2η Διαβούλευση για την ανάπτυξη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αμαρουσίου

0

Tην Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 2η Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της πόλης

Οι εισηγητές της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ανέπτυξαν τα αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής και ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος κινητικότητας και μεταφορών στην πόλη και παρουσίασαν τη διαμόρφωση ενός αρχικού οράματος για την επόμενη μέρα των μεταφορών στο Μαρούσι.
Ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που προάγει τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, ήτοι, τη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα, το ποδήλατο, τα καθαρά/ πράσινα οχήματα, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις συλλογικές και κοινόχρηστες μεταφορές.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε «την ανάγκη για αλλαγή της υπάρχουσας προσέγγισης των μετακινήσεων», που επιβάλλουν η αύξηση του πληθυσμού και η αύξηση της ζήτησης για τις μετακινήσεις, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα ενεργειακά αποθέματα και τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Η Οικονομική, η Περιβαλλοντική και η Κοινωνική Βιωσιμότητα αποτελούν τους τρεις βασικούς απαράβατους πυλώνες για να είναι ένα σύστημα μεταφορών βιώσιμο» επισήμανε, αναφέροντας, ότι στόχοι αυτής της διαδικασίας είναι:
– Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες.
– Η βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας.
– Η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Δήμου μας, η μείωση της ρύπανσης του αέρα, της ηχορύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας.
– Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας των μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων.
– Η συμβολή στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού, αλλά και η τόσο αναγκαία αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στην ανάγκη συμμετοχής των φορέων και των πολιτών που εμπλέκονται καθημερινά στο σύστημα μεταφορών και επηρεάζονται από αυτό στη διαδικασία εκπόνησης του ΣΒΑΚ.

Ο Καθηγητής κ. Θάνος Βλαστός του ΕΜΠ, της Μονάδας Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, κατά την εισήγησή του με τίτλο «σχεδιάζοντας ένα όραμα για το Δήμο Αμαρουσίου», παρουσίασε μία πληθώρα καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία της κάθε πόλης και ενισχύουν την ταυτότητά της και που μπορούν να υλοποιηθούν και στο Μαρούσι.

Ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, MSc Συγκοινωνιολόγος – Πολιτικός Μηχανικός, ανάδοχος του έργου, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέπτυξε διεξοδικά τα αποτελέσματα της έρευνας της υφιστάμενης κατάστασης στο σύστημα μεταφορών στην πόλη.

«Στο σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης μόλις το 5,65% αφορά σε υποδομές βιώσιμης κινητικότητας (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ήπιας κυκλοφορίας). Είναι ένα εξαιρετικά φτωχό νούμερο. Το ΣΒΑΚ θέλει άμεσα να το ανεβάσει πάνω από 10% , γι’αυτό θα προτείνει δίκτυα αυτού του χαρακτήρα» υπογράμμισε ο κ. Μαυρογεώργης.

Ο κ. Νικόλαος Κουτρουμπής, MSc Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος έργου για τον ανάδοχο, μίλησε για τα πέντε στάδια της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης για την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Στη 2η Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Αμαρουσίου παρέστησαν επίσης οι Δήμαρχοι Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος και Λυκόβρυσης- Πεύκης κ. Αναστάσιος Μαυρίδης. Επίσης, την παρακολουθήσαν μαθητές της Γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που συμμετέχουν στην εκστρατεία για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση «Ecomobility», με την υπεύθυνη καθηγήτρια τους κα Σοφία Σερδάρη.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.