“Πνοή Ηράκλειο”: Παρέμβαση Κουτρούλη για την υπόθεση απόκτησης του κτήματος Φιξ

0

Σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση απόκτησης του κτήματος Φιξ τοποθετείται με ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο”.

Στην παρέμβασή του αναφέρει αναλυτικά:

“Για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησης της απόδοσης του κτήματος «Φιξ» στους πολίτες του Ηρακλείου αλλά και σε αυτούς των ομόρων Δήμων υπάρχει πολιτική βούληση των δυο μεγάλων κομμάτων να αποκτηθεί αυτό από το Υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και να αποδοθεί η χρήση του στον Δήμο μας.

Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε στο προσκήνιο κατόπιν επερώτησης που κατατέθηκε στην βουλή από τον βουλευτή του Σύριζα Πάνο Σκουρλέτη και 26 ακόμα βουλευτές και εν συνεχεία και κατόπιν τόσο της βουλευτικής πίεσης αλλα και των ενεργειών της αντιπολίτευσης του δήμου δόθηκε λύση από τον Υπουργό Ανάπτυξης ο οποίος αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του Υπουργείου πολιτισμού , ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του τελευταίου.

Είναι λοιπόν χρυσή ευκαιρία να αποδοθεί το κτήμα Φιξ στους πολίτες με κρατικές δαπάνες και μα την εποπτεία του αρμόδιου κατά νόμο Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση αυτού αφού σε κάθε περίπτωση αυτό έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την αξιοποίηση του εφόσον το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του δήμου μαζί με τους συγκυριακούς υποστηρικτές της στηρίζει την λήψη δανείου από τον Δήμο , ύψους περίπου 7.000.000 ευρώ με εκχώρηση στην τράπεζα χρημάτων του δήμου από τους φόρους των πολιτών και με υπερχρέωση του Δήμου για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η εμμονή αυτή στηρίζεται στα επιχειρήματα ότι δήθεν την κυριότητα πρέπει να την έχει ο δήμος και ότι η αντιπολίτευση εμποδίζει την λήψη δανείου για να μην το αποκτήσει η νυν διοίκηση του δήμου.

Τα επιχειρήματα αυτά είναι παντελώς έωλα για τους εξής απλούς λόγους:

1.Παγιο αίτημα όλων των δημοτικών συμβουλίων και των πολιτών του Ηρακλείου ήταν η απόδοση του κτήματος ΦΙΞ στους πολίτες από το κράτος , το οποίο ώφειλε και οφείλει να αποκτήσει αυτό και να το παραδώσει στην κοινή χρήση. Ποτέ δεν είχε τεθεί σε καμμία συζήτηση ότι το κτήμα αυτό πρ΄πει να είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου. Αυτό που ενδιέφερε διαχρονικά το Ηράκλειο ήταν να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του κτήματος από τους πολίτες , όπως ακριβώς οι πολίτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση και χρήση στο πεδίο του Αρεως που ανήκει ιδιοκτησιακά στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο.

2.Η απόκτηση του κτήματος από το Υπουργείο πολιτισμού και η εν συνεχεία παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο είναι ήδη δρομολογημένα , εφόσον του Υπουργείο Ανάπτυξης σε έγγραφο του αρμόδιου Υπουργού προς τον δήμο αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του Υπουργείου πολιτισμού για την απόκτηση του κτήματος , ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του τελευταίου .Επομένως το όνειρο της απόδοσης του κτήματος ΦΙΞ στους πολίτες παίρνει σάρκα και οστά επί των ημερών της σημερινής διοίκησης και σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζεται η απόκτηση αυτού επί της θητείας της.

Η εμμονή λοιπόν της διοίκησης του Δήμου για λήψη δανείου και υπερχρέωση του Δήμου είναι παντελώς αδικαιολόγητη και δε στηρίζεται σε κανένα λογικό έρεισμα.
Αντίθετα αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να υπερχρεώσει τον δήμο και τους πολίτες του τουλάχιστον για 15 χρόνια με ένα δάνειο μαμούθ, ευθύνη που αναλαμβάνουν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι , ο καθένας χωριστά, που θα ψηφίσει την καταστροφική για τον δήμο αυτή επιλογή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ”

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.