Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

“ΠΝΟΕΣ Αth”: Στο Μαρούσι η 1η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη λειτουργία της 1ης Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση “ΠΝΟΕΣ Αth” στην Αττική (Μαρούσι) , εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, μελών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της ΕΠΑΨΥ και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 σε χώρο που βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 48 στο Μαρούσι και που παραχώρησε ο Δήμος Αμαρουσίου στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) και της ΕΠΑΨΥ.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στη σημασία της Δομής που αποτελεί την πρώτη στην Αττική και που ουσιαστικά αποτυπώνει το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αμαρουσίου που την χαρακτήρισε ως μία μεγάλη αγκαλιά για όποιον έχει ανάγκη. Με τη σειρά της η κα Ζ. Ράπτη μίλησε για τις υπηρεσίες που θα παρέχει η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο, όπως και στις οικογένειές τους.

Ο σκοπός της λειτουργίας της μονάδας “ΠΝΟΕΣ Αth” είναι να απευθυνθεί με την πολυκλαδική ομάδα της στις πολύπλευρες και πολυεπίπεδες ανάγκες που μπορεί να παρουσιάσει ένα άτομο με πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο.

 

Λίγα λόγια για τη δομή

Η Δομή δημιουργήθηκε από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Είναι η δεύτερη Μονάδα
Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, που εγκαινιάζεται στην επικράτεια, μετά την αντίστοιχη Δομή στην Τρίπολη, και η πρώτη που τίθεται σε λειτουργία στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ο χώρος όπου στεγάζεται παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου.

Η νέα Δομή παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα, ηλικίας από 17 έως 35 ετών που βιώνουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο ή με υποψία ψυχωσικού επεισοδίου και στις οικογένειές τους. Στις  δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες  περιλαμβάνονται ψυχιατρική διάγνωση, φαρμακευτική αντιμετώπιση και κλινική παρακολούθηση, γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και θεραπείες νοητικής
ενδυνάμωσης, βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων και υποστήριξη για την εργασιακή επανένταξη, καθώς και συμβουλευτική σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως επιδόματα και προνοιακά βοηθήματα.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχιάτρους,
κλινικούς ψυχολόγους, νευροψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές ψυχικής υγείας και το απαιτούμενο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι παραπομπές, για το κλείσιμο ραντεβού, γίνονται τηλεφωνικά στο 21100 14837 και μέσω της αποστολής e-mail στο  [email protected].

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η Υφυπουργός Υγείας επεσήμανε: «Στην πατρίδα μας περίπου 3.500 νέοι παρουσιάζουν ετησίως ψυχωσικά συμπτώματα, που πυροδοτούνται από κάποιο στρεσογόνο γεγονός, όπως είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ο στρατός, μια ερωτική απογοήτευση, ένας θάνατος στην οικογένεια. Αυτοί οι νέοι πρέπει να διαγνωστούν εγκαίρως και να λάβουν την πρέπουσα θεραπευτική αντιμετώπιση, χωρίς στιγματισμούς. Για να τους υποστηρίξουμε δημιουργούμε τις πρωτοποριακές Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, οι οποίες για πρώτη φορά λειτουργούν στην  Ελλάδα.  Από τις 106 νέες δομές, που υλοποιούμε σε όλη την χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης για τις 66 και έχουμε ήδη εγκαινιάσει 22, ενώ προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί και για άλλες 30 Δομές. Η λειτουργία των Δομών αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία, που καταρτίσαμε με ορίζοντα 10ετίας και έχει εγκριθεί από την Βουλή».

 

 

 

 

 

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.  

Στην εκδήλωση εγκαινίων, χαιρετισμούς εκτός από τον Δήμαρχο, την Υφυπουργό Υγείας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης απηύθυναν:

Από τον Δήμο Αμαρουσίου:

Πρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης

Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου, ιατρός καρδιολόγος και Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Γώγου

Από την Περιφέρεια Αττικής:

Αντιπεριφερειάρχης του Β. Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής

Αντιπεριφερειάρχης  Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτισμικής Ανάπτυξης Πολυτίμη Λεονάρδου

 

 

 

 

Από την ΕΠΑΨΥ:

Πρόεδρος ΕΠΑΨΥ Δημήτρης Γαλάνης 

Ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος ΕΠΑΨΥ – Ομότιμος καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Στυλιανίδης 

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΠΑΨΥ, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Μαυρέας Βενετσάνος 

Εργαζόμενος στη μονάδα ΕΠΑΨΥ «ΠΝΟΕΣ ATH” Αμαρουσίου – Λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας Σωτήρης Κότσανης 

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι :

Πρόεδρος Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα

Πρόεδρος ΣΟΦΨΥ Κατσαρού-Λιάκου Ασημίνα

Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μπουλμπασάκος

Παρόντες:

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής και η Γραμματέας Μαρία-Δήμητρα Ρώτα

Οι Αντιδήμαρχοι: Σπύρος Σταθούλης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Ρένα Χαλιώτη,

η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Ισότητας Ελένη Λέκκα, 

η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης,  Ελένη Βλάχου,

η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, 

η Αντιπρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Αικατερίνη Ιωάννου, 

η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα 

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Νικολαράκος,  Κων/νος Βλαχος, Παναγιώτης Σαγρής,

Ο Σύμβουλος Δημάρχου επί θεμάτων Αθλητισμού Χρυσόστομος Σχινάς

Συντονισμός: Γιώργος Κασναφέρης (Μέλος ΔΣ ΟΚΟΙΠΑΔΑ & Εκπρόσωπος Εργαζομένων ΟΚΟΙΠΑΔΑ)

 

Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο π. Τιμόθεος Κατάρας (εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλο μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ