Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δήμος Ηρακλείου: Θεσμική εκτροπή της δημοτικής αρχής καταγγέλλει η ΑΚΕΠ – Συνεργασία [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ο Δήμαρχος θέλει να καταργήσει το δημοτικό συμβούλιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης, Παντελής Βλασσόπουλος. 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η δημοτική παράταξη “ΑΚΕΠ-Συνεργασία”, την Τρίτη (15/9) στη Βίλα Στέλλα, όπου ο επικεφαλής και πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Παντελής Βλασσόπουλος, και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αναφέρθηκαν σε διάφορα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη και παράλληλα έριξαν ευθείες βολές κατά της διοίκησης Μπάμπαλου για την τακτική που ακολουθεί να συνεχίζει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις), προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Η μη συνεδρίαση του Δ.Σ. δημιουργεί πολλά ζητήματα διαφάνειας στο Δήμο»

Αρχικά ο κ. Βλασσόπουλος ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία και παράλληλα κατηγόρησε ανοικτά τον Δήμαρχο για την επιλογή του να συνεχίζει να πορεύεται με τηλεδιασκέψεις, καταργώντας ουσιαστικά την ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου: “Σαν πολιτική ομάδα πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί με το άλλοθι της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται δημοτικά συμβούλια στο Δήμο Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο Δ.Σ. έγινε μέσα Μαρτίου, σχεδόν έξι μήνες πριν. Όταν λέμε δημοτικό συμβούλιο εννοούμε δια ζώσης συνεδρίαση, όπου υπάρχει συμμετοχή, διάλογος, κριτική και ανταλλαγή απόψεων. Πρόσφατα έγινε συνάντηση με τον κ. Μπάμπαλο όπου του προτείναμε να γίνει Δ.Σ. δια ζώσης στο Πολύκεντρο, όπου θα μπορούσαν να παρθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν εισακουστήκαμε από την δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος έφτασε στο σημείο να μας στέλνει επιστολές αντί για δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για ένα θέμα που αφορούσε την εκκλησία της Πρασίνου Λόφου μας έστειλε μία επιστολή και μας ζητούσε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας, καθώς δεν θέλει να λειτουργήσει το Δ.Σ. Την απάντηση την έδωσα δια ζώσης, λέγοντας του ότι από την στιγμή που έχει αποφασίσει να καταργήσει το Δ.Σ. εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση. Επιπλέον, η μη ομαλή συνεδρίαση του Δ.Σ. δημιουργεί πολλά ζητήματα διαφάνειας και πραγματοποιούνται αμφιλεγόμενες δαπάνες σε βάρος των δημοτών”. 

“Η αντιπολίτευση είναι αποκλεισμένη από το δημοτικό ραδιόφωνο”

Παράλληλα ο κ. Βλασσόπουλος κατήγγειλε ότι αντίστοιχη πολιτική ακολουθείται και στο ραδιόφωνο του Δήμου, καθώς όπως αποκάλυψε “αν και όλη η διοίκηση του δήμου έχει περάσει από τον ραδιοφωνικό σταθμό ακόμα και οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι των όμορων δήμων, δυστυχώς, για μία ακόμα φορά η φωνή της αντιπολίτευσης έχει αποκλειστεί».

Γ. Φίλανδρος: «Τεράστιες οικονομικές σπατάλες από την διοίκηση»

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο Γιάννης Φίλανδρος που ανέλυσε τα οικονομικά πεπραγμένα του δήμου, παραθέτοντας έγγραφα και οικονομικά στοιχεία από διάφορα μεγάλα έργα του δήμου (LED, επισκευές σχολείων κ.α.), τα οποία, όπως επισήμανε, καταδεικνύουν τις μεγάλες σπατάλες της διοίκησης Μπάμπαλου. Ταυτόχρονα, ο κ. Φίλανδρος έκανε λόγο για “εξαιρετικά περιορισμένες διαπραγματευτικές ικανότητες του Δήμου” και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έργων και μελετών, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρων η δημοτική αρχή, έχει οδηγήσει σε τεράστιες οικονομικές διαρροές που έχουν ζημιώσει τον Δήμο και τους δημότες, καταλήγοντας στο ότι “με την εξοικονόμηση που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σε διάφορες περιπτώσεις ο Δήμος θα μπορούσε να έχει κερδίσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση ο κορωνοϊός και η κρίση να παρουσιαστούν σαν δικαιολογίες προκειμένου να μην επέλθει επιτέλους μία δραστική μείωση στα δημοτικά τέλη και ειδικά στο ΦΗΧ, όπου το Ηράκλειο εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος θλιβερός πρωταθλητής στην Αττική”.

Γ. Μαστοράκος: “Τα ανταποδοτικά τέλη να μειωθούν αντίστοιχα με το όφελος από τα αδήλωτα τετραγωνικά”

Ο πρώην δήμαρχος κ. Μαστοράκος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα διάφορα μεγάλα έργα που περιέχονται στον φάκελο του Σ.Β.Α.Κ, όπως η υπογειοποίηση της Μ. Μερκούρη, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε μη υλοποιήσιμη, ενώ με επιχειρήματα και γεγονότα άσκησε δριμύτατη κριτική στα διάφορα έργα που εμπεριέχονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και τις ουσιαστικές ανάγκες των κατοίκων του Ηρακλείου. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί η πρόταση του πρώην δημάρχου για ελάφρυνση των ανταποδοτικών τελών μέσω των εσόδων από τη δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών που τρέχει αυτό το διάστημα στο Δήμο, με τον κ. Μαστοράκο να διευκρινίζει ότι “όσο πρόσθετο όφελος θα έχει ο Δήμος από την δήλωση των επιπρόσθετων τετραγωνικών τόση πρέπει να είναι και η μείωση των ανταποδοτικών τελών, οριζόντια σε όλο το Ηράκλειο».

Γ. Κεσκινίδης: “Η εικόνα της πόλης είναι απογοητευτική” 

Με την σειρά του ο κ. Κεσκινίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα καθαριότητας που ταλαιπωρούν τον Δήμο Ηρακλείου εδώ και καιρό, τονίζοντας ότι “πίσω από τις φωτογραφίες στα social media η εικόνα του δήμου είναι τουλάχιστον απογοητευτική” , ενώ υπενθύμισε ότι “ο κ. Μπάμπαλος δεν έχει τοποθετήσει αντιδήμαρχο αρμόδιο σε θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος που θα αναλώνεται καθημερινά με την κατάσταση που επικρατεί στη πόλη στο θέμα της καθαριότητας”. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε διάφορα άλλα θέματα που σχετίζονται με την καθαριότητα αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, όπως τα παροπλισμένα μηχανήματα καθαριότητας, η προβληματική δημοτική συγκοινωνία και η τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι κάδοι της πόλης, καταλήγοντας στο ότι “οι αλόγιστες σπατάλες και ο κακός προγραμματισμός που υπάρχει στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με ευθύνη του κ. Μπάμπαλου, έχουν οδηγήσει τις δαπάνες σε ποσά που δεν δικαιολογούνται”.

Μ. Γαλακτοπούλου: «Οι κοινωνικές δομές βρίσκονται στην εντατική»

Η Μαρία Γαλακτοπούλου αναφέρθηκε σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κατ’ επέκταση στις διάφορες κοινωνικές δομές της πόλης, οι οποίες όλο αυτό το διάστημα “βρίσκονται στην εντατική”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε την κριτική της λέγοντας ότι “η πανδημία αποκάλυψε πως τα αντανακλαστικά της δημοτικής είναι μειωμένα έως και ανύπαρκτα. Δεν υπήρξε από την διοίκηση καμία πρωτοβουλία, καμία πρόταση, ούτε αξιοποίηση των κοινωνικών δομών στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε”. Τέλος, κατηγόρησε την δημοτική αρχή για διάφορες εξαγγελίες της που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, όπως το επίδομα γέννας, το οποίο όπως τόνισε “έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά και τις φωτογραφίες”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ