Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Δημοσκόπηση προπαγάνδα για έργα επιστημονικής φαντασίας στο Ηράκλειο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν το μέγεθος κοροϊδίας της «αμαρτωλής σύμβασης»

Μετά από 2,5 μήνες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και συγκεκριμένα στις 29-3-2019 παραδόθηκε από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, το υλικό της “σύμβασης σκάνδαλο” του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου με εταιρεία δημοσκοπήσεων, που απασχόλησε δυσμενώς την κοινή γνώμη της πόλης.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος έλαβε απόφαση και συνήψε σύμβαση, για λογαριασμό του Δήμου, με γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων και πολιτικής επικοινωνίας για συνολικό ποσό 20.869,20 ευρώ. Επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα ένταλμα πληρωμής αυτής, «προκαταβολής» της υπηρεσίας για το 30% του ποσού ήτοι 6956,40€ όπου το Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής εξεδόθη στις 21/12/2018, ημέρα Παρασκευή, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αντικείμενο της σύμβασης, όπως ακριβώς περιγράφονταν σε αυτή, είναι το εξής:  « … η εκτέλεση εργασιών, που αφορούν στην κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου επικοινωνίας για την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και του συμμετοχικού προγραμματισμού  για  έργα  και  παρεμβάσεις  μείζονος  σημασίας  όπως,  Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Λεωφόρος Ηρακλείου, Υπογειοποίηση Μελίνας Μερκούρη, Κτήμα ΦΙΞ, Αξιοποίηση Ο.Τ. 216…»
Η χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι για επτά (7) μήνες, ήτοι από 18/10/2018 έως 17/05/2019 (Δηλαδή όλη η προεκλογική περίοδος).

Εν συνεχεία του ρεπορτάζ, ανακαλύψαμε το αντικείμενο εργασιών της εν λόγω εταιρείας, και διαπιστώσαμε ότι ασχολείται αποκλειστικά με δημοσκοπήσεις, έρευνες αγοράς, στρατηγική επικοινωνίας και οργάνωση επιχειρήσεων, σχεδιασμό-μελέτη και έρευνα προεκλογικών εκστρατειών κομμάτων και μεμονωμένων ατόμων, παροχή υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, σύνταξη, έκδοση και διάθεση εντύπων… κ.α.

Ο Γιάννης Φίλανδρος, εφόσον από επιλογή, οι υπηρεσίες του δήμου δεν του έδωσαν τα σχετικά έγγραφα που είναι υποχρεωμένοι να δώσουν, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αναγκάσθηκε να τα ζητήσει με εισαγγελική παραγγελία.

Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε μετέπειτα στον Γιάννη Φίλανδρο ήταν ότι, δεν κατάλαβαν δήθεν ότι ζητούσε το μέρος του μέχρι τώρα παραδοτέου υλικού… για αυτό δεν την έδωσαν μέχρι «σήμερα» (29-3-2019).

Τέλος, πέρα από τα τετριμμένα ακολουθώντας το  χρέος μας, θα δώσουμε αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης που έχουμε στα χέρια μας, από τη «σύμβαση σκάνδαλο», όπου αναδεικνύονται πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και  δημιουργούνται πολλά ερωτήματα ασαφή και ακατάληπτα.

Να δούμε ερωτήσεις, βήμα βήμα
Π.χ. “Διαπλάτυνση Λ. Ηρακλείου”. Τι εννοούν ως διαπλάτυνση;  Δεν είναι αυτό το έργο που συζητείται όλο αυτόν τον καιρό, αλλά για διαμόρφωση της Λεωφόρου, η οποία περιλαμβάνει αγωγούς ομβρίων, πεζοδρομήσεις, πιθανή νησίδα κ.λ.π. και όχι μόνο για διαπλάτυνση.
Επίσης, συναντήσαμε  ερωτήματα προπαγανδιστικά για την διοίκηση του Δήμου, όπως π.χ. ερώτηση. «Γνωρίζετε ότι το έργο της Διαπλάτυνσης της Λ. Ηρακλείου είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο και δεν θα κοστίσει τίποτα στον Δήμο»;
Άκου τώρα, δηλαδή, τα χρήματα της Περιφέρειας δεν είναι χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή όλων μας;  και γιατί να τον ενδιαφέρει τον Δήμο κάτι τέτοιο.  Προσέξτε με, τον Δήμο…  όχι τον υποψήφιο δήμαρχο…
Άλλη ερώτηση λέει, “Πείτε μου παρακαλώ αν γνωρίζετε ότι στο Ηράκλειο εξελίσσεται ή δρομολογείται κάθε ένα από τα έργα που σας διαβάζω.. κ.λ.π.” Αυτό είναι καθαρή προπαγάνδα. Όπως επίσης ερώτηση,  “ποια ακριβώς ενέργεια έχει γίνει για την δρομολόγηση π.χ. της απόκτησης του Κτήματος Φιξ από την σημερινή διοίκηση;

Οπότε χρειάζεται να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα από κάποιον:

  • Σε τι ακριβώς ωφελήθηκε ο δημότης του Ηρακλείου Αττικής, από αυτήν την δαπάνη που έκανε ο Δήμος, ύψους περίπου 6.000 ευρώ που αυτό συμπεριλαμβάνεται στα 21.000 ευρώ;

  • Αν επρόκειτο για μια δαπάνη που αφορούσε τον Δήμο και όχι τον Δήμαρχο, για ποιον λόγο δεν έθεσε υπόψη όλου του δημοτικού συμβουλίου από μόνος του και χωρίς να το ζητήσει κανείς την δημοσκόπηση;

  • Για ποιον λόγο δεν την ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Δήμου;

Αντιθέτως από ότι φάνηκε,  έκανε ότι μπορούσε για να μην δώσει τα στοιχεία.

Τελικά, το έως τώρα παραδοθέν υλικό – αντικείμενο της σύμβασης επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αρχική μας θέση ότι όντως πρόκειται για “σύμβαση σκάνδαλο”. Πιστεύω βέβαια ότι δεν ωφελούνται οι δημότες από αυτή την έρευνα και ο καθένας το καταλαβαίνει αυτό.

Ο Δήμος από όσον γνωρίζουμε όλοι, οφείλει να κάνει δαπάνες για υπηρεσίες και έργα προς όφελος των δημοτών του και όχι για να πληροφορείται τον βαθμό ικανοποίησης ή γνώσης αυτών, ειδικά μάλιστα ενόψει εκλογών.

Όποιος υποψήφιος δήμαρχος επιθυμεί να γνωρίζει τις προτεραιότητες των δημοτών και το τι γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν, ενόψει εκλογών, πληρώνει ο ίδιος τις σχετικές δημοσκοπήσεις και δεν χρεώνει τον Δήμο.

Ας μας πει ο κ. Δήμαρχος σε ποιον άλλο Δήμο έχει γίνει κάτι τέτοιο.  Γιατί από μια σύντομη έρευνα που έγινε, δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, ειδικά μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Βρήκαμε και την ερώτηση «κλειδί»:
“Πιστεύετε ότι στο τετράγωνο Πεύκων και Ελευθερίου Βενιζέλου πρέπει να γίνει και υπόγειο πάρκινγκ;” Όχι θέλω να μου πείτε, στο ο.τ. 216 έχει ένα πάρκο, επί της Πεύκων σχολεία και μια σχετικά ήσυχη γειτονιά χωρίς μεγάλη κίνηση, με τους κατοίκους να παρκάρουν στα σπίτια τους ή στο δρόμο, χωρίς να προσπαθεί πολύ κάποιος να βρει να παρκάρει το αυτοκίνητό του. Για ποιο λόγο να γίνει υπόγειο πάρκινγκ; Ποιος θα το χρησιμοποιήσει και για ποιο λόγο;.
Τέλος, μέσα στα ερωτήματα βρήκαμε και το καλύτερο που φυσικά “προνοεί” για το μέλλον.
Ερωτώνται οι συμμετέχοντες/πολίτες το απίστευτο.
“Πόσο αναγκαία θωρείτε τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Κύμης έως την Εθνική οδό;”
Ουσιαστικά από το δήμο ή δεν είχαν ενημερώσει την εταιρεία δημοσκοπήσεων ότι ακόμα δεν έχει γίνει η διάνοιξη της Κύμης, οπότε η διαπλάτυνση δεν μπορεί να γίνει,  ή το έργο της διάνοιξης έγινε και εμείς πάμε γύρω γύρω χωρίς λόγο.
Μάλλον μέχρι τις εκλογές θα μας υποσχεθεί, να φέρει και …θάλασσα ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής ή υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των πολιτών.

Τώρα, αν σας πω για τα αποτελέσματα απαντήσεων ότι, για την διαπλάτυνση της Κύμης ως την Εθνική οδό, που φυσικά δεν υφίσταται, ή για να γίνει το ΦΙΞ όταν αποκτηθεί πάρκο πολιτισμού, ή για την υπογειοποίηση Μελίνας Μερκούρη, τι δείχνουν τα αποτελέσματα και ποιοί κάτοικοι ενδιαφέρονται περισσότερο, για ποιο έργο και από ποια περιοχή, θα γελάσουμε. Πιθανόν οι κάτοικοι που ερωτήθηκαν είχαν κοπανήσει τα τσιπουράκια τους ή πραγματικά μας «ψεκάζουν».

Α! μην το ξεχάσω. H υπογειοποίηση της Μελίνας Μερκούρη πότε μπήκε στις ερωτήσεις γιατί μάλλον λείπουν κάτι μήνες από την παρουσίαση της μελέτης μέχρι τη δημοσκόπηση, δεν νομίζετε;

Ο κος Γ. Φίλανδρος ζητώντας του να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα απάντησε:  “Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε και μου παραδόθηκε είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για έναν υποψήφιο, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, για την διαμόρφωση του προγράμματός του και των επικοινωνιακών προτεραιοτήτων του, αλλά μικρής έως ανύπαρκτης σημασίας για έναν Δήμο, ενδεχομένως δε και εκτός των αρμοδιοτήτων του.”

Επίσης, καλείται από την εφημερίδα μας, όποιος συμμετείχε από τους κατοίκους να μας πει, αν ήταν ευγενικοί μαζί του όταν τον ρωτούσαν. Αν το θυμάται βέβαια.

Παρουσιάζονται ενδεικτικά φωτογραφίες από την έρευνα

Σαρωμένη Εικόνα

Σαρωμένη Εικόνα

Σαρωμένη Εικόνα

Σαρωμένη Εικόνα

Σαρωμένη Εικόνα

Σαρωμένη Εικόνα

Σαρωμένη Εικόνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ