«1821 πριν και μετά»: Η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην επετειακή έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση

0

Στη μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση «1821 πριν και μετά» στο Μουσείο Μπενάκη, περιηγήθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, με ξενάγηση από τον επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Γιώργο Μαγγίνη.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν χίλια διακόσια αντικείμενα που «διηγούνται» περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η εκθεσιακή αφήγηση που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γ. Μαγγίνη, μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που αυτό διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του – με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Σημαντικά είναι επίσης και τα δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δήμαρχος και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μοναδικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, χωρισμένο σε τρεις ενότητες που ζωντανεύουν την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μετά το πέρας της ξενάγησης και περιήγησης στους χώρους της έκθεσης, συνεχάρη τον Επιστημονικό Διευθυντή, και όλο το προσωπικό του Μουσείου όχι μόνο για την συγκεκριμένη έκθεση αλλά και για τις υψηλές υπηρεσίες πολιτισμού που προσφέρουν στην πατρίδα μας, αναφέροντας ενδεικτικά: «Όλοι Έλληνες πρέπει να επισκεφτούν την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τις συνθήκες που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση, τα γεγονότα της ίδιας της Επανάστασης και την περίοδο μετά από αυτή. Είναι μία έκθεση Ιστορική, Εθνική, που μέσα από σπάνια αντικείμενα και κειμήλια, αποτυπώνει και περιγράφει τη δίψα των Ελλήνων για Ελευθερία. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας».

Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κων/νος Ρώτας, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Ρένα Χαλιώτη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς Γιάννης Ιωαννίδης και η Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα πολιτισμού Άννα Βαγιωνά.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.