Ελάτε στην παρέα μας

Αχαρνών

Βαρυμπόμπη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζει να μαίνεται η εκτεταμένη πυρκαγιά στην περιοχή Βαρυμπόμπη – Κρυονέρι – Τατόϊ, έπειτα και από την ολονύκτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες.

Έως και λίγη ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, όταν και ενεργοποιήθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, οι βασικές εστίες της φωτιάς εντοπίζονταν πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφέρνουν να την συγκρατήσουν.

Ενεργά μέτωπα εντοπίζονταν σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έπειτα από σύσκεψη στο κινητό συντονιστικό κέντρο στη Βαρυμπόμπη, είπε ότι έχει μείνει μόλις ένα μέτωπο ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση, τονίζοντας ότι στόχος είναι να οριοθετηθεί η φωτιά.

Η όλη εικόνα παρέπεμπε σε ύφεση, όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση, και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, εκφράζοντας ελπίδες ότι τα μέτωπα που καίνε ακόμα, θα αντιμετωπιστούν με το που σηκωθούν τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στις 4:07 ο Δήμος Διονύσου ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Facebook: «Οι ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης φαίνεται ότι έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, εμποδίζοντας το πέρασμα της φωτιάς στον οικισμό Κρυονερίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, εθελοντές και όσους επιχειρούν και συνδράμουν όλη τη νύχτα έως και αυτή την ώρα».

Μολονότι ο καπνός έχει απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, το ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής. Τα περιστατικά διακομιδής σε νοσοκομεία ήταν μόλις έξι, με άτομα τα οποία υπέφεραν προσωρινά από αναπνευστικές δυσχέρειες.

Στις 03:32 τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του μηχανισμού 112 εξέπεμψε κατεπείγον μήνυμα εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, περί τις 06:15, πολλοί κάτοικοι της περιοχής είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

 

Ενεργοποιήθηκε το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 

Σε πλήρη κινητοποίηση βρέθηκε, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, όλος ο Μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγάλης φωτιάς της Βαρυμπόμπης.

Κατόπιν σχετικής συνεννόησης ενεργοποιείται το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί οι μετρήσεις. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τους (ακολουθούν παρακάτω σχετικές οδηγίες).

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις δράσεις έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί μετρήσεις. Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της Περιφέρειας ήταν άμεση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημονικών φορέων θα ξεκινήσουμε τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με στοχευμένες δειγματοληψίες. Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την καλύτερη θωράκιση της υγείας των πολιτών. Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια Αττική, επίσης στον ΣΚΑΙ, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, είπε ότι αναμένουμε τις πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα και «ευτυχώς όλο το βράδυ συντηρήθηκε με επίγειες παρεμβάσεις σε μικρές εστίες, που δεν αναζωπυρώθηκαν έντονα. Διατηρούνται μικρές εστίες χωρίς σημεία αναζωπύρωσης και είναι καλό για τα εναέρια μέσα να ολοκληρώσουν την ατάσβεση της καταστροφικής λαίλαπας, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι την Εθνική Οδό».

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εφιστά την προσοχή των πολιτών σε σχέση με την αποπνικτική ατμόσφαιρα που εχει δημιουργήσει στην Αττική η φωτιά.

Μπορείτε μάλιστα να δείτε τον χάρτη όπου φαίνεται η ποιότητα του αέρα ανά περιοχή εδώ.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός
Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.
 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και News247.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ