Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κατά της ενδεχόμενης μεταφοράς του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τον νέο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζεται και την ενδεχόμενη μεταφορά του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας στα Μέγαρα, η Διοίκηση του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτήν την “αδικαιολόγητη και άδικη υποβάθμιση”, όπως την κατονομάζει.

Με την προτεινόμενη διάταξη του αρ.6 επιδιώκεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και η ενσωμάτωσή του στο Ειρηνοδικείο Μεγάρων , που μετατρέπεται σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά , με αυξημένη υλική αρμοδιότητα εκδίκασης πολιτικών υποθέσεων Μονομελούς Πρωτοδικείου και εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς, πλην των αυτοφώρων, ενώ θα διενεργούνται και οι προανακρίσεις.

Στην τοπική αρμοδιότητα της περιφερειακής έδρα των Μεγάρων θα ανήκουν οι δήμοι Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων.

“Η κατάργηση θα υποβαθμίσει τον τόπο μας”

Ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Αρμόδιος Γ. Δρίκος, σε σχετική του δήλωσε επεσήμανε: «Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας, παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει σε λειτουργία, θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους δημότες μας που ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούν με κόστη μετακίνησης και μεταφοράς και με ό,τι συνεπάγεται επίσης αυτή η μετακίνηση σε χρόνο και ασφάλεια. Όλοι οι κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες της ευρύτερης περιφέρειας Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας κλπ θα πληρώνουν διόδια και θα διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από το πρωτοδικείο που θα βρίσκεται , αντί στο πληθυσμιακό κέντρο χωροταξικά, στην άκρη και στα σύνορα με τον νομό Κορίνθου. Παράλληλα, δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία που να ενώνει τις παραπάνω περιοχές με τα Μέγαρα οδικώς, πάρα μονό υπεραστική συγκοινωνία ενώ δεν υπάρχει ούτε καν κοντινός προαστιακός σταθμός για την πρόσβαση. Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού θα εδρεύει σύντομα στον Ασπρόπυργο, δίπλα στην Ελευσίνα, και βέβαια κοντά και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες , αναγνωρίζοντας την ευρύτερη περιοχή ως σημείο κεντρικό και για την εξυπηρέτηση όλων των εμπλεκομένων. Τόσο ως προς την έκταση του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας όσο και ως προς τον πληθυσμό του, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει Ειρηνοδικείο στον Δήμο μας, όσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό, θα επιμείνουμε στην παραμονή του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον τόπο μας, αφού η απομάκρυνση δημοσίων αρχών και υπηρεσιών ενισχύει την ανισότητα, τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας μας».

Μεγαλύτερη δικαστηριακή ύλη

Στη Μάνδρα και στην ευρύτερη περιοχή τους λειτουργούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες και πληθυσμιακά οι περιοχές αυτές αριθμούν περισσότερους κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι παράγεται και μεγαλύτερη δικαστηριακή ύλη σε σχέση με την περιοχή των Μεγάρων, που μέχρι τώρα είχε αρμοδιότητα για τα Μέγαρα τη Νέα Πέραμο, την Κινέτα και μέρος του Αλεποχωρίου.

Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας φέρνει εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ