Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Αιμιλία Τζίβα: Επιστροφή της πολιτικής και του πολιτισμού στην πραγματική τους έννοια

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία υπέροχη εκδήλωση με θέμα «Πολιτική και Πολιτισμός» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο πλαίσιο της έκθεσης Ψηφιδωτού και Γλυπτικής του καλλιτέχνη-διανοούμενου μέλους του Δικτύου πολιτών Άγγελου Γαλάνη στην οποία διαβάστηκαν πολιτικά ποιήματα του.

Η υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Αιμιλία Τζίβα αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής της πολιτικής στην πραγματική της έννοιά της. Χαρακτηριστικά είπε «η πολιτική έχει της ρίζες της στη λέξη «πόλις» η οποία χαρακτήριζε τον οικισμό και την κοινωνία που διέμενε σε αυτόν, με όλο το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Εμπεριείχε με αλλά λόγια τον τρόπο ύπαρξης των κοινωνιών αλλά και όλη, την υπαρξιακή ή φιλοσοφική θεμελίωσή της. Ο «πολιτισμός» κάτω από αυτή την έννοια προφανώς δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την έννοια αυτή της πόλης. Η Πολιτική δηλαδή ήταν η μέριμνα της πόλης η προσπάθεια προώθησης των συλλογικών της στόχων, της οποίους βεβαίως κύρια θέση καταλάμβαναν η προώθηση των αξιών του ανθρώπου και των κοινωνιών. Το Δίκτυο Πολιτών έχει ισχυρό αξιακό υπόβαθρο και δεν θα ξεφύγει από αυτό. Οι ανθρώπινες αξίες, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών της δεν είναι μόνο αυτονόητα για εμάς αλλά η βάση και ο λόγος της ύπαρξής της, και δανειζόμενη τη ρήση του Σολωμού είπε ότι «το κοινό και κύριο των λαών αποτελεί για εμάς κύριο ζητούμενο, ως αδιαίρετο συστατικό της καθημερινής ζωής»
Στην εκδήλωση επιστήμονες, καθηγητές, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της διανόησης διάνθισαν την εκδήλωση με παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βόρειου Τομέα Αττικής Πέτρος Δαμιανός, Άρης Βρούστης και Φώτης Χρυσικός καθώς και ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ