Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δήμαρχος Ηλιούπολης: Τοπικό δημοψήφισμα για το νέο κοιμητήριο [Έγγραφο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη διεξαγωγή τοπικού Δημοψηφίσματος στην Ηλιούπολη, ώστε να αποφασίσει απευθείας ο λαός της για το θέμα της δημιουργίας νέου κοιμητηρίου, στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης.

Ο δήμαρχος προτείνει να απομακρυνθεί το παλαιό νεκροταφείο, λόγω κορεσμού, από τον αστικό ιστό και να μετατραπεί σταδιακά σε πρότυπο μεγάλο πάρκο.

Η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τον «Κλεισθένη1».“Πρέπει να συνεργαστούμε και με όμορους Δήμους, να κάνουμε διαδημοτικά κοιμητήρια” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζηδάκης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Πάγια θέση του Δήμου Ηλιούπολης είναι η δημιουργία νέου Κοιμητήριου, αφού η υπάρχουσα κατάσταση είναι και γνωστή και τραγική.
Είναι ξεκάθαρο, ότι το υπάρχον δεν μπορεί να επεκταθεί και πρέπει να απομακρυνθεί από τον αστικό ιστό με χωροθέτηση σε άλλο σημείο της πόλης.
Λειτουργεί πάνω από 50 χρόνια και εδώ και καιρό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ταφής, με τραγικές αναμονές ακόμα και δεκαπέντε ημερών.
Τα χώματα είναι κορεσμένα, με μακάβριες και επώδυνες εκταφές πτωμάτων και όχι οστών εξαιτίας της ατελούς σήψης, που οδηγεί στην βασανιστική επαναταφή.

Διαχρονικά πολλοί συνδημότες μας, μη αντέχοντας συναισθηματικά την αναμονή, πηγαίνουν σε άλλους Δήμους για να τελέσουν κηδείες και κυρίως στο Βύρωνα, που κι αυτός έχει ήδη πια κορεστεί.
Από την ανάληψη καθηκόντων μου, σε συνέντευξή μου, είχα δημόσια τονίσει ότι: «Πρέπει να υπάρξει ένα νέο κοιμητήριο στην Ηλιούπολη. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε μέσα σε αυτή την θητεία να τα καταφέρουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε και με όμορους Δήμους, να κάνουμε διαδημοτικά κοιμητήρια. Δεν είναι εύκολο να βρεις χώρους. Αν ενώσεις όμως δυνάμεις με κοινό αίτημα, εκτιμώ ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ιδέες για χώρους έχουμε, επαφές έχουμε ξεκινήσει. Ευελπιστώ ότι θα ευοδωθεί».

Η χωροθέτηση Κοιμητηρίου στον μόνο διαθέσιμο χώρο, θα είναι μια επιτυχία για την πόλη, που ασφυκτιά στο θέμα αυτό και η είδηση αυτή, ακόμα και με τον άκομψο τρόπο που κυκλοφόρησε, έχει γίνει με ενθουσιασμό αποδεκτή από τους πολίτες.
Έκπληκτοι δηλώνουν τώρα, μόνο όσοι δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη τον σχεδιασμό του αύριο, είναι μακριά από ευθύνες διοίκησης και πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν κάτι, με την λαϊκιστική αντιπολιτευτική κριτική.
Μαζί και κάποιοι, που διαχρονικά έχουν προσπαθήσει να χτίσουν πολιτικό προφίλ, πάνω στην δογματική άρνηση των πάντων και φυσικά χωρίς ποτέ να προτείνουν λύσεις.

Για την διοίκηση του Δήμου τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα.
Το Κοιμητήριο είναι μια πραγματική ανάγκη για τους δημότες και για αυτό κάνουμε, ότι πρέπει για να το αποκτήσει η πόλη.
Η απόλυτη θέση μας είναι, ότι η Διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια.
Από τον Φεβρουάριο του 2019, ο απελθών Δήμαρχος με επιστολή του είχε ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ, τμήμα του ΚΥΤ για χρήση Κοιμητηρίου.
Αυτός ήταν και ο λόγος, που αναζητούμε ακόμη το «χαμένο» πρωτόκολλο του γραφείου Δημάρχου, τμήμα του οποίου ήταν και η επιστολή αυτή.
Από ότι διαπιστώσαμε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καν οι δημοτικοί σύμβουλοί της προηγούμενης Διοίκησης, δεν ήταν ενήμεροι για τις ενέργειες του τέως Δημάρχου και για αυτό, εκτιθέμενοι προχώρησαν σε καταγγελίες του νέου Κοιμητηρίου, ανοιχτές επιστολές και δημοσιεύσεις.

Καταδέχτηκαν δε, με την «αποκάλυψη» της επιστολής του Δημάρχου Αλίμου, για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση, να εμπλέξουν εαυτούς σε διαδημοτικές στρατηγικές διαμάχες, που συνδέονται με την «Επένδυση Ελληνικού», από τις οποίες ο Δήμος Ηλιούπολης, από άποψη και ηχηρά, απέχει.
Να ξεκαθαρίσουμε το καθεστώς και την κατάσταση εκεί:
• Ο χώρος του ΚΥΤ αποκτήθηκε από την ΔΕΗ με δύο απαλλοτριώσεις το 1967 και το 1974 και σήμερα είναι συνιδιοκτησία της ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ.
• Η αρχική εγκατάσταση και λειτουργία του ΚΥΤ 150/20 KV έγινε το 1970.
• Το 2002 τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα των δυσμενών συνεπειών του ΚΥΤ στην υγεία των πολιτών, κατά την έναρξη εργασιών του νέου ΚΥΤ των 400KV.
• Αμέσως το ΔΣ της Ηλιούπολης καταδίκασε ομόφωνα την επιχειρούμενη επαύξηση ισχύος και προχώρησε σε αποκλεισμό του εργοταξίου σε κοινή προσπάθεια με την Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, δηλώνοντας συμπαράσταση σε ενεργούς πολίτες και Διευθυντές Σχολείων, που είχαν στοχοποιηθεί.
• Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις πολιτών, συλλογικοτήτων και των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και δικαστικές ενέργειες, ματαιώθηκε η κατασκευή του νέου ΚΥΤ των 400KV.
• Οι αποζημιώσεις, που κέρδισαν δικαστικά κάποιοι πολίτες από την ΔΕΗ, που πρωταγωνίστησαν τότε στους αγώνες, είχαν συνέπεια στην μη συνέχιση των αγώνων για την απομάκρυνση όλου του ΚΥΤ ή άραγε διευκόλυναν την αποσιώπηση του θέματος έως και σήμερα?
• Αξιοσημείωτο είναι, ότι χάρη στη σιωπή 17 ετών, ποτέ δεν έγινε ευρέως γνωστό, ότι τελικά ολοκληρώθηκε ένα ΚΥΤ με δυο Υποσταθμούς 150/20 KV, που λειτούργησε το καλοκαίρι του 2004, για την υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και φυσικά ακόμη λειτουργεί και συγχρόνως έγιναν οι εργασίες υπόγειας διασύνδεσής του με τον υπάρχοντα υποσταθμό στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Eλληνικού.
Καλούμε όσους σήμερα «επαναστατούν», να απαντήσουν άμεσα και δημόσια στα απλά ερωτήματα:
• Θέλουν ή δεν θέλουν νέο Δημοτικό Κοιμητήριο, όπου με αξιοπρέπεια θα ενταφιάζονται, όταν πρέπει και όπως τους αξίζει, οι προσφιλείς μας ;
• Είναι αντίθετοι με την χρήση τμήματος μιας έκτασης ιδιοκτησίας ΑΔΜΗΕ, υπέρ της πόλης ;
• Προτιμούν ο χώρος αυτός να είναι περίκλειστος και απομονωμένος από την χρήση των Δημοτών ;
• Η απλή λογική δεν λέει πως, ότι αφαιρείται από το ΚΥΤ «προστίθεται» στην πόλη ;
• Προτιμούν την διατήρηση και παγίωση της υπάρχουσας κατάστασης, προφασιζόμενοι την προστασία του βουνού και του πρασίνου, με πιθανή μελλοντική εξέλιξη τη δημιουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης 400KV, που θα τροφοδοτεί την επένδυση του Ελληνικού ή ακόμη και άλλα σχέδια «εκμετάλλευσης» ;
Η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη:

Προφανώς και έγιναν διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ και τους γείτονες Δημάρχους, που προφανέστατα δεν κατέληξαν σε κάτι συγκεκριμένο, ώστε ανακοινωθεί, να συζητηθεί στο ΔΣ και να ληφθεί απόφαση.
Αλλοίμονο αν δεν συζητάει ο Δήμος με τους θεσμικούς φορείς, για να σχεδιάσει το μέλλον της πόλης.
Για να γίνει ένα βήμα προς την δημιουργία του Κοιμητηρίου, ενόψει της έκδοσης του νέου Προεδρικού Διατάγματος, πρέπει να προβλεφθεί χωροθέτηση Δημοτικού Κοιμητηρίου μέσα στον χώρο του ΑΔΜΗΕ.
Το αποτέλεσμα θα είναι Κοιμητήριο σύγχρονο, οικολογικό και κατάφυτο, νησίδα πράσινου στις παρυφές του αστικού βουνού, γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα ο Υμηττός και όχι Εθνικός Δρυμός.
Φυσικά, θα φροντίσουμε να γίνουν οι απαραίτητες δενδροφυτεύσεις, όχι μόνο στο έως τώρα άδενδρο ΚΥΤ, αλλά και στο Κοιμητήριο και στις γύρω περιοχές.
Υποστηρίζουμε με σιγουριά τις θέσεις μας, που είναι:
• ΝΑΙ στην διεξαγωγή τοπικού Δημοψηφίσματος στην Ηλιούπολη, ώστε να αποφασίσει απευθείας ο λαός της για το θέμα. Η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τον «Κλεισθένη1».
• ΝΑΙ στην απομάκρυνση του παλαιού νεκροταφείο από τον αστικό ιστό και την μετατροπή του σταδιακά σε πρότυπο μεγάλο πάρκο.
• ΝΑΙ στις διαδημοτικές συνεργασίες, με ειλικρίνεια και συναδελφικότητα, για την αξιοποίηση του χώρου του ΚΥΤ, που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
• ΝΑΙ στην ολοκληρωτική απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ 150 KV
• ΟΧΙ στην δημιουργία νέου επαυξημένου ΚΥΤ 400 KV
• ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ηλιούπολης σε διαδημοτικές διενέξεις.
• ΟΧΙ στις καταστροφικές επιπτώσεις στην Ηλιούπολη, με την άκριτη υποστήριξη της επένδυσης, χωρίς υπολογίζονται οι αρνητικές συνέπειες στην προσωπική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή των κατοίκων της Ηλιούπολης.
• ΝΑΙ στην άμεση έναρξη της μελέτης για την Υπόγεια Αστική Σήραγγα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια για το Κοιμητήριο στο ΚΥΤ και όλοι στην πόλη πρέπει να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ