Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής: Πέρασε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μείωση στα δημοτικά τέλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (25/11) ψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μείωση της τάξεως του 5,35% στα δημοτικά τέλη. Αντίθετα, η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης για περαιτέρω μείωση του Φ.Η.Χ. απορρίφθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα, η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να δοθεί η απαραίτητη έγκριση.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως κατόπιν πρότασης του δημοτικού συμβούλου κ. Τσουλουχά που ζήτησε να βρεθεί μία μέση λύση μεταξύ αντιπολίτευσης και Δημοτικής Αρχής, προτείνοντας ο συντελεστής του Φ.Η.Χ να διαμορφωθεί στο 0,84 από το 0,99 που προτείνει η Διοίκηση έναντι του 0,66 της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος -αντιπροτείνοντας τον συντελεστή στο 0,88- ζήτησε να αναβληθεί η ψήφιση του θέματος, ώστε να επανεξεταστεί από την υπηρεσία με τα νέα δεδομένα και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.  Πρόταση που έγινε δεκτή κατόπιν ψηφοφορίας.

Η μείωση των δημοτικών τελών σε αριθμούς 

Αρχικά, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος εξειδίκευσε στο σώμα την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, χρησιμοποιώντας και αρκετά σχεδιαγράμματα, η οποία προβλέπει για τις οικίες μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών και 5,71% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. Επίσης, μείωση 50% στα τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης. Παράλληλα, για τα καταστήματα, μείωση 20% στο τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, ενώ για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πλήρης απαλλαγή από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Τέλος, διατηρούνται οι ειδικές απαλλαγές που φτάνουν έως και το 100% έκπτωσης στις ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού όπως μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ κοκ καθώς και το 50% της μείωσης των δημοτικών τελών για τα δύο πρώτα χρόνια για κάθε νέα επιχείρηση που ανοίγει στο Ηράκλειο.

Ν. Μπάμπαλος: “Οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων” 

Εν συνεχεία, ο κ. Μπάμπαλος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα και κατά συνέπεια και ο δήμος λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας αναλυτικά και τις μειώσεις που υπάρχουν στα έσοδα του Δήμου από το διάστημα του πρώτου lockdown, σημειώνοντας ότι “υπάρχει σημαντική υστέρηση εσόδων λόγω της πανδημίας. Το 2019 εισπράξαμε 5.287.000 ευρώ για δημοτικά τέλη. Το 2020 μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε εισπράξει 4.051.000 ευρώ και προβλέπεται μέχρι τέλος του έτους να εισπράξουμε περίπου 4.700.000, υπάρχει δηλαδή μια υστέρηση 512.000 ευρώ, ενώ και στον ΦΗΧ υπάρχει υστέρηση 230.000 ευρώ. Αντίστοιχη μείωση υπάρχει και στον ΤΑΠ. Συνολικά το 2020 ο Δήμος θα έχει μία υστέρηση περίπου 850.000 ευρώ. Αυτά δεν προήλθαν από κακή διαχείριση ή αστοχίες της Διοίκησης αλλά από τον Covid και την αδυναμία των ανθρώπων να πληρώνουν” σημείωσε και κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: “Οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στους αριθμούς, όχι απλά γιατί οι αριθμοί δεν ευημερούν, αλλά γιατί πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν από εμάς στήριξη. Ζητώ από το σώμα να προχωρήσει στην ψήφιση των προτεινομένων ρυθμίσεων και αν το 2021 επιτρέψει στον Δήμο να προχωρήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις εδώ είμαστε να το δούμε”. 

Γ. Παπαδημητρίου: “Οι Ηρακλειώτες απαιτούν αληθινές μειώσεις των δημοτικών τελών”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Μαζί” κ. Γιώργος Παπαδημητρίου στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο κόσμος του Ηρακλείου έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα μία καλύτερη οικονομική αντιμετώπιση των δημοτικών τελών. Η αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο, με τον οποίο συνομιλούμε καθημερινά, είναι ότι ο Δήμος δεν βάζει τα δυνατά του, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη. Σχετικά με τους επαγγελματίες και την διαχείριση των διάφορων μειώσεων λόγω κορωνοϊού πρακτικά αυτό που κάνετε είναι να παρουσιάζετε σαν δικές σας τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, οριζόντια, για όλους τους Δήμους. Εκτιμώ ότι ο κόσμος ζητά ένα δημοτικό συμβούλιο που θα εργάζεται πραγματικά στην κατεύθυνση για μείωση των των δημοτικών τελών, χωρίς να υπάρξει μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Σήμερα, εκτός από κάποια επιχειρήματα που εύκολα αναιρούνται, νομίζω ότι αυτό το Δ.Σ. δεν έχει εργαστεί όσο πρέπει ώστε να πετύχουμε αληθινές μειώσεις των δημοτικών τελών”. 

Π. Βλασσόπουλος: “Η Δημοτική Αρχή είχε την οικονομική δυνατότητα για πραγματικές μειώσεις” 

Από την μεριά του, ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΚΕΠ – Συνεργασία” κ. Παντελής Βλασσόπουλος άσκησε κριτική για τις μειώσεις: “Η σημερινή ψήφιση των θεμάτων έχει δύο στοιχεία που ειδικά το ένα δεν το είχε την προηγούμενη φορά. Θέλω να σταθώ στα αδήλωτα τετραγωνικά, τα οποία είναι κάποια χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου και μάλιστα θα τα εισπράξουμε εις διπλούν και για το 2020 και για το 2021. Το 2ο στοιχείο είναι ο δεύτερος χρόνος που βρίσκεται η Δημοτική Αρχή στη Διοίκηση του Δήμου, έτσι λοιπόν είχε την δυνατότητα να κάνει πραγματικές μειώσεις και όχι μειώσεις απλά για να φαίνεται ότι γίνονται μειώσεις για 5η συνεχόμενη χρονιά. Τις μειώσεις που παρουσιάζει τώρα η Δημοτική Αρχή δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω. Η πανδημία πλήττει κάθε επαγγελματία και αντί ο Δήμος να σταθεί συμπαραστάτης τον βάζει απέναντι και συμβάλει στο κλείσιμο της επιχείρησης. Ο Δήμος δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να υλοποιεί νόμους και παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ενώ οι ειδικές απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες δεν είναι κάτι νέο αλλά κάτι που συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Δήμο Ηρακλείου”. 

Κ .Κουτρούλης: “Το 2019 χάθηκε μία χρυσή ευκαιρία να κάνουμε σοβαρή μείωση στα δημοτικά τέλη”

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο” κ. Κυριάκος Κουτρούλης στην τοποθέτηση του εστίασε στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα και ο Δήμος και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όταν η Δημοτική Αρχή είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε πραγματική μείωση των δημοτικών τελών δεν το έκανε: “Το 2019 χάθηκε μία χρυσή ευκαιρία να κάνουμε μία σοβαρή μείωση των ανταποδοτικών τελών που φέτος δυστυχώς δεν έχουμε τη πολυτέλεια λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Όπως οι λανθασμένες επιλογές για πολυτελείς δαπάνες και η ανάθεση του πρασίνου σε ιδιωτική εταιρεία με τριετή σύμβαση με 500.000 ευρώ περίπου. Χάθηκαν ευκαιρίες που μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες. Φέτος δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εμείς ωστόσο δεν θα καταψηφίσουμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε σε μία εποχή που πρέπει να είμαστε δίπλα στο Δήμο.”

Α. Τζίβα: “Ανάγκη για νοικοκύρεμα των εξόδων”

Τέλος, η επικεφαλής της παράταξης “Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου” κα Αιμιλία Τζίβα στάθηκε στην ανάγκη του “νοικοκυρέματος” των εξόδων λόγω των μεγάλων οικονομικών μειώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία στα έσοδα του Δήμου, συμπληρώνοντας ότι “σαφώς οποιαδήποτε μείωση κάνει ο Δήμος στα δημοτικά τέλη είναι για εμάς αποδεκτή”. 

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε πέρασε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μείωση των δημοτικών τελών, με τις παρατάξεις “Ηράκλειο Μαζί” και “Πνοή Ηράκλειο” να ψηφίζουν “παρών”, ενώ “ΑΚΕΠ- Συνεργασία” και Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ