ζήτησε και τοποθετήθηκε ο επί πολλά χρόνια δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος φανερά απογοητευμένος για την στάση των εργαζομένων προς το πρόσωπο του ζήτησε να σκεφτούν λίγο καλύτερα για ποιους ανθρώπους τα λένε αυτά. Ενώ δεν μπόρεσε να αποφύγει τον πειρασμό και πέταξε το …καρφί του προς την κα Τζίβα λέγοντας της πως με την στάση της θα μπορούσαν οι πολίτες να υποθέσουν πως δεν επιθυμεί την μείωση των δημοτικών τελών.

Για μεθόδους “Γκαίμπελς” μίλησε ο Γιάννης Κεσκινίδης
Και ο κ. Γιάννης Κεσκινίδης πήρε τον λόγο από την ΑΚΕΠ κάνοντας αναφορά σε “Γκαίμπελς”, προφανώς εννοώντας τακτικές προπαγάνδας από πλευράς της διοίκησης. Απευθύνθηκε και στους εργαζόμενους και τους ζήτησε να μην ξεχνάνε πόσα έχουν κάνει για αυτούς, κάθε φορά που τους χρειάζονταν.

Εκπρόσωπος εργαζομένων: “Δουλεύουμε τρεις βάρδιες”
Αφού τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος των εργαζομένων, η οποία στη σύντομη παρέμβασή της τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και τρεις βάρδιες για να βγάλουν την δουλειά και πως δεν τους κάλεσε ο δήμαρχος αλλά αυτοί πήγαν να τον δουν.

Δήμαρχος: Ευθύνονται οι προηγούμενοι για τα πανάκριβα δημοτικά τέλη
Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση – απάντηση του δημάρχου της πόλης, κ. Νίκου Μπάμπαλου, ο οποίος όλη αυτήν την ώρα παρακολουθούσε σιωπηλός την διαδικασία να εξελίσσεται. Αρχικά, ο δήμαρχος ενημέρωσε πως την προηγούμενη ημέρα ζήτησε τις απόψεις των σωματείων εργαζομένων για όλα αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση. Τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ποτέ συνδιαλλαγές με τους εργαζόμενους και αυτή η θέση υποτιμά τους εργαζόμενους.
Μπαίνοντας στην ουσία των προτάσεων της μειοψηφίας είπε σχετικά με τη νέα πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κουτρούλης ότι δεν αναιρεί την αρχική του. Για την πρόταση του κ. Παπαδημητρίου είπε πως δεν την θεωρεί καν πρόταση γιατί η αποπληρωμή του δανείου θα αρχίσει το 2021.
Αμέσως μετά παραδέχτηκε από τη μία ότι ο δήμος έχει πανάκριβα δημοτικά τέλη όμως όπως είπε για αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες διοικήσεις.

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά του δημάρχου
Πλέον πείστηκαν όλοι ότι η δημοτική αρχή του κ. Μπάμπαλου δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει τα δημοτικά τέλη και για να πετύχει τον στόχο της δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους μέθοδο. Δυστυχώς, πολλοί που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και δεν θα μπορεί ο δήμος επί διοίκησης Μπάμπαλου να προχωρήσει σε μειώσεις τελών βάζοντας μπροστά τους εργαζομένους. Βέβαια, σε κανέναν άλλον δήμο της χώρας δεν έχουμε ακούσει να αντιδρούν οι εργαζόμενοι επειδή θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Φαίνεται όμως πως ο κ. Μπάμπαλος πέτυχε μία ακόμα αρνητική πρωτιά και σίγουρα οι πολίτες δεν θα το ξεχνάνε σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ που θα καλούνται να πληρώνουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ