Ελάτε στην παρέα μας

Ασπροπύργου

Άνοιξε τις πόρτες του το ΚΕΠ Υγείας Ασπροπύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκαν, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τον Δήμο Ασπροπύργου, τα εγκαίνια της νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μια καινούργια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 600,000 πράξεις ωφέλειας για τους πολίτες και 126,000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

 

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Το σύστημα Υγείας της Χώρας μας αλλάζει, από-κεντροποιείται, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται όχι μόνο στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, με σκοπό να αποσυμφορίσουν τα μεγάλα νοσοκομεία, για πιο ελαφρές καταστάσεις, αλλά και στους τομείς της πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με προεξέχουσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επάνω στους αρμούς αυτής της λογικής, άρχισε να οικοδομείται και η ιδέα του ΚΕΠ Υγείας, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της ΚΕΔΕ και νυν Περιφερειάρχη τον Γιώργο τον Πατούλη, το οποίο ήρθε και στην πόλη μας. Σήμερα, έχουμε την τιμή να το εγκαινιάσουμε επίσημα με την παρουσία του Περιφερειάρχη, παρ’ όλο που το δουλεύουμε πάνω από 4 χρόνια με δεκάδες περιπτώσεις. Το πρόγραμμα πρόληψης, ενταγμένο στο ευρύτερο δυναμικό του ΕΔΔΥΠΠΥ, θα είναι σε θέση να προσφέρει τις απαιτούμενες Υπηρεσίες Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, όλων των συμπολιτών μας, που θα θελήσουν να τις επικαλεστούν και να τις χρησιμοποιήσουν, δίχως οικονομική επιβάρυνση. Ο στρατηγικός στόχος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ είναι να αποτελέσουν για τον μεν Δήμο μας, τον κεντρικό θεσμό συντονισμού και για τον δε Δημότη, την απαραίτητη υπηρεσία σε όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική. Προάγουμε τη Δημόσια ως ύψιστο αγαθό.»

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ