Ελάτε στην παρέα μας

Βριλησσίων

Το βιβλίο «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» στη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Βριλησσίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης γίνονται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου του Δ. Βριλησσίων (Κισσάβου 11, 1ος όρ.), από 17:30-19:30 και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των αναγνώσεων. Υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης είναι η Κατερίνα Βουτσαδάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτιστικών Υποδομών του Δήμου Βριλησσίων.

Αυτή τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, θα συζητηθεί το βιβλίο του συγγραφέα Καλέντ Χοσεϊνί  που εκδόθηκε το 2003. Η ιστορία μίας παιδικής ηλικίας τυπώθηκε σε πάνω από οχτώ εκατομμύρια αντίτυπα και κυκλοφόρησε σε πάνω από 34 χώρες. Το 2004 ο  Μαρκ Φόστερ γύρισε το μυθιστόρημα σε ταινία. O Καλέντ Χοσεϊνί γεννήθηκε το 1965 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Η οικογένειά του πήρε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980. Στην Ελλάδα τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Αμίρ και Ο Χασσάν, δύο φίλοι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις μεγαλώνουν στην Καμπούλ την δεκαετία του ’70. Ο Αμίρ, γιος ενός ανωτέρου της μεσαίας τάξης Παστούν, αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε κατά την γέννα. Ο Χασσάν, γιος του υπηρέτη του σπιτιού Αλί, υπήκοοι της φυλής Χαζάροι (μίας περιθωριοποιημένης εθνικότητας), αρέσκεται στο να του διαβάζει ο φίλος του Αμίρ ιστορίες. Ο Χασσάν, που δεν ξέρει να διαβάζει και να γράφει, είναι παρ’ όλα αυτά ένας ορθολογικός χαρακτήρας, τον οποίο θαυμάζει ο Αμίρ. Οι δύο φίλοι απολαμβάνουν τη ζωή τους στην αστική κοινωνία της Καμπούλ.

Μία μέρα ο γεροδεμένος Ασσέφ προσπαθεί να ξυλοκοπήσει τους δύο φίλους, αλλά ο Χασσάν καταφέρνει να διώξει τον Ασσέφ και τους φίλους του με μία σφεντόνα. Αργότερα την ίδια μέρα τα δύο αγόρια συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό με χαρταετούς ο οποίος δυστυχώς δεν έχει αίσιο τέλος. Ο Ασσέφ βρίσκει τον Χασσάν, τον ξυλοκοπεί και τον κακοποιεί. Ο Αμίρ, ο οποίος παρακολουθεί κρυφά όλο το συμβάν, αλλά είναι αρκετά άνανδρος, ώστε να κάνει κάτι για αυτό, νιώθει τύψεις με αποτέλεσμα να προσπαθεί να απομακρύνει τον Χασσάν από την καθημερινότητά του. Από ντροπή για την πράξη του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Χασσάν και του ρίχνει τις ευθύνες για μία πλασματική κλοπή, ώστε να διωχθεί από το σπίτι. Ο Χασσάν, παρ’ όλο που δεν πραγματοποίησε την κλοπή, την παραδέχεται και ο πατέρας του Αμίρ παραδόξως τον συγχωρεί. Από ντροπή ο πατέρας του Χασσάν παίρνει τον γιο του και φεύγει από το σπίτι.

Μετά από τη σοβιετική εισβολή στην Καμπούλ, ο πατέρας του Αμίρ παίρνει τον γιο του και διαφεύγουν στο Πακιστάν. Αργότερα μετακομίζουν στην Καλιφόρνια, όπου ο Αμίρ αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο. Ο Αμίρ γνωρίζει τη μέλλουσα γυναίκα του Σοράγια, κόρη ενός αναγνωρισμένου στρατηγού, της οποίας η καταγωγή είναι επίσης από το Αφγανιστάν.

Λίγο μετά τον γάμο, πεθαίνει ο πατέρας του Αμίρ και εκδίδει το πρώτο του βιβλίο. Το 2001, ο Αμίρ καλείται από έναν φίλο του πατέρα του, τον Ραχίμ Καάν, να επιστρέψει στο Πακιστάν. Φθάνοντας στο Πακιστάν μαθαίνει από αυτόν, πως ο παλιός του φίλος Χασσάν ήταν γιος του πατέρα του και της τότε υπηρέτριας Σαναουμπάρ. Ο Χασσάν και η γυναίκα του δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν και άφησαν πίσω τους έναν γιο, τον Σουχράμπ. Ο Ραχίμ Καάν παρακαλεί τον Αμίρ να επιστρέψει στην Καμπούλ και να βγάλει τον Σουχράμπ από το ορφανοτροφείο.

Στην Καμπούλ, που χαρακτηρίζεται από τις φρικαλεότητες της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, ο Αμίρ μαθαίνει ότι ο Σουχράμπ δεν είναι πλέον στο ορφανοτροφείο, αλλά απήχθη από έναν Ταλιμπάν με μεγάλη επιρροή. Αποδεικνύεται ότι αυτός ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν είναι ο Ασσέφ και κακοποιεί τον Σουχράμπ. Ο Αμίρ ζητά την απελευθέρωση του Σουχράμπ, αλλά προκαλείται από τον Ασσέφ σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου κατά τον οποίο ξυλοκοπείται άγρια. Ο Σουχράμπ τον διασώζει με ένα χτύπημα από σφεντόνα στο μάτι του Ασσέφ – μπορεί να το κάνει τόσο καλά όσο και ο πατέρας του. Με τη βοήθεια ενός οδηγού, οι δύο διαφεύγουν πίσω στο Πακιστάν. Ο Αμίρ θέλει να υιοθετήσει το αγόρι και να τον πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Στο Ισλαμαμπάντ, ο Σουχράμπ μαθαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να πάει ξανά σε ένα ορφανοτροφείο και κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Αμίρ παίρνει το αγόρι στις ΗΠΑ. Ο Σουχράμπ απομακρύνεται και δεν μιλά πλέον. Μόνο όταν ο αετός πετάει στην ακτή της Καλιφόρνιας, ο πάγος λιώνει ανάμεσα σε αυτόν και τον Αμίρ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ