Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Διαβούλευση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πράσινου σημείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημόσια διαβούλευση για να εξεταστούν όλες οι απαιτούμενες παράμετροι για τη δημιουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου της χώρας ξεκινάει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFEIPCEIGreece, o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ενός Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ), ενός χώρου όπου θα συγκεντρώνονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών και επιπλέον θα γίνονται εργασίες εργαστηρίου και πωλήσεις αντικειμένων με συμβολικό τίμημα. Οι εργασίες θα αφορούν επισκευή ηλεκτρικών μικροσυσκευών, διαλογή – επιδιόρθωση επίπλων, διαλογή ρουχισμού και άλλων οικιακής χρήσης αντικειμένων. Δηλαδή ένα Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

  1. Στο ΟΠΣ, όπου θα συλλέγονται διάφορα ρεύματα επαναχρησιμοποιούμενων υλικών θα λειτουργήσει δημοτικό εργαστήριο το οποίο θα διαθέτει κοινωνικό ανταλλακτήριο ή/και τμήμα πωλήσεων. Το εργαστήριο θα επισκευάζει μικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα κάνει διαλογή – επισκευή επίπλων, είδη ρούχων, βιβλία, παιχνίδια και άλλα είδη οικιακής χρήσης, που μπορούν να καταθέσουν οι πολίτες ώστε να τα πάρουν ή να τα αγοράσουν άλλοι πολίτες.

  2. Η εκπαίδευση είναι επίσης σημαντική παράμετρος της λειτουργίας του ΟΠΣ και απαραίτητη για την τοπική κοινωνία. Στο ΟΠΣ θα υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για εκπαιδευτικούς και γενικότερα για κατοίκους με τη συνεργασία πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

  3. Προτεινόμενος χώρος για τη δημιουργία και λειτουργία του ΟΠΑ είναι το οικόπεδο 04-ΟΤ255 Α ιδιοκτησίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αναγυρούντος 16, 16672, Βάρη, εμβαδού 1.601,59 τ.μ. Παράλληλα εξετάζονται και άλλες επιλογές χωροθέτησης καθώς η ιδεατή έκταση για την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΣ είναι περίπου 2,5 στρέμματα.

  4. Η δημιουργία του ΟΠΣ συμπληρώνει τις υφιστάμενες πρακτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον τομέα της σύγχρονης και φιλικής για το περιβάλλον διαχείρισης απορριμμάτων που μας έχουν καταστήσει την πόλη μας πρωτοπόρο στον τομέα και μας επιτρέπει να κάνουμε ακόμα ένα βήμα για την τελική επίτευξη του στόχου για τη δημιουργία μίας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

  5. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη λειτουργία του ΟΠΣ και να υποβάλουν προτάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Δήμου (https://www.vvv.gov.gr/index.php/enimerosi-tou-politi/diavoulefsi-city-deliberating).

  6. Τέλος, ενημερώνουμε πως στα πλαίσια της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων (Πράσινο Ταμείο και LIFEIPCEI Greece) αλλά και κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWFGreenpeace) την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα).

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, 18:00 στο Δημαρχείο Βούλας

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Καλωσόρισμα & Παρουσίαση καλεσμένων

Χαιρετισμός Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου

Χαιρετισμοί επισήμων – Εκπρόσωποι Υπουργείου Περιβάλλοντος – Πράσινου Ταμείου

Δρ. Μιλτιάδης Καβράκος – Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
«Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας – Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο»

κ. Αγγελική Αθανασοπούλου – Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για το πρόγραμμα Life IP CEI Greece,
«Το πρόγραμμα Life IP στην Ελλάδα και η εφαρμογή του στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης»

Δρ. Περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος – Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Εταίρος του LIFE IP,
«Παρουσίαση του πρώτου στην Ελλάδα Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης»

κ. Νίκος Χαραλαμπίδης – Διευθυντής Greenpeace Ελλάδας,
«Στην Επαναχρησιμοποίηση και στην Πρόληψη λέμε ΝΑΙ»

κ. Αχιλλέας Πληθάρας – Υπεύθυνος  WWF Ελλάς για θέματα Πρόληψης Αποβλήτων,
«Η Πρόληψη Αποβλήτων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει»

Τραπέζι τοποθετήσεων:
Συντονιστής: Διευθυντής Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, κ. Μιλτιάδης Καβράκος
Συμμετέχοντες: κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, κ. Αχιλλέας Πληθάρας, κ. Νίκος Βάσης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας, Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Έργων Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Αποφώνηση / Κλείσιμο εκδήλωσης

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ