Άνοιξε η γη σε καινούρια πλατεία στο Δίλοφο Βάρης

0

Αναστάτωση προκλήθηκε από την υποχώρηση εδάφους στη νέα πλατεία παραπλεύρως του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Από την υποχώρηση του εδάφους δημιουργήθηκε τρύπα διαμέτρου περίπου 3,5 μέτρων και περίπου 7 μέτρων βάθους. Στο σημείο μετέβησαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου προκειμένου να περιφράξουν το σημείο και να συντονίσουν τις εργασίες αποκατάστασης.

Η τεχνική έκθεση

Το έργο με τίτλο: «Ανάπλαση Κοινόχρηστου Χώρου Παραπλεύρως του Ιερού Ναού Πέτρου & Παύλου στο Δίλοφο Βάρης» έγινε σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 160/2015 μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία με συντάξαντα τον κ. Άρη Μέμο Αρχιτέκτονα Μηχανικό, αφού τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σύνταξης – ελέγχου και θεώρησης από την Υπηρεσία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η μελέτη συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, η πολεοδομική μελέτη του οποίου εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 756Δ/1989 και κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής του με την υπ. αριθμ. 351036/378/18-03-1992 απόφαση Νομάρχη, όπου δεν αποτυπώνεται καμία εγκατάσταση φρέατος στο Ο.Τ. 217 (Κ.Χ.).

Με την εν λόγω μελέτη αναβαθμίστηκε ο συγκεκριμένος χώρος Κ.Χ. ο οποίος ήταν αδιαμόρφωτος και χρησιμοποιείτο ως αυτοσχέδιος υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο έγινε στις 18/12/2015 όπου αναδείχθηκε μειοδότης ανάδοχος η εταιρία «ΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» με έκπτωση 61,00% και υπογράφηκε η σύμβαση με αρ. πρωτ. 44639/03-11-2016 χρονικής διάρκειας 12 μηνών και συνολική αξία 112.054,00€ με το ΦΠΑ.

Οι εργασίες άρχισαν άμεσα με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι εργασίες που προβλεπόντουσαν ήταν κυρίως εργασίες επιφανειακής διαμόρφωσης με απομάκρυνση των υπαρχουσών εναποτεθέντων μπαζών έως το επιθυμητό βάθος και στην συνέχεια συμπλήρωση με χώμα κατάλληλο για υπόβαση κήπου. Οι εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν ήταν το πολύ σε βάθος 0,50 μέτρα στα σημεία που πέρναγαν οι αγωγοί φωτισμού και άρδευσης. Η γενική εκσκαφή ήταν της τάξης των 0,30 μ. Εν συνεχεία έγιναν οι πλακοστρώσεις και κατασκευάστηκε σιντριβάνι επί εδάφους σε μία εκσκαφή της τάξης των 0,50 μ. και εν συνεχεία δημιουργήθηκε πρανές για να εναρμονισθεί με τον χώρο.

Η πλατεία παραδόθηκε για χρήση στις 29/06/2017.

Το απόγευμα της 29-7-2017 αιφνίδια έγινε μία βύθιση του εδάφους σε σημείο της πλατείας όπου δεν έγινε κανένα έργο παρά μόνο φύτευση.

Η Τεχνική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε αμέσως, όπου και πραγματοποιήθηκαν άμεσα εργασίες απομόνωσης του συγκεκριμένου σημείου προς αποφυγή ατυχημάτων.

Την επόμενη μέρα στις 06:00 π.μ. ο εργολάβος παραβρέθηκε στο σημείο για να συντονισθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Την Δευτέρα 31/07/2017 στις 7:30 π.μ. παραβρέθηκε στο συγκεκριμένο χώρο ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Βάσης και κλιμάκιο της Τ.Υ αποτελούμενο από την Δ/ντρια Παναγιώτα Γεωργιάκου Πολιτικό Μηχανικό, τον Αν. Πρ/μενο Ανδρέα Δάγλα Πολιτικό Μηχανικό, τον Μελετητή Άρη Μέμο Αρχιτέκτονα Μηχανικό, τον Ανάδοχο Χριστόφορο Χειμωνά καθώς επίσης και τον κ. Γεώργιο Ντούλη Γεωτεχνικό Μηχανικό όπου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Ύπαρξη παλαιού πηγαδιού διαμέτρου περίπου 4,00 μέτρων λιθόχτιστο, αγνώστου βάθους (τώρα γεμάτο με τα υλικά της καθίζησης μέχρι ενός σημείου).

Ύπαρξη υποτυπώδους πλάκας σκυροδέματος άνευ οπλισμού επικαθήμενης στην στέψη του πηγαδιού, περίπου 4,00 κάτω από την επιφάνεια του διαμορφωμένου σήμερα εδάφους. Εν συνεχεία μέχρι το διαμορφωμένο έδαφος ήταν μπαζωμένο με φερτά υλικά. Σε όλη αυτή την κατασκευή λειτουργούσε υπαίθριος χώρος στάθμευσης επί σειρά ετών.

Η όποια κηποτεχνική διαμόρφωση που πραγματοποιείται επί εδάφους όποιας κατηγορίας, σε καμία περίπτωση δεν προϋποθέτει εδαφοτεχνική έρευνα.

Για την αποκατάσταση της καθίζησης και μετά από υπόδειξη του αρμοδίου Γεωτεχνικού Μηχανικού προτάθηκε η λύση της επίχωσης κατά στρώσεις με διαβαθμισμένα υλικά, αρχίζοντας με χοντρόκοκκο υλικό (κροκάλα) μέχρι περίπου της κάλυψης της στέψης του πηγαδιού συνεχίζοντας για περίπου 1,οο μ. με λεπτότερης διαβάθμισης υλικό και συμπλήρωση με συμπυκνωμένο υλικό 3Α και μετέπειτα αργιλώδες υλικό μέχρι την επιφάνεια.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.