Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Υπαίθριο μάθημα σχολικής ιστορίας για τη Σμύρνη στους μαθητές του Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, Γιώργος Γιώτης, αποφάσισε να κάνει το μάθημα ιστορίας στο χώρο της υπαίθριας έκθεσης cartes postales, από την προσωπική συλλογή του Βυρωνιώτη, Μιχάλη Σιδερίδη, με τίτλο «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή», που λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στην  Καραολή & Δημητρίου (απέναντι από Δημαρχείο), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

Δείτε πως περιγράφει τη συγκεκριμένη εμπειρία:

«Ως διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, με αφορμή την υπαίθρια έκθεση cartes postales για τη Σμύρνη, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σκέφτηκα να βγάλω τα παιδιά της έκτης τάξης από τις σχολικές αίθουσες και να κάνουμε το μάθημα στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου, που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση. Μέσα από τις εικόνες ζωντάνεψαν πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας. Ένας λόγος παραπάνω να μάθουμε τι έγινε τότε, επειδή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ήταν ανάμεσα στους κυνηγημένους. Ξεκινήσαμε την αφήγηση των γεγονότων από το τέλος του Α΄ παγκοσμίου Πολέμου και ακολουθήσαμε το ελληνικό στοιχείο της Μικράς Ασίας στην πορεία του από τον θρίαμβο των ημερών του Μαΐου του 1919 έως την απόλυτη καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1922. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο ιστορικό προσκήνιο τους «αφανείς ήρωες», να διερευνήσουμε τα συναισθήματα των ανώνυμων πρωταγωνιστών και να βιώσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, στην πραγματική τους διάσταση τις οδυνηρές συνέπειες ενός πολέμου. Οι επόμενες δράσεις μας θα είναι: – η επίσκεψη του συλλέκτη Μιχάλη Σιδερίδη στο σχολείο μας, προκειμένου να μας αφηγηθεί ιστορίες εκείνης της εποχής – η ιστορική περιήγηση στην πόλη μας, τον Βύρωνα της Προσφυγιάς και της Αντίστασης».

 

 

 

Το μάθημα ιστορίας “παρακολούθησε” και ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος συνομίλησε με τα παιδιά και τον εκπαιδευτικό.

 

Η πρωτοβουλία αυτή του Γιώργου Γιώτη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι πολλές φορές η ιστορία δεν είναι άψυχα γράμματα σε σχολικά εγχειρίδια, αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα που βρίσκεται δίπλα μας. Αρκεί, απλώς να την ανακαλύψουμε.

 

Η υπαίθρια έκθεση cartes postales (το 2ο μέρος της οποία βρίσκεται στον περίβολο του Παλιού δημαρχείου) θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως 4 Δεκεμβρίου 2022.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ