Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Τα Βόρεια Προάστια στα… γαλανόλευκα! – Εντυπωσιακές εικόνες από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στους Δήμους των Βορείων Προαστίων, ενώ οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση σχολείων και συλλόγων σε κάθε πόλη.

Δείτε αναλυτικά:

 

Δήμος Νέας Ιωνίας

Με μια μεγαλειώδη παρέλαση επί της λεωφόρου Ηρακλείου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας, οι οποίες φέτος είχαν επετειακό χαρακτήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας.
Στις επετειακές εκδηλώσεις ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας αποτέλεσε η παρουσία της Δημάρχου Λευκονοίκου Ζήνας Λυσάνδρου, Δημοτικών Συμβούλων και μαθητών από τον αδελφοποιημένο Δήμο της Κύπρου.
Ο καθιερωμένος εορτάσμος ξεκίνησε με την Δοξολογία που τελέστηκε από τον Πανοσολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Άγαλμα της Μάνας το οποίο φέτος κοσμείται από εκθεσιακές αφίσες για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας.
Στη συνέχεια, οι επίσημοι μεταφέρθηκαν στην ειδική εξέδρα στην πλατεία Σημηριώτη και οι μαθητές για μια μεγαλοπρεπή παρέλαση επί της Λεωφόρου Ηρακλείου που γέμισε για μια ακόμη χρονιά συγκίνηση και περηφάνια τους γονείς και τους πολίτες της Νέας Ιωνίας.
Η μεγαλειώδης παρέλαση ξεκίνησε με το εντυπωσιακό εναρκτήριο πανό για τα 100 χρόνια Νέας Ιωνίας και ακολούθησαν τρεις μαθητές από το Δήμο Λευκονοίκου, για να συνεχίσουν πολιτιστικά/αθλητικά σωματεία και σχολεία τα οποία γνώρισαν την αποθέωση από χιλιάδες κόσμου! Ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου μας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Γκογκόση και με τη συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας του ΟΠΑΝ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαγγέλη Σαραντίδη.
H Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα. Δέσποινα Θωμαΐδου, στον πανηγυρικό που εκφώνησε τόνισε μεταξύ άλλων: «Η φετινή Εθνική επέτειος αποτελεί σπουδαίο ορόσημο καθώς συμπίπτει με τα 100 χρόνια από ίδρυση της Νέας Ιωνίας μας, από το 1923 όταν οι πρόγονοί μας Μικρασιάτες, ξεριζωμένοι πρωτοπάτησαν μια άγνωστη γη θεμελιώνοντας σε αυτή το βιό τους, τα σπιτικά τους, τα όνειρά τους.
Τιμή και δόξα στους αθάνατους προγόνους μας, που μας οδήγησαν στη φωτεινή ημέρα της λευτεριάς. Υποκλινόμαστε ταπεινά στο μεγαλείο της ψυχής τους. Η εθελοθυσία τους μας εμπνέει, μας διδάσκει και αποτελεί αιώνια πυξίδα για την στάση ζωή όλων μας, απέναντι στις αναμφισβήτητες αξίες της ζωής».
Τελετάρχες του φετινού εορτασμού ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κα. Ελένη Χατζή, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κα. Γεωργία Μπίμη-Ιωάννου με βοηθό τον κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαράκη, ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού Γυμναστικού Συλλόγου «ΑΝΑΤΟΛΗ» Νέας Ιωνίας.
Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στεφάνι κατέθεσαν η Δήμαρχος κα. Δέσποινα Θωμαΐδου εκ μέρους του Δήμου Νέας Ιωνίας, η Βουλευτής του κόμματος “Ελληνική Λύση” κα. Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου, ο κ. Ιωάννης Κατσαγκόλης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, η κα. Σοφία Διαθεσοπούλου εκ μέρους της παράταξης “Δύναμη Προοπτικής”, ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” κ. Χρήστος Κανλής, ο επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία” κ. Βασίλης Χριστοδούλου, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ κ. Λούκας Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου κ. Νίκος Παπαδόπουλος, αντιπροσωπείες πολιτιστικών σωματείων, των Σωμάτων Προσκόπων και Οδηγών, καθώς και φορέων της πόλης.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών σωματείων και των τοπικών αρχών, όπως επίσης και πλήθος πολιτών.

 

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων καθώς και των συλλόγων – φορέων της πόλης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Παιδιά από την ηλικία του παιδικού σταθμού μέχρι και το λύκειο παρέλασαν το Σάββατο, ανήμερα της γιορτής, επί της λεωφόρου Ηρακλείου μπροστά από χιλιάδες Ηρακλειωτών που συγκεντρώθηκαν για να τα καμαρώσουν και να τα χειροκροτήσουν. Μια ημέρα πριν, είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας του Αγίου Λουκά.

 

 

Φέτος, οι εκδηλώσεις του Δήμου περιορίστηκαν αυστηρά και μόνο σε όσα προστάζει το πρωτόκολλο, χωρίς συνοδευτικές, πολιτιστικές δράσεις, λόγω του πένθους για την τραγωδία των Τεμπών.

«Πάντα θα τιμάμε την ένδοξη Ιστορία με την ελπίδα ότι θα μας οδηγεί να γράφουμε ένα καλύτερο μέλλον. Συγχαρητήρια στους μαθητές, της μαθήτριες και τους συλλόγους της πόλης μας, που παρέλασαν σήμερα. Ειδικά για τα παιδιά, χαιρόμαστε να βλέπουμε την υπερηφάνεια στα πρόσωπα των γονιών τους», το μήνυμα του δημάρχου, Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

 

Δήμος Μεταμόρφωσης

Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στο Δήμο Μεταμόρφωσης.

Με υπερηφάνεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, καθώς και οι τοπικοί Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι παρέλασαν υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μεταμόρφωσης, τιμώντας τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων, της Αστυνομίας και εκατοντάδων κόσμου που πλημύρισαν το χώρο της παρέλασης.

 

 

 

 

 

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, με τη Δοξολογία στο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων (Σκεπαστό Αττικής οδού) και κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τόσο των ηρώων του 1821, όσο και των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

 

 

Δήμος Αμαρουσίου

 

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα το Μαρούσι τίμησε τη διπλή γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη του νικηφόρου  απελευθερωτικού αγώνα  του 1821.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις απόδοσης τιμών στους ήρωες του ’21, με τη συμμετοχή σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιερού Κλήρου και των Τοπικών Αρχών, καθώς και πλήθους πολιτών, κορυφώθηκαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων στην πλατεία Ηρώων από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου και τους Φορείς της πόλης και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

 

Η παρέλαση των μαθητών, των προσκόπων και οδηγών και των πολιτιστικών συλλόγων, υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας να παιανίζει πατριωτικά εμβατήρια, απέσπασε το ζωηρό χειροκρότημα του πλήθους των πολιτών, που με σύμμαχο των καλό καιρό πλαισίωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας  υπογραμμίζοντας το νόημα του 1821 ανέφερε:
«Η 25ης Μαρτίου είναι μέρα φωτός, δόξας και εθνικής αθανασίας. Είναι και η ημέρα της πανανθρώπινης σωτηρίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι η ημέρα Εθνεγερσίας της Πατρίδας μας, που διδάσκει το καθήκον προς αυτήν και την αγάπη για την ελευθερία.

Η σημερινή επέτειος 202 χρόνια μετά, θα είναι εσαεί ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός, γιατί παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας δημιουργεί προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως το μέλλον της Πατρίδας μας.

Το νόημα του 1821 συνοψίζεται στις λέξεις ελευθερία , μέσω του αγώνα για να κρατάμε τη Δημοκρατία μας σταθερή και να την ενισχύουμε και ενότητα, μέσω της αλληλεγγύης, της ομόνοιας και της ομοψυχίας απέναντι στις ποικίλες απειλές.

 

 

 

Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη, την οποία οφείλουμε να έχουμε ως πολύτιμό οδηγό πλεύσης σε ήδη δύσκολους καιρούς, αλλά και για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας.»

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στην οποία ο Δήμαρχος κ. Θ. Αμπατζόγλου απηύθυνε χαιρετισμό και αντάλλαξε ευχές με τους πολίτες για την Εθνική Επέτειο.  Την εκδήλωση διάνθισαν με επετειακές ερμηνείες η Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.

Ο Δήμαρχος ο οποίος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων συνοδευόταν από τη σύζυγό του Ελένη Τριανταφύλλη – Αμπατζόγλου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με πολίτες, να ανταλλάξει ευχές και να δεχτεί τα συγχαρητήρια για τον στολισμό καθώς και τον διαρκή ευπρεπισμό στο κέντρο και άλλες γειτονιές της πόλης.

 

 

Δήμος Κηφισιάς

Με λαμπρότητα, σύμμαχο τον καλό καιρό και πλήθος κόσμου ο εορτασμός για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στη Νέα Ερυθραία. Τη παρέλαση παρακολούθησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Γιώργος

Κουμουτσάκος μαζί με τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο και εκπροσώπους: της Περιφέρειας , της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής των Κομμάτων και του Δήμου.

 

 

 

 

 

«Εμπνευόμαστε από τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη και προσπαθούμε ενεργά για να είμαστε «εις το ‘εμείς’ κι όχι εις το ‘εγώ’» τόνισε η μαθήτρια της 3ης Λυκείου Βίκυ Ζωντανού, από το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας , η οποία εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου παρέλασαν με το κορδελάκι του πένθους για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

 

 Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

Με λαμπρότητα, επισημότητα και με την συμμετοχή πλήθους συμπολιτών μας, εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της «25ης Μαρτίου 1821» στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Η Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, χοροστατούντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και ΧαλκηδόνοςΠανοσ. Αρχιμ. π. Τιμόθεου Ηλιάκη, καθώς και του Πανοσ. Αρχιμ. π. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Βούρου, Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

 

 

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων της πλατείας Κωνσταντινουπόλεως της Νέας Φιλαδέλφειας, από τον Δήμαρχο, τους εκπροσώπους του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Διοικητή του Α.Τ. Ν.Φ., τους εκπροσώπους των Νομικών Προσώπων του Δήμου, των δημοτικών παρατάξεων, των τοπικών οργανώσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και από τους  εκπροσώπους των πολιτιστικών, των αθλητικών συλλόγων και των φορέων της πόλης μας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννης Βούρος.

 

 

Ο φετινός λαμπρός εορτασμός της Εθνικής Επετείου συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την χορευτική ομάδα του Δήμου μας και ολοκληρώθηκε με την μεγάλη μαθητική παρέλαση επί της Λ. Δεκελείας!

 

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Με τα χρώματα της γαλανόλευκης πλημμύρισε σήμερα το πρωί η κεντρική πλατεία της πόλης μας, αλλά και η «καρδιά» της Αγίας Παρασκευής. Η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 τιμήθηκε με λαμπρότητα παρουσία πλήθους κόσμου.

Παρόντες ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Έφη Καψοκεφάλου, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της πόλης, αλλά και του κοινωνικού και πνευματικού κόσμου.

 

 

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της παρέλασης οι μαθητές των σχολείων  της πόλης μας, που «έκλεψαν» την παράσταση και κέρδισαν δικαιότατα το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων της πόλης.

Το πρόγραμμα των Εορτασμών ξεκίνησε με την Επίσημη Δοξολογία, ακολούθησε κ κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και ακολούθως στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του ΠΑΟΔΑΠ παιάνιζε Εθνικά εμβατήρια, ενώ έδινε το… βήμα.

 

 

Δήμος Χαλανδρίου

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στο Χαλάνδρι η εθνική μας επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, αιρετοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι σύλλογοι και οι φορείς της πόλης απότισαν φόρο τιμής στους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία.

Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Λαδόπουλο, τον βουλευτή Β. Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Κατρούγκαλο –ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων- τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρη Ρώμα, την κ. Fadwa Abushanab, που εκπροσώπησε την πρεσβεία της Παλαιστίνης, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» κ. Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» κ. Μάνο Κρανίδη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» κ. Νίκο Πράσσο, τον διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου Ιωάννη Κραβαρίτη, τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπροσώπους των κομμάτων, των συλλόγων και των φορέων της πόλης.

Σίμος Ρούσσος: Το πιο ταπεινό λιθάρι αυτής της γης είναι ποτισμένο με το αίμα των ανθρώπων που τη λευτέρωσαν

Στον συμβολισμό της ημέρας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, φέρνοντας στο προσκήνιο τους αφανείς ήρωες αλλά και τις λιγότερο φωτισμένες πλευρές «της πιο κρίσιμης για το έθνος μας στιγμής».

Αφού σκιαγράφησε το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που γέννησε την ελληνική Επανάσταση στον απόηχο της Αμερικάνικης και της Γαλλικής Επανάστασης, ο δήμαρχος Χαλανδρίου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό κράτος που οραματίζεται η Επανάσταση είναι προϊόν αυτής της ρήξης με το τυραννικό παρελθόν  και αυτό αποτυπώνεται με ενάργεια και στα τρία δημοκρατικά συντάγματα που ψηφίστηκαν στη διάρκειά της. Όμως εκτός από τη μεγάλη εικόνα της ιστορίας, υπάρχουν και οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων που χωρίς τη σκέψη και το αίμα τους, καμία μεγάλη ιστορία δεν κινεί τον τροχό της.

»Είναι η ιστορία του Γιάννη Γούναρη που αποκάλυψε στους πολιορκημένους  Μεσολογγίτες το σχέδιο του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη, να επιτεθούν τα Χριστούγεννα του 1822, αν και γνώριζε καλά ότι αυτό θα στοίχιζε τη ζωή στη γυναίκα και τα παιδιά του, που τους κρατούσε ομήρους στην Άρτα ο Ομέρ Βρυώνης.

»Είναι η ιστορία του Αντώνη Οικονόμου που ξεσήκωσε τα πληρώματα των καραβοκυραίων της Ύδρας, παρά την αντίθεσή τους, και δολοφονήθηκε από όσους δεν του συγχώρησαν ποτέ αυτή του την πράξη…

 »Είναι η ιστορία του Δημητρίου Μπαλή και του αδερφού του Λεονάρντο που αφού έδιωξαν τους Τούρκους από την Άνδρο και την Κάρυστο κατάφεραν να αφήσουν ένα εκπληκτικό για την εποχή κείμενο, αυτό της “Ναυτοσυντροφίας της Άνδρου”, υποδειγματικό για τους ανολοκλήρωτους κοινωνικούς σκοπούς του αγώνα, πριν διωχθούν και εκτελεσθούν και αυτοί από τους προύχοντες της εποχής…

»Είναι η ιστορία του τσαγκάρη της Πάτρας του Παναγιώτη Καρατζά που τουφεκίστηκε πισώπλατα αφού έκανε την αποκοτιά να ελευθερώσει την Πάτρα κόντρα στα “τζάκια” του Αχαϊκού Διευθυντηρίου.

»Χιλιάδες μικρές ιστορίες σπουδαίων ανώνυμων ανθρώπων που δημιούργησαν το Χάνι τη Γραβιάς, το Σούλι και το Κούγκι, τα Δερβενάκια, την Αλαμάνα, τα Ψαρρά και τη Χίο, σε έναν ξεσηκωμό που ήταν πέρα από τα όρια της λογικής. Ένας ολόκληρος κόσμος που είχε την αρβανίτικη ηθική του Μάρκου Μπότσαρη, ο οποίος προτίμησε να σκίσει το διορισμό του ως στρατιωτικού αρχηγού, όταν είδε τη ζήλια και τη φυλαρχία στα πρόσωπα των συντρόφων του λέγοντας: “Τα διπλώματα τούτα δεν έχουν καμιά αξία. Τα πραγματικά τα παίρνει κανείς στη μάχη” και ύστερα συνάντησε μοίρα του με ένα βόλι στο κούτελο, αιώνιο τρόπαιο τιμής για τους ξεχωριστούς ανθρώπους.

»Οι ιστορίες αυτών και χιλιάδων άλλων, μάς προστάζουν να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι, όταν οι άκαπνοι πήγαιναν να γιορτάσουν την επέτειο της Επανάστασης, περνούσαν μπροστά από  ένα τυφλό ζητιάνο που λεγόταν Νικηταράς, ότι τον άνθρωπο που είπε το συγκλονιστικό “την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες”, το Γέρο του Μοριά, οι Έλληνες, κατ΄ εντολή των Βαυαρών, του σκότωσαν το παιδί, τον διαπόμπευσαν, τον φυλάκισαν και θα τον σκότωναν, αν δεν υπήρχαν οι δύο έντιμοι δικαστές Πολυζωίδης και Τερτσέτης, οι οποίοι έσωσαν την τιμή της Δικαιοσύνης και του Έθνους.

»Στο κατ΄ όνομα ανεξάρτητο κράτος, που φτιάχτηκε όπως φτιάχτηκε, πρόκοψαν, μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν μέχρι σήμερα διάφοροι ασήμαντοι, τυχάρπαστοι και απόντες. Δοξολογήθηκαν “κοράκια”, ενώ μέχρι και ο προμηθευτής του Ιμπραήμ ανακηρύχθηκε ευεργέτης. Ο απλός λαός κυνηγήθηκε ως ληστής, αφού η πατρίδα φέρθηκε σαν μητριά στα λαμπρότερα παιδιά της. Και όμως, παρά τις αδικίες και τις προγραφές, τις συνωμοσίες και τις προδοσίες δεν είναι άλλη γη ενδοξότερη και ωραιότερη από αυτή εδώ, γιατί το πιο ταπεινό λιθάρι της είναι ποτισμένο από το αίμα των ανθρώπων που την κατοίκησαν και τη λευτέρωσαν.

«Γιατί η δική μας πατρίδα δεν είναι αυτή που εξυμνεί το ήθος του ραγιά και την υποταγή, αυτή που ξεπουλά τον πλούτο, τη γη και τα μνημεία της στην αιώνια Βαυαροκρατία. Δεν είναι αυτή που διώχνει από τη χώρα, που δολοφονεί και βασανίζει τα παιδιά της… είναι η πατρίδα, που, όπως γράφει κάπου ο Μακρυγιάννης, “την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ [..] Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί”», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Παρέλαση και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου άνοιξε και έκλεισε την παρέλαση, που μετά από τρία χρόνια πανδημίας πραγματοποιήθηκε χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των συμμετεχόντων. Εκτός από τους μαθητές/τριες των σχολείων της πόλης, παρέλασαν επίσης αντιπροσωπείες των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, όπως και αντιπροσωπείες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του 2ου και του 3ου Συστήματος Προσκόπων Χαλανδρίου.

Κατάθεση στεφάνου έγινε και στο Ηρώο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, την Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου και την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου.

 

Δήμος Γαλατσίου

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, κατά μήκος της Λεωφόρου Βεΐκου, πραγματοποιήθηκε με επισημότητα η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, με πρωταγωνιστές τα παιδιά απο όλα τα σχολεία της πόλης, καθώς και των συλλόγων και φορέων της πόλης, παρουσία του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου, των Αντιδημάρχων, των Προέδρων Νομικών Προσώπων, των Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις τιμής για την Εθνική Επέτειο.

 

 

 

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Ολοκληρώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις του Δήμου Παπάγου – Χολαργού με τις παρελάσεις μαθητών, Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων, Οδηγών, τοπικών Συλλόγων και των εθελοντών της Δασοπροστασίας.

Προηγήθηκαν οι Δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίας Σκέπης Παπάγου και Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων.

 

 

Ο Αποστολόπουλος Ηλίας, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Χολαργού, ενώ στην Κοινότητα Παπάγου εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή Δημάρχου, αντιδήμαρχο Νικόλαο Κουκή Nikos Koukis.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου Δήμητρα Κλάδη, στην Αγία Σκέπη Παπάγου και ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού Ιωάννης Κουκούτσης, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

 

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγιναν οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και κορυφώθηκαν με τη γεμάτη ζωντάνια μαθητική παρέλαση, η οποία φέτος έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου Φιλοθέης, όπου και παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και η Εκπρόσωπος του Περιφεριάρχη Αττικης Πολυτίμη Λεονάρδου.
Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την Επίσημη Δοξολογία και την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας στους τρείς Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, Αγίας Φιλοθέης, Αγίου Δημητρίου Ψυχικού και ολοκληρώθηκε με το Τρισάγιο καθώς και την κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης και Ψυχικού αντίστοιχα.
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε Χρόνια Πολλά σε όλους τους κατοίκους του Προαστίου, τονίζοντας πως: «Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Αυτή την ημέρα οι Έλληνες στέλνουν μήνυμα πατριωτισμού, φιλοπατρίας και εθνικής ομοψυχίας σε όλη την Οικουμένη. Και φυσικά, τιμάμε τους προγόνους μας, αυτούς που με σθένος πολέμησαν και θυσιάστηκαν, για την ελευθερία. Ψηλά οι σημαίες! Ζήτω η Ελλάδα».
Τα 25 Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία και τους μαθητές να παρελαύνουν παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και τα μέλη από τα Τοπικά Συμβούλια των τριών Κοινοτήτων, η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΙΨ, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, εκπρόσωποι της αστυνομίας, καθηγητές, δάσκαλοι, και νηπιαγωγοί των σχολείων αλλά και των Δημοτικών Παιδικών σταθμών, καθώς και οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων, Σωματείων, Ομίλων και Ενώσεων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.
Η φιλαρμονική του Δήμου συνόδευσε με εμβατήρια όλη την παρέλαση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ