Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Διπλό χτύπημα, εκ των έσω, για τον Ν. Μπάμπαλο

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής δεν ψήφισαν τον Προϋπολογισμό

Με δύο …παραφωνίες εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2019, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Συγκεκριμένα, η δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης κα Παντερή ψήφισε υπέρ στο τεχνικό πρόγραμμα, κατά στον προϋπολογισμό και ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Φίλανδρος, ψήφισε υπέρ στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά παρών στον προϋπολογισμό. Αμφότεροι δικαιολόγησαν την ψήφο τους τονίζοντας ότι δεν μειώθηκε ο ΦΗΧ (Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων) φέτος
Στα αριθμητικά δεδομένα του Προϋπολογισμού να αναφέρουμε ότι ανέρχεται στα 45.330.907 ευρώ. Προβλέπονται 9,6 εκατ. ευρώ για έργα, 1,6 εκ. ευρώ για μελέτες, 4,9 εκατ. ευρώ για αγορές ελεύθερων χώρων, 16 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και επιχορηγούμενα έργα.
Ενώ το ποσό των 11,3 εκατ. ευρώ προβλέπεται να είναι το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του οικονομικού έτους.

Δήμαρχος: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε: “Κορυφαία πρόβλεψη κοινωνικής υποστήριξης στον οικονομικό προγραμματισμό της νέας χρονιάς, που αγγίζει όλους τους Ηρακλειώτες, είναι φυσικά η νέα μείωση στα δημοτικά τέλη: κατά 10% για όλες τις οικίες και κατά 6% για όλους τους επαγγελματικούς χώρους, η οποία προστίθεται στη μείωση που ήδη από πέρυσι είχε γίνει στη δημοτική φορολογία, θυμίζουμε, 10% στα ανταποδοτικά των νοικοκυριών και 7% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.
Ο Δήμος Ηρακλείου επεκτείνει διαρκώς το δίκτυ προστασίας των ευπαθών κοινωνικά ομάδων μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης με τη συμμετοχή πολιτών φορέων και οργανώσεων, παρέχοντας υποστήριξη στον τομέα της διαβίωσης, της υγείας, της φαρμακευτικής περίθαλψης, της οδοντιατρικής φροντίδας. Με πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων βρίσκεται καθημερινά στα Κοινωνικά μας ιατρεία παρέχοντας σε όλους τους συμπολίτες μας την δυνατότητα να λάβουν καθοδήγηση και οδηγίες θεραπείας για όλα τους τα ιατρικά προβλήματα.”
“Αξιοποιώντας τόσο ίδιους πόρους όσο και χρηματοδοτήσεις από κάθε δυνατή πηγή αναπτύξαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα τεχνικών έργων με σκοπό τόσο την συμπλήρωση των βασικών υποδομών όσο και την λειτουργική αναβάθμιση καίριων σημείων της πόλης, ενώ ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την αδιάκοπη συνέχισή του και στην επόμενη θητεία”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Μ. Ζούρου: “Όλες οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους”
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κα Μαριάννα Ζούρου χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό “Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο” και δήλωσε: “Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο: Κοινωνικό πρόγραμμα και έργα σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης”.
Αναφέρθηκε σε “πλήρη αναστροφή του οικονομικού κλίματος” και τόνισε πως δεν υπάρχει καμία οφειλή και όλα πληρώνονται στην ώρα τους, ενώ “πλέον υπάρχουν και πλεονάσματα”, όπως είπε.
Αναφέρθηκε σε “θετική πορεία που καταδεικνύεται από την αύξηση των εσόδων” και υπογράμμισε ακόμη πως «Έχουμε κάνει πράξη την οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου μας».

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης
Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παντελής Βλασσόπουλος δήλωσε πως το “Τεχνικό πρόγραμμα είναι πιστή αντιγραφή του περυσινού” και άσκησε αυστηρή κριτική στην διοίκηση.
Η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου είπε πως “δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα” όμως τόνισε πως “έχει λάθος προτεραιότητες”.
Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε: “Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν δίνει απάντηση στα βασικά προβλήματα της πόλης. Για παράδειγμα, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στο θέμα της υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρη. Δεν είχαμε όμως ουδεμία εξέλιξη. Πλην των 5 εκατ. για ασφαλτοστρώσεις δεν έγινε καμία πρόβλεψη για τους δρόμους της πόλης.” Επίσης έκανε λόγο για “μείωση στις δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής” και “λάθος ιεράρχηση αναγκών”.
Ο πρώην δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, πρότεινε να διεκδικήσει ο δήμος την διάνοιξη της Κύμης με παραχώρηση σύμβασης.
Ο επίσης πρώην δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να προκύπτει μετά από διαβούλευση με την πόλη και τους πολίτες.
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Ταβουλάρης, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας τόνισε: “Δεν μπορούμε να συζητάμε για οικονομικό προγραμματισμό χωρίς να αναγνωρίσουμε πώς συμπεριφέρεται και τι σχέδιο έχει η πολιτεία για τους δήμους”. “Δεν υπάρχει διοικητική αυτοτέλεια” είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για “προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και ελαστικών σχέσεων εργασίας”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ