Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Η κινητοποίηση του κόσμου δίνει λύση για το γήπεδο της Πρασίνου Λόφου στο Ηράκλειο Αττικης [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μία αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από αγανακτισμένους αθλητές και γονείς συνεδρίασε το Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (15/1), με θέμα την απίστευτη καθυστέρηση (19 μήνες) στην αλλαγή χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Ηρακλείου. 

Οι αγανακτισμένοι πολίτες (αθλητές, προπονητές, γονείς) κατέκλυσαν την αίθουσα του Δ.Σ. προκειμένου να λάβουν επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Δήμαρχο για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει αναγκάσει περίπου πεντακόσιες οικογένειες μικρών αθλητών να ταλαιπωρούνται εδώ και 19 ολόκληρους μήνες, λόγω της αντικατάστασης του χλοοτάπητα του Δημοτικού γηπέδου, ενός έργου συνολικής διάρκειας 30 ημερών. Μία υπόθεση μάλιστα που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί αρκετές φορές στο παρελθόν ότι θα λυθεί άμεσα.

Ο Δήμαρχος από πλευράς του ενημέρωσε τον κόσμο ότι συναντήθηκε σήμερα  -συμπτωματικά όπως ανέφερε ο ίδιος- με τους αρμόδιους φορείς (υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, εργολάβο κ.α.) παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα κας Κεφαλογιάννη και αποφασίστηκε ότι, αφού περάσουν ακόμα δύο μήνες για να απεμπλακεί ο εργολάβος, τελικά το έργο θα γίνει από τον Δήμο Ηρακλείου.

Κ. Μήνας: “Γελάει όλη η Αθήνα μαζί μας” 

Αρχικά ο κ. Mήνας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ηράκλειο Αθλητικής Ένωσης πήρε τον λόγο και αφού τόνισε τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ζήτησε από τον Δήμαρχο ξεκάθαρες απαντήσεις για το έργο που μετά από 19 μήνες εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.“Είμαστε σήμερα εδώ μετά από 19 μήνες και δεν ξέρουμε τι να πούμε και σε ποιον να απευθυνθούμε για να μάθουμε για ποιο λόγο ένα έργο συνολικής διάρκειας 30 ημερών έχει φτάσει τους 19 μήνες και ακόμα δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του γηπέδου. Έχουμε μάθει ότι έχουν δοθεί τρεις παρατάσεις, εγώ έχω ακούσει από τον ίδιο τον Δήμαρχο στην περσινή πίτα της ομάδος ότι αν δεν κάνει ο εργολάβος σε ένα μήνα το έργο θα το κάνει ο Δήμος. Αντίστοιχα ο πρόεδρος του Δ.Σ. είχε δεσμευτεί ότι 31/5 το γήπεδο θα είναι έτοιμο. Μαθαίνω τώρα ότι ο Δήμαρχος δεν απαντάει πλέον στα μέλη του Δ.Σ. της ομάδος ούτε τηλεφωνικά, ενώ υπήρξε μία επαφή το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ούτε αυτή. Ο κόσμος έχει αναγκαστεί να ξεσπιτωθεί, πραγματικά, λυπάμαι που το λέω, αλλά γελάει όλη η Αθήνα μαζί μας. Παρακαλάμε κάθε γήπεδο στην Αθήνα να μας νοικιάσει χώρο και πέρα από την οικονομική αιμορραγία κάθε Σαββατοκύριακο μετακινούνται τα παιδιά και οι γονείς εδώ και τόσο καιρό και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Δεν ξέρουμε τι να πούμε πια στον κόσμο, περιμένουμε κάποιες απαντήσεις από τον Δήμαρχο και το Δ.Σ., σας παρακαλούμε να κάνετε κάτι να επιστρέψουμε στο σπίτι μας.”

Το έργο αποφασίστηκε να το αναλάβει τελικά ο Δήμος Ηρακλείου

Η απάντηση από πλευράς Δημάρχου δόθηκε αρχικά από την περιφερειακή σύμβουλο και πρώην δημοτική σύμβουλο Ηρακλείου κα Δαλιάνη, η οποία είναι και επόπτρια του συγκεκριμένου έργου. “Το έργο ήταν εξ ολοκλήρου της Περιφέρειας, ο Δήμος δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Υπήρξαν προβλήματα με τον συγκεκριμένο εργολάβο, τον οποίο και καλέσαμε σήμερα το πρωί μαζί με τον Δήμαρχο και του ζητήσαμε να παραιτηθεί παρουσία και της κας Κεφαλογιάννη αντιπεριφερειάρχη του Β. Τομέα. Μετά από συζητήσεις καταλήξαμε ότι αυτό θα είναι η καλύτερη λύση. Σήμερα έγινε αίτηση παραίτησης από τον εργολάβο οπότε αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου το συγκεκριμένο έργο.” 

Ο Δήμαρχος κ. Μπάμπαλος στην τοποθέτησή του προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που έχει υπάρξει λέγοντας ότι “δεν είναι κακό να αναγνωρίζει κανείς ότι οι προσπάθειες και οι ενέργειες φορέων κάποιες φορές καταλήγουν να ταλαιπωρούν την ίδια την κοινωνία.” Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν με τον συγκεκριμένο εργολάβο και αναζήτησε ευθύνες στην Περιφέρεια λέγοντας ότι “ξεκινήσαμε μία διαδικασία με την Περιφέρεια ώστε να αναλάβει ο Δήμος το έργο, η Περιφέρεια παρουσιάστηκε ανένδοτη λέγοντας πως δεν μπορεί να λύσει την σύμβαση απειλώντας ταυτόχρονα τον Δήμο για μεγάλες αποζημιώσεις αν έμπαινε στην διαδικασία να φτιάξει το γήπεδο. Παρόλα αυτά το Δ.Σ. στην αναμόρφωση του Νοεμβρίου ενέγραψε ένα ποσό περίπου 100.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του. Η Περιφέρεια και πάλι με σταμάτησε και μάλιστα μου ανέφεραν ότι θα έχω και ποινικές συνέπειες και παράλληλα η Περιφέρεια αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο όμως τελικά η ένσταση του έγινε δεκτή. Σήμερα έγινε η αίτηση παραίτησης από τον εργολάβο ώστε να περάσει το επόμενο δίμηνο, να μην πληρωθεί τον λογαριασμό των 5.000 ευρώ και να ζητήσει στην συνέχεια την λύση της εργολαβικής σύμβασης, με σκοπό το έργο να μην το κάνει τελικά η Περιφέρεια αλλά ο Δήμος, αμέσως μετά.” 

Γ. Παπαδημητρίου “Η πολιτική πίεση που διοχετεύτηκε σήμερα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Παπαδημητρίου στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι “στην συγκεκριμένη υπόθεση είμαστε όλοι μαζί. Εμείς γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες γι αυτό και δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή την υπόθεση αντιπολιτευτικά, ωστόσο, εάν δεν υπήρξε όλη αυτή η κινητοποίηση από πλευράς κόσμου θα υπήρχε αυτός ο συντονισμός ώστε να δοθεί λύση; Αυτός ο συντονισμός και αυτή η πολιτική πίεση που διοχετεύτηκε σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει από όλους μας νωρίτερα είτε στην Περιφέρεια είτε εδώ. Θα πρέπει όλοι μαζί αυτές τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν σήμερα να τις επιταχύνουμε.”

Από πλευράς του ο κ. Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο” εμφανίστηκε διστακτικός στα λεγόμενα του Δημάρχου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “όταν το Δ.Σ. πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να καταγγείλει την σύμβαση με την Περιφέρεια ήταν εδώ ο νομικός σύμβουλους του Δήμου ο οποίος διαβεβαίωνε ότι ο εργολάβος θα κηρυχθεί έκπτωτος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως το έργο αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν περάσουν δύο μήνες τουλάχιστον, γιατί αυτό απαιτεί η διαδικασία που επιλέχτηκε”.

Ο κ. Φίλανδρος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “ΑΚΕΠ – Συνεργασία” ανέφερε ότι η παρουσία του κόσμου ενεργοποίησε μία σειρά από διαβολικές συμπτώσεις οι οποίες οδήγησαν στην υποτιθέμενη παραίτηση του εργολάβου, κάτι που επί 19 μήνες δεν είχε γίνει. Παράλληλα, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για έλλειψη ενημέρωσης λέγοντας μάλιστα ότι κάποιες φορές αποκρύφτηκαν στοιχεία, ενώ κατέληξε πώς η παράταξη του είναι πρόθυμη στο να ψηφίσει θετικά οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το συγκεκριμένο έργο.

Η κα Τζίβα, επικεφαλής της παράταξης “Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου”, αφού ανέφερε ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο Δήμος και οι κατηγορίες που ακούστηκαν για τις ενέργειες που είχαν γίνει στο παρελθόν προσβάλουν την ίδια, καθώς είχε και αυτή συμμετοχή παλαιότερα στο θέμα, απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο έκανε την δικιά της πρόταση λέγοντας ότι “εμείς προτείνουμε να τρέχουν δύο διαδικασίες, να πάρουμε την πολιτική ευθύνη, αύριο το πρωί να μπει να φτιαχτεί το γήπεδο να δοθεί στην ομάδα και να δούμε με ποίον τρόπο γραφειοκρατικά θα λυθεί η διαδικασία”.

Η κα Βλαντή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην τοποθέτηση της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “δεν μπορεί ένα γήπεδο για μία υπόθεση ενός μηνός εδώ και 19 μήνες να μην μπορεί να φτιαχτεί και να μην έχει τελικά κανένας ευθύνη. Για εμένα όλο αυτό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ερασιτεχνικού αθλητισμού.” 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ