Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Πράσινο φως από το Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων εξαγοράς του ΟΤ 246 [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (3/9) η πρόταση της δημοτικής αρχής να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και οι συνομιλίες με την πλευρά των ιδιοκτητών για την εξαγορά του ΟΤ 246 ώστε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους δημότες του Ηρακλείου.

Την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση του ΟΤ 246, βάζει μπροστά ο Δήμος Ηρακλείου. Πρόκειται για μια έκταση δίπλα στην πλατεία του Αγίου Λουκά, στις παρυφές του Κτήματος Φιξ. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία την εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την πλευρά των ιδιοκτητών έτσι ώστε, εάν όλα πάνε καλά, ο Δήμος να αγοράσει την έκταση και να την μετατρέψει σε χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους Ηρακλειώτες.

Τα βήματα που απαιτούνται για την αγορά του οικοπέδου

Ο Δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, περιέγραψε αναλυτικά στους δημοτικούς συμβούλους τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναν επιπλέον πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους του Ηρακλείου.

«Πρόκειται για το ΟΤ 246 του δήμου μας, το γνωστό “βουναλάκι”, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Λουκά. Το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν δεσμευμένο από τον δήμο μέχρι το 2012 και στην συνέχεια αποδεσμεύτηκε και έγινε οικοδομικό τετράγωνο. Μιλάμε για έναν χώρο με ιδιαίτερη σπουδαιότητα και σημειολογική αξία για του κατοίκους του Παλαιού Ηρακλείου, μιλάμε για έναν χώρο που έχει χαρακτηριστεί πράσινος από το 1937. Αυτή την στιγμή έρχεται προς συζήτηση ώστε να υπάρξει απόφαση για να γίνει αγορά του συγκεκριμένου χώρου με σκοπό να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Πρόκειται για έναν χώρο 1.400 περίπου τετραγωνικών, στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς είναι γνωστοί οι κληρονόμοι και με αυτούς θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την αγορά του» ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος και συνέχισε επισημαίνοντας τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει το έργο: «Αρχικά πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για να εξετάσουμε τις δυνατότητες απευθείας αγοράς της συγκεκριμένης έκτασης. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να αναθέσουμε σε ορκωτούς εκτιμητές να συντάξουν μία έκθεση, όπου να προσδιορίσουν την αξία του ακινήτου. Τρίτον θα πρέπει δικηγόρος να συντάξει μία γνωμοδότηση σχετικά με τα νομικά ζητήματα και τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας. Τέταρτον πρέπει να συνταχθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου έκθεση καταλληλότητας, όπου να στοιχειοθετείται η μοναδικότητα και η καταλληλότητα του ακινήτου ως χώρο κοινοχρήστου πρασίνου και αναψυχής. Τέλος, αφού γίνουν όλα τα παραπάνω βήματα τότε θα ξαναέρθει το θέμα στο Δ.Σ. για να καθορίσουμε το τίμημα, τον τρόπο καταβολής και όλα τα θέματα που αφορούν την αγορά”.

Μάλιστα, ο κ. Μπάμπαλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Οικονομίδη, αποκάλυψε ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο θέμα του κτήματος ΦΙΞ των 27 στρεμμάτων.

Κ. Κουτρούλης: «Απαραίτητος ο συγκεκριμένος χώρος για τον δήμο»

Ο κ. Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Ηράκλειο», στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι συμφωνεί με τον Δήμαρχο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι “πρόκειται για έναν χώρο που είναι άκρως απαραίτητος για τον δήμο Ηρακλείου και είναι ένα διαχρονικό αίτημα του Δ.Σ. να αποκτήσει τον χώρο αυτόν. Δυστυχώς είχαμε την ατυχία το 2013 και αποχαρακτηρίστηκε, είναι μία έκταση η οποία είναι μοναδική για τον δήμο, θα προσφέρει αυτό που είναι απαραίτητο στη περιοχή, ενώ έχει ιστορική σημασία για όλο το Ηράκλειο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του».  

Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής

Η επικεφαλής της παράταξης “Δίκτυο πολιτών” κα Τζίβα, αφού αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του εν λόγω εγχειρήματος, ζήτησε τη δημιουργία μία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εποπτεύει και θα συμμετέχει στην πρόοδο των εργασιών και παράλληλα θα περνάει το μήνυμα ότι πρόκειται για όραμα όλων των παρατάξεων η υλοποίηση του έργου. Η πρόταση της έγινε αποδεκτή από την δημοτική αρχή.

Κατόπιν αυτού η πρόταση της δημοτικής αρχής τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία (η κα Βλαντή της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε “παρών”). Επιπλέον, αποφασίστηκε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων να αναλάβει η διαπαραταξιακή επιτροπή και εντός των επόμενων μηνών να υπάρξει η τελική απόφαση για την αγορά του χώρου και την μετατροπή του σε χώρο πρασίνου.

«Σίγουρα, αυτή την περίοδο απόλυτη προτεραιότητα είναι από όλους μας η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των παιδιών μας, των ηλικιωμένων, όλων των πολιτών. Όμως, το πρώτο, μεγάλο βήμα για την απόκτηση του ΟΤ 246,  είναι μια σημαντική, ιστορική θα έλεγα, στιγμή για τον Δήμο μας καθώς αποτελεί επιθυμία διαχρονική και όσων πέρασαν από την δημοτική αρχή της πόλης και, βέβαια, των πολιτών. Είναι δε μια αρχή και προς το μεγάλο στόχο, την απόκτηση του συνόλου του Κτήματος Φιξ για λογαριασμό των συμπολιτών μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που ψήφισαν την εισήγησή μας. Έτσι συναινετικά πρέπει να προχωράμε για το καλό της πόλης», δήλωσε σχετικά ο κ. Μπάμπαλος.

Σκέψεις για δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ.

Μετά τα πολλά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις τηλεδιασκέψεις του δημοτικού συμβουλίου το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (31/8) που αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους, γίνονται σκέψεις για να πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση δια ζώσης το επόμενο διάστημα. Φυσικά κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τις συναθροίσεις βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Πάντως ο Δήμαρχος κ. Μπάμπαλος, στην συνάντηση-ενημέρωση (2/9) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τους επικεφαλής των παρατάξεων, παρουσιάστηκε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα πρότεινε σαν χώρο συνεδρίασης το Πολύκεντρο της πόλης, έναν χώρο δηλαδή που να μπορούν τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Την πρόταση αυτή αποδέχτηκαν όλοι οι επικεφαλής, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούν επίμονα την επιστροφή των συνεδριάσεων στην πρότερη τους μορφή.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου (3/9) ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΚΕΠ Συνεργασία” κ. Βλασσόπουλος, αφού αναφέρθηκε ξανά στα πολλά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και βάζουν εμπόδια στο έργο των συμβούλων, έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα και παράλληλα παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα μπορέσει να συμβεί άμεσα. “Η διοίκηση πιστεύω θα πάρει άμεσα μέτρα για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να γίνει αυτή η συνεδρίαση που όλοι περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό” ανέφερε σχετικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ