Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

“Μεταβάσεις προς τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων”: Ημερίδα στο Δημαρχείο Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια προβλήματα και ποιες δυνατότητες προκύπτουν για τους Δήμους που επιχειρούν την αλλαγή προς τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων; Με ποιους τρόπους μπορούν να συνεργαστούν Δήμοι και δημότες για τη μείωση των απορριμμάτων και του κόστους διαχείρισής τους;  

Ο Δήμος Βύρωνα, ένας από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που έθεσαν σε εφαρμογή το σύστημα διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων από το 2008, σας προσκαλεί στην ημερίδα «Μεταβάσεις προς τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων» που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Βύρωνα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, 11:00-16:30.

Πλαίσιο και στόχος ημερίδας

Η εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί εδώ και χρόνια επιτακτική ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και των επόμενων γενεών, όμως πλέον είναι και ζήτημα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και προστασίας των πολιτών από τις νέες αυξήσεις τελών, που προβλέπονται ως ποινή για την ταφή των απορριμμάτων.

Η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων θέτει ως προτεραιότητα την πρόληψη, και στη συνέχεια την επανάχρηση και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, με στόχο τη μείωση του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, αλλά και του κόστους διαχείρισής τους. Στον αντίποδα, η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελεί μια μέθοδο διαχείρισης που καταστρέφει πολύτιμους πόρους, προκαλεί οικολογική καταστροφή  και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν οι προκλήσεις, οι σύγχρονες πρακτικές, καθώς και οι τρόποι συνεργασίας Δήμου και δημοτών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της μετάβασης προς τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, στην περίπτωση των ελληνικών Δήμων.

Θεματικές της ημερίδας

Οι θεματικές της ημερίδας εστιάζουν σε πρακτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης υλικών, διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, σε εργαλεία χρηματοδότησης, καθώς και σε πρακτικές ενεργούς συμμετοχής και συνεργασίας των πολιτών με τον Δήμο τους.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας.

Σε ποιους απευθύνεται η ημερίδα

Η ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), υπευθύνους ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων σε σχολεία και υπηρεσίες, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ιδιωτικούς φορείς καθώς και σε εγχειρήματα εφαρμογών βιώσιμης διαχείρισης υλικών και πολίτες.

Διοργάνωση

Η ημερίδα αποτελεί μία από τις δράσεις του έργου “Mind the Waste” – “Το νου σου στα απορρίμματα”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Place Identity Clusters, με την συνεργασία του Δήμου Βύρωνα και του Ελληνικού Δικτύου “Φίλοι της Φύσης” (Πανελλαδικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

 

Είσοδος ελεύθερη.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://www.mindthewaste.gr/participation-form

Πρόγραμμα Ημερίδας: https://www.mindthewaste.gr/post/programma-imeridas

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ