Ελάτε στην παρέα μας

Αλίμου

Ο Α. Κονδύλης στο Χ-τύπο: “Με πείσμα και με όνειρο για τον Άλιμο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου της πόλης της Νότιας Αθήνας στην εφημερίδα Χ – Τύπος

Άκρως επίκαιρη είναι η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, καθώς απαντά για τα ίσα συνέβησαν πριν από λίγες μέρες, όταν ο Άλιμος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με την «έκρηξη» νέων κρουσμάτων μετά από «κορωνοπάρτι» σε μαγαζί της παραλίας.

Παράλληλα, ο δήμαρχος προχωρά σε έναν συνοπτικό απολογισμό του πλούσιου έργου του και ταυτόχρονα εξηγεί το “μυστικό” της υλοποίησης σημαντικών έργων εν μέσω πανδημίας.
Όπως συνηθίζουμε θέσαμε στον δήμαρχο το ερώτημα για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του και με ποιους τρόπους προσπαθεί να τα επιλύσει ενώ τέλος αναφέρθηκε στην αγάπη του για τις τέχνες και τον πολιτισμό και τις δράσεις που έχει ετοιμάσει ο δήμος ή προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα.

Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δημάρχου Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή κάνοντάς μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.

Η μεγάλη εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο κόσμος του Αλίμου και αποτυπώθηκε στο ποσοστό της επανεκλογής μας, μάς γέμισε με δύναμη και ζήλο να υλοποιήσουμε αυτά που δεν είχαμε προλάβει στην πρώτη μας θητεία. Έτσι, ολοκληρώσαμε την αλλαγή όλου του Δημοτικού Οδοφωτισμού με LED, προχωρήσαμε σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις για ένα ολοκαίνουργιο και ασφαλές οδικό δίκτυο, δημιουργήσαμε δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία, αναβαθμίσαμε τον Δήμο Αλίμου σε ψηφιακό κόμβο, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ένα κλικ από το σπίτι, γεγονός που βοήθησε ιδιαίτερα την περίοδο των λοκντάουν, υιοθετήσαμε το πρόγραμμα των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα, ξεκινήσαμε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της οδού Κανάρη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο δυστυχώς προχωράει αργά λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων, και είμαστε περήφανοι για την αναβάθμιση της πλατείας Καραϊσκάκη στο Άνω Καλαμάκι, ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Αττική με 7.000 φυτά και υπόγειο δίκτυο ποτίσματος.

 

Παρατηρούμε ότι σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον της πανδημίας καταφέρνετε να υλοποιείτε πολύ σημαντικά έργα. Πώς το καταφέρνετε;

Με πείσμα και με όνειρο! Με πολλή δουλειά και με άξιους συνεργάτες, φυσικά. Η Δημοτική μας αρχή έχει συγκεκριμένο όραμα για τον Άλιμο. Η βούλησή μας είναι να γίνει η πόλη μας μια πόλη όμορφη, φιλική για τον κάτοικο και τον επισκέπτη, με ζωηρή οικονομική κίνηση, μια πόλη που θα εκπέμπει τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Δεν θα γυρεύαμε, λοιπόν, ποτέ δικαιολογίες απραξίας κι ευκαιρίες αναβολής του έργου μας σε περιπτώσεις όπως η πανδημία. Ασφαλώς δυσκολευόμαστε σήμερα με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αλλά τηρούμε τα μέτρα, προσαρμοζόμαστε και προχωρούμε με αποφασιστικότητα. Δεν οδηγεί πουθενά η μοιρολατρία, η αδράνεια και η παραίτηση. Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει.

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε ανακοινώσετε;

Αναμένουμε να εγκριθούν οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για μία πολύ επίπονη και συγκροτημένη δουλειά, που ξεκίνησε και τελείωσε μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Μόλις το επιτρέψουν οι συγκυρίες, θα παρουσιάσουμε τα έργα αυτά στους πολίτες και θα ζητήσουμε τη συνεργασία τους, για να τα υλοποιήσουμε γρήγορα και στη συνέχεια για να τα προσέχουμε όλοι στη λειτουργία τους. Δομές π.χ. όπως το νέο Κλειστό Γήπεδο, ο νέος Παιδικός Σταθμός κ.λπ., που έχουν μεγάλη αξία για την καθημερινότητά μας, πρέπει να τις σεβόμαστε και να τις προσέχουμε καθώς τις χρησιμοποιούμε.
Έχουμε πολλά ακόμα στον προγραμματισμό μας, αλλά θα τα ανακοινώνουμε καθώς θα «ωριμάζουν», αφού οι συνθήκες είναι ρευστές και ο προγραμματισμός που θέτουμε συχνά επηρεάζεται από τις καθημερινές εξελίξεις της πανδημίας.

 

Είναι γνωστή η αγάπη σας για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό;

Πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού δεν είναι πολυτέλεια και επίδειξη, αλλά βαθιά πνευματική ανάγκη και αγωγός παιδείας. Δημιουργήσαμε πρώτα πρώτα το θερινό μας σινεμά, το «Cine Άλιμος», που ήταν από τα πρώτα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα. Σήμερα το σινεμά καμαρώνει για τη νέα του οθόνη, που είναι η μεγαλύτερη οθόνη θερινού κινηματογράφου στην Ελλάδα, με καθαρή επιφάνεια προβολής 72 τετραγωνικά μέτρα και ύψος 13 μέτρα! Έπειτα, βάλαμε τα θεμέλια για τη Συλλογή της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, που θα βρει τη μόνιμη στέγη που της αξίζει μέσα στην αναβαθμισμένη Μαρίνα. Πριν την πανδημία πραγματοποιούσαμε συχνά εικαστικές εκθέσεις και με το νέο έτος εκδώσαμε ημερολόγια με τους πίνακες της Πινακοθήκης μας που έγιναν ανάρπαστα. Κοσμήσαμε την πόλη με γλυπτά, ενώ «ντύσαμε» τα μουντά γκρίζα ΚΑΦΑΟ της πόλης με πίνακες διάσημων ζωγράφων. Με πολλή χαρά σας μεταφέρω ότι το περίφημο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ανήρτησε στον λογαριασμό του φωτογραφία από το ΚΑΦΑΟ του Αλίμου, όπου απεικονίζεται ο διάσημος πίνακας “Το δωμάτιο”, κάνοντας σχετική αναφορά! Και κλείνοντας, να σας πω ότι με τη βοήθεια του Νίκου Μαστοράκη γυρίσαμε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τον Άλιμο, το «Alimos, Greek Riviera’s Blue Diamond» («Άλιμος, το γαλάζιο διαμάντι της ελληνικής Ριβιέρας»), που απέσπασε 8 διεθνή βραβεία και θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD στις 23 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου!

 

 

Πριν από λίγες μέρες ο Άλιμος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με την «έκρηξη» νεαρών κρουσμάτων μετά από «κορωνοπάρτι» σε μαγαζί της παραλίας. Πώς σχολιάζετε το γεγονός και ποιες οι ενέργειες σας;

Ακούστε. Η Δημοτική Αρχή προβαίνει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που ούτε η νομοθεσία βοηθάει πλέον, ούτε και η Δικαιοσύνη. Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε την αρμοδιότητα να κόβουμε πρόστιμα για παραβάσεις, π.χ. για τη μη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών. Δεν έχουμε όμως τόσους υπαλλήλους, που να μπορούν να κάθονται μέχρι τα ξημερώματα και να προσέχουν το κάθε μαγαζί. Πέρυσι ο Δήμος έκλεισε ένα κατάστημα της παραλίας, για παρόμοια περίπτωση με το προχθεσινό «κορωνοπάρτι». Ξέρετε τι έγινε τελικά; Ο επιχειρηματίας πήγε στο δικαστήριο, πήρε προσωρινή διαταγή και ξανάνοιξε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς, κανένας εμπλεκόμενος φορέας δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μας, ώστε να βοηθήσει για τον έλεγχο ή να ενημερωθεί για την κατάσταση. Εδώ, πρέπει να αναφέρω ότι ο ΕΟΔΥ με κλιμάκιό του είναι αρκετό καιρό κοντά μας και από την πρώτη στιγμή βοήθησε στον έλεγχο και την ανίχνευση των κρουσμάτων.

 

Επικοινωνήσατε με τα καταστήματα της παραλίας;

Αμέσως συναντήθηκα με όλους τους καταστηματάρχες και τους ζήτησα να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, γιατί, αν τους κλείσουν εκ νέου, εκείνοι είναι που θα πληγούν περισσότερο. Και τόσοι εργαζόμενοι θα βρεθούν ξανά χωρίς δουλειά. Επίσης, πρέπει τα μέτρα να είναι σαφή και όχι διφορούμενα. Δεν γίνεται να λέμε έχουμε μουσική, έχουμε αποστάσεις, έχουμε τα πάντα, αλλά δεν γίνεται να είστε όρθιοι. Δεν μπορεί να είναι ένας πολίτης με έναν αστυνομικό δίπλα του!

Συγχωρείστε μου την αγανάκτηση, αλλά το να έχεις στην πόλη σου μέσα σε μια βραδιά εκατό κρούσματα νεαρής ηλικίας είναι μεγάλο σοκ. Τα παιδιά αυτά μένουν με τους γονείς και τους παππούδες τους. Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα κάνει θραύση. Χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα από όλους μας.

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και πώς προσπαθείτε να τα επιλύσετε;

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας σχετίζονται με αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους και, εκ των πραγμάτων, μόνο με ενεργοποίηση των κρατικών αρχών και των Υπουργείων μπορούν να επιλυθούν. Πρόκειται ιδίως για ζητήματα, όπως η αυξημένη εγκληματικότητα και η ανεργία, που απαιτούν την αποτελεσματική δράση της Αστυνομίας, του ΟΑΕΔ κ.λπ., για τα οποία διαρκώς πιέζουμε και καταθέτουμε προτάσεις.
Όσον αφορά τα αμιγώς «τοπικά» ζητήματα, θα έλεγα ότι η επίλυση των εκκρεμοτήτων του Δήμου μας με την ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) για το παραλιακό μέτωπο είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχολούν και, δυστυχώς, φαίνεται ότι με την ΕΤΑΔ θα οδηγηθούμε τελικά στα Δικαστήρια.

Βεβαίως και ορισμένα θέματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα το να μην πετάμε κοινά απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακυκλώσιμων, το να μην ρίχνουμε τα σκουπίδια μας εκτός των κάδων κ.λπ., αποτελούν για εμάς σημαντική προτεραιότητα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, μεριμνούμε καθημερινά για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενώ σύντομα θα παρουσιάσουμε και ένα πρωτότυπο διαφημιστικό-ενημερωτικό σποτ για την ανακύκλωση.

 

 

Η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερη για τον Άλιμο, καθώς υποδέχεται και πολλούς επισκέπτες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για τη λειτουργία του δήμου και πώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα δημιουργούνται;

Θα έλεγα ότι ταυτόχρονα με τις πρακτικές δυσκολίες, ο τουριστικός χαρακτήρας του Δήμου μας αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία, μία πρόκληση.
Αφενός, χρειάζεται το καλοκαίρι να εντατικοποιούμε ακόμα περισσότερο τις εργασίες για καθαριότητα, ιδίως στο παραλιακό μέτωπο. Έχουμε φαινόμενα μεγάλης συρροής στη θάλασσα και στα καταστήματα της παραλίας, με αποτέλεσμα να απαιτείται και περισσότερη αστυνόμευση.

Αφετέρου, η αξιοποίηση τής τουριστικής προσέλευσης στην πόλη μας είναι για εμάς μια σημαντική πρόκληση: να αναδείξουμε τα σημεία ενδιαφέροντος του Αλίμου (αρχαιότητες κ.λπ.), να «κρατήσουμε» για μισή μέρα επιπλέον τους επισκέπτες, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις αγορές και τα καταστήματα του Αλίμου, τονώνοντας την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα κ.ο.κ.

Δουλεύουμε ήδη πάνω σε αυτόν τον στόχο και μπορώ να σας πω ότι βλέπω το μέλλον της πόλης μας με πολλή αισιοδοξία!

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ