Ελάτε στην παρέα μας

Γλυφάδας

Συνέλαβαν ληστές με πλούσια δράση σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Διμοιρίες των ΜΑΤ, πάνοπλοι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ και δεκάδες άνδρες της Ασφάλειας Αττικής, χρειάστηκαν για να συλλάβουν τέσσερις Ρομά σε καταυλισμό των Άνω Λιοσίων.

Πρόκειται για μέλη της σπείρας που παρουσιάζονταν σε ηλικιωμένους ως υπάλληλοι της ΔΕΗ, ή συντηρητές του ασανσέρ της πολυκατοικίας και τους λήστευαν.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι έχουν διαπράξει συνολικά 26 ληστείες και κλοπές με την μέθοδο αυτή, σε ολόκληρη την Αττική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για την υπόθεση αυτή:

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 στα Άνω Λιόσια, (4) ημεδαποί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκε η δράση (2) ακόμα συνεργών τους, που αναζητούνται. Την επιχείρηση για τη σύλληψη τους συνέδραμαν αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.)

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, πρωινές και απογευματινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, κατόπτευαν οικίες. Αφού διαπίστωναν την απουσία ενοίκων, παραβίαζαν με διαρρηκτικά εργαλεία εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα τιμαλφή.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και του «επαγγελματισμού» των μελών της οργάνωσης, αποτελεί το γεγονός ότι δεν αποθαρρύνονταν από τα μέτρα ασφαλείας των «στόχων» τους, αλλά έβρισκαν τρόπους για να τα παρακάμψουν. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που έρχονταν αντιμέτωποι με τους ενοίκους, δεν εγκατέλειπαν την προσπάθειά τους, αλλά με χρήση και απειλή σωματικής βίας τους ακινητοποιούσαν ώστε να διαφύγουν.

Τους τελευταίους μήνες τα μέλη της οργάνωσης διαφοροποίησαν τον τρόπο δράσης τους και δρούσαν κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με ενοικιαζόμενα οχήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προσέγγιζαν σημεία όπου πραγματοποιούνταν λαϊκές αγορές.

Εκεί εντόπιζαν ηλικιωμένους, τους ακολουθούσαν στα σπίτια τους και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του ΔΕΔΗΕ, τους ηλεκτρολόγους ή συντηρητές ανελκυστήρων, τους έπειθαν να τους επιτρέψουν την είσοδο για να εξακριβώσουν υποτιθέμενη βλάβη. Στη συνέχεια τους οδηγούσαν στο χώρο της κουζίνας, όπου απασχολούσαν τα θύματά τους και έτεροι συνεργοί ερευνούσαν τους χώρους αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή.

Για τις συνομιλίες τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ πραγματοποιούσαν τις συνομιλίες σε διαλέκτους, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός, πως τα μέλη της οργάνωσης ουδέποτε εξάσκησαν επάγγελμα για το βιοπορισμό τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν (26) περιπτώσεις ληστειών, διαρρήξεων-κλοπών και κλοπών, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, πειστήρια της εγκληματικής τους δράσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ