Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Έκκληση από δημότη για να σωθούν υγιέστατα δέντρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκκληση προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, απευθύνει ο δημότης Δημήτρης Κυπριώτης για να αποτραπεί το κόψιμο υγιέστατων δέντρων.

Ο κ.Κυπριώτης δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι πρόκειται για δέντρα τα οποία δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα.

Δείτε την επιστολή του ενεργού δημότη:

“Ενόψη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, έχω αποστείλει έγγραφο προς τον Πρόεδρο του ΔΣ, το Δήμαρχο, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παραταξεων και τους υπεύθυνους Αντιδήμαρχους Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος-Πρασίνου, με σχετικές φωτογραφίες, καταγγέλλοντας τις κοπές ΥΓΕΙΩΝ δέντρων, για λόγους που μόνο οι υπεύθυνοι αυτών των εντολών μπορουν να καταθέσουν για να τις δικαιολογήσουν.

Με το έγγραφο αυτό παρακαλώ τους κκ. Δήμαρχο και Επικεφαλής Παρατάξεων, να σταματήσουν πάραυτα την άχαραχτήριστη αυτή κοπή και να ζητηθούν ευθύνες από τους πολιτικούς προιστάμενους(Αντιδήμαρχους) των αντιστοίχων Υπηρεσιών. Το έγγραφο αναλυτικά, είναι το παρακάτω:Βάρκιζα, 22 Σεπτεμβρίου 2020Κύριε Δήμαρχε,Στην Ημερήσια Διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του ΔΣ της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ των άλλων θεμάτων προς συζήτηση και ψήφιση, υπάρχουν εισηγήσεις για την κοπή δέντρων, ένα θέμα που απασχολεί το ΔΣ σε κάθε του συνεδρίαση.

Στο διαδίκτυο έχουν υπάρξει πολλές αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων και δύο δικές μου, για τις οποίες θα σταθώ ιδιαίτερα και στην αναφορά μου αυτή, αφού πιστεύω ότι οι σχετικές εισηγήσεις των υπευθύνων, έχουν ξεφύγει από τα συνήθη ειωθότα, που δικαιολογούν την κοπή των συγκεκριμένων δέντρων, όπως παρακάτω:1.Με εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που υπογράφεται από τον επικεφαλής αντιδήμαρχο κ. Ν. Βάση, προτείνεται η κοπή μιας σειράς 8 υγιέστατων δέντρων στη ΔΕ Βάρης και συγκεκριμένα στη νέα διαμορφωμένη πλατεία Θεάτρου και στην οδό Δ. Χορν 2, με την αιτιολογία ότι καλύπτουν κοινόχρηστο χώρο, που θα διαμορφωθεί!Δεν θα σχολιάσω ιδιαίτερα την αιτιολογία που επέλεξε ο κ. αντιδήμαρχος για να πιστοποιήσει την αναγκαιότητα της κοπής, απλά θα επιστήσω την προσοχή σας στη φωτογραφία, για να διαπιστώσετε τις ανακρίβειες της πρότασης.

Πρώτον ο κοινόχρηστος χώρος που επικαλείται ο κ. αντιδήμαρχος είναι μία στενή λωρίδα πλάτους 40 εκατοστών και μήκους όσο η πλευρά του δυτικού τοίχου της παρακείμενης οικίας, που είναι φυτεμένα στη σειρά τα 8 ΥΓΙΕΤΣΤΑΤΑ δέντρα. Δεύτερον, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ο πεζόδρομός που διέρχεται μπροστά από τα δέντρα είναι ήδη διαμορφωμένος, τα δε δένδρα αποτελούν ένα τεχνητό παρτέρι, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κληθεί να καλύψει με άλλο παρτέρι ο εργολάβος, αν αυτό προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο. Τρίτον. Αφού αυτό προβλεπόταν όμως, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν από την αρχή οι ιδιοκτήτες και αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή η μακάβρια επέμβαση της κοπής αυτών των ωραίων δέντρων; Μήπως αυτό συνδυάζεται με την ανάγκη που προέκυψε εκ των υστέρων από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του εκεί έργου και εκεί σχεδιάστηκε κάτι διαφορετικό; Τέταρτον. Πως εμποδίζουν το σχέδιο και τον υποτιθέμενο κοινόχρηστο χώρο τα υπόψη δέντρα και όχι η κολώνα της ΔΕΗ που φαίνεται στη φωτογραφία; Τελειώνοντας για το υπόψη θέμα, σας προτρέπω, όπως και τους επικεφαλής των παρατάξεων, να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και παρακαλώ να απορρίψετε την εισήγηση.2.Μία άλλη χαρακτηριστική και συγχρόνως πολύ παράξενη εισήγηση, είναι αυτή της Υπηρεσίας Πρασίνου, που υπογράφεται από τον επικεφαλής αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Δ. Βαμβασάκη, για κοπή δέντρου στην οδό Θησέως 50 στη Βάρκιζα. Εδώ το εξωφρενικό της περίπτωσης είναι, ότι στην εισήγηση υπάρχει φωτογραφία ενός ξηραμένου δέντρου επί του πεζοδρομίου στην υπόψη διεύθυνση και η πραγματικότητα είναι άλλη, αφού εκεί το μόνο που υπάρχει είναι ένα μεγάλο καταπράσινο και υγιέστατο δέντρο και για αυτό δημιουργούνται τα εξής εύλογα ερωτημένα: Πρώτον. Πως και από ποιον η υπόψη Υπηρεσία ενημερώθηκε για να προβεί στη διαμόρφωση πρότασης κοπής αυτού του δέντρου και συνακόλουθα ο κ. αντιδήμαρχος ήλεγξε την ακρίβεια της πρότασης;Δεύτερον. Αν έγινε λάθος στη φωτογραφία, όπως εύκολα θα ισχυριστούν, πως η Υπηρεσία προέβη σε κοπή, έστω του φωτογραφημένου δένδρου χωρίς απόφαση του ΔΣ; Μήπως έλαβε εντολή από άλλον αρμόδιο; Τρίτον.

Η περίπτωση αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, ενέχει και σοβαρά στοιχεία παραπληροφόρησης του ΔΣ και ξεφεύγει εντελώς από κάποιο λάθος. Τι θα γινόταν όμως αν οι ενδιαφερόμενοι δημότες δεν είχαν φροντίσει να παρουσιάσουν με απτές αποδείξεις την αλήθεια του θέματος; Και όμως αυτούς του δημότες κατηγορεί η δημοτική αρχή πολλές φορές αναίτια. Τέλος μετά από τα παραπάνω φρονώ ότι, τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και οι κ.κ επικεφαλής των Παρατάξεων θα εισηγηθούν τα δέοντα , τόσο ώς προς την ακύρωση της εισήγησης, κυρίως όμως στις εξηγήσεις που οφείλει να δώσει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος.Τέλος θα παρακαλέσω κύριε Δήμαρχε να σταθείτε με τη δέουσα προσοχή και σε άλλες δύο περιπτώσεις εισηγήσεων κοπής, αυτής του γηπέδου μπάσκετ στη ΔΕ Βουλιαγμένης, αφού το κυπαρίσσι που είναι υγιέστατο και προτείνεται η κοπή του, κάλλιστα μπορεί να επενδυθεί όπως και οι βάσεις των καλαθιών, το δεν δέντρο επί της Ιάσωνος στη ΔΕ Βουλιαγμένης, αφού δεν φαίνεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο μπορεί να συντηρηθεί στη βάση του ανάλογα και να διασωθεί. Με εκτίμηση Δημήτρης Κυπριώτης Δημότης του Δήμου ΒΒΒ” Πηγή: notia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ