Ο Δήμος Βύρωνα ζητά τη συντήρηση του Κουταλά

0

Αίτημα στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (Φ.Ε.Α.), για τη δρομολόγηση των προβλεπόμενων ενεργειών, ώστε να δοθεί η άδεια στο Δήμο Βύρωνα να προχωρήσει στη συντήρηση του χώρου δασικής αναψυχής στον Κουταλά, κατέθεσε ο Δήμαρχος Γ. Κατωπόδης.

Η κατάθεση του αιτήματος ήταν το αποτέλεσμα σειράς συναντήσεων εργασίας με στελέχη της Φ.Ε.Α., υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Πρασίνου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας και οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε ο Δήμος να μπορέσει να παρέμβει στον δασικό χώρο του Κουταλά. Ο χώρος ανήκει -κατά χρήση- στην Φιλοδασική Ένωση αλλά για κάθε παρέμβαση επ’ αυτού απαιτείται έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

Ο χώρος αναψυχής στον Κουταλά αποτελεί πολύτιμη διέξοδο των κατοίκων της πόλης στον Υμηττό για άθληση και αποφόρτιση στη φύση, για περίπατο και επίσκεψη κοντινών σημείων ενδιαφέροντος είτε στο υπόλοιπο Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής είτε σε άλλες περιοχές του Υμηττού. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘80 από την Δ/νση Αναδασώσεων του τότε Υπουργείου Γεωργίας και αρχικά περιλάμβανε: τέσσερα (4) γήπεδα και πολλά ξύλινα τραπέζια με πάγκους για υπαίθριο γεύμα. Στον ίδιο χώρο είχαν εγκατασταθεί όργανα παιχνιδιού, υπήρχε χώρος στάθμευσης και προ εικοσαετίας είχε τοποθετηθεί λυόμενο αναψυκτήριο από το Δήμο.

 

 

Το σχέδιο του Δήμου Βύρωνα για την αποκατάσταση του χώρου, που προβλέπει ήπιες και όχι περιττές παρεμβάσεις, περιλαμβάνει:

1. Να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές (αναψυκτήριο)
2. Να συντηρηθούν τα γήπεδα όπως ήταν στην αρχική τους έκταση
3. Να αντικατασταθούν τα ξύλινα τραπέζια και οι πάγκοι

4. Να διαμορφωθεί ο χώρος στάθμευσης ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα κατά τις ημέρες αιχμής
5. Να δημιουργηθεί νέα πύλη εισόδου
6. Να τοποθετηθούν νέα όργανα παιχνιδιού και εξερεύνησης για τα παιδιά
7. Να αποκατασταθεί η λειτουργία της βρύσης και να τοποθετηθούν τουαλέτες
8. Να δημιουργηθεί στο χώρο που ήταν το αυθαίρετο αναψυκτήριο ένα μικρό περίπτερο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και να διαμορφωθεί ο χώρος, ώστε να γίνονται προγράμματα για σχολεία σε συνεργασία με την Φ.Ε.Α.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης: «Ο Κουταλάς, λόγω της σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ Δασικής Υπηρεσίας, Φιλοδασικής Ένωσης και Δήμου, έχει εγκαταλειφθεί, εδώ και πολλά χρόνια και πλέον δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Στόχος μας είναι να αναλάβουμε ως Δήμος, τη συντήρηση του χώρου για τα επόμενα χρόνια, με βάση την ειδική δασοτεχνική μελέτη που θα εγκριθεί από την αρμόδια Δασική Αρχή».

Ο χώρος δασικής αν

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.