Ελάτε στην παρέα μας

Διονύσου

Οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής της πόλης του Αγ. Στεφάνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δεύτερες κατά σειρά λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής της πόλης του Αγίου Στεφάνου.

Ο Μητροπολίτης, Γέρων Δέρκων Απόστολος τέλεσε εν μέσω συγκινησιακής φόρτισης στον μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο για τις ψυχές των ανταλλαγέντων προσφύγων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Αγίου Στεφάνου.

Ο προϊστάμενος του Nαού, πρωτοπρεσβύτερος Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, καλωσόρισε τον κ. Απόστολο στην πόλη του Αγίου Στεφάνου και ανέφερε ότι «περιβάλλεστε στο ιερό τέμπλο από εικόνες που αν τα γεγονότα το 1922 έως το 1924 δεν είχαν συμβεί, σήμερα θα βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο στους ναούς της επαρχίας σας».

Ο Μητροπολίτης, Γέρων Δέρκων Απόστολος, ξεναγήθηκε, επίσης, στο ιστορικό μουσείο του Ναού, όπου φυλάσσονται εικόνες, σταυροί, δισκοπότηρα, αρχεία κ.α, κειμήλια προερχόμενα από τα χωριά της Μητρόπολης Δέρκων. Ως δώρο, δε, έλαβε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Αβασσιώτισας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Κυριακή 2 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε μια πλούσια εκδήλωση για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Αρχικά το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των παρευρισκομένων.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, Κύριλλος, τόνισε ότι «…Κι όμως, με τις προσπάθειες, τη νοικοκυροσύνη τους, με το πνεύμα που διέθεταν, ανέπτυξαν τις περιοχές, παρά τα όποια προβλήματα συνάντησαν. Δημιούργησαν ανθηρές οικονομικά κοινότητες».

Η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ανέφερε ότι ο «Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων ζωντάνεψε την ιστορία που «έγραψαν» οι πρόγονοί μας. Ήρθαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και δημιούργησαν, Τους ευχαριστούμε και οφείλουμε να τους τιμούμε», ενώ ο Μητροπολίτης, Γέρων Δέρκων Απόστολος επισήμανε:

«Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας, να εορτάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, και να διδάξουμε την Ιστορία».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος εξήγησε ότι «δεν λησμονούμε το σχοινί του Πατριάρχη και τη θυσία των Ποιμένων».

Η απογευματινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσία των μαθητών και μαθητριών των δημοτικών σχολείων Αγίου Στεφάνου, οι οποίοι τραγούδησαν αλλά και χόρεψαν, ενώ απονεμήθηκαν και τα βραβεία διαγωνισμού ζωγραφικής για την Ανταλλαγή.

Ποιοι παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις

Τις εκδηλώσεις τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους οι Αλ. Αγραφιώτης, πρόεδρος των εν Αθήναις Μακροχωριτών «Το έβδομον του Βυζαντίου», η Ελισάβετ Χαριτωνίδου – Κόβη, πρόεδρος εθελοντικής ομάδας «Ρωμιών πράξεις», Παρασκευή Τζεβελέκη, πρέσβης και διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, βουλευτές Β. Οικονόμου, Στ. Πέτσας.

Επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Λ. Νούση, Ι. Τραϊφόρος, Γ. Κομνηνάκης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου Γ. Χιώτης, ο επικεφαλής του «ΕΥΠΟΛΙΣ», Κωστής Κουριδάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Δημητριάδης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ