Ελάτε στην παρέα μας

Αιγάλεω

Κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για τα προβλήματα σε σχολικές υποδομές του Δήμου Αιγάλεω

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Αιγάλεω αναφορικά με προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στις υποδομές των σχολείων στο Δήμο Αιγάλεω.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Αιγάλεω αναφέρει: “Χαιρετίζουμε τη μεγάλη, δυναμική και με παλμό κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/5 , στην συμβολή των Ιεράς Οδού & Θηβών ( πλατεία Ελευθερίας) , με συμμετοχή πλήθους γονιών, εκπαιδευτικών, μικρών μαθητών , του Βουλευτή κου Κρίτωνα Αρσένη, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων  και μελών του δημοτικού συμβουλίου, φορέων , μελών ομοσπονδιών, δημοτών ,  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αιγάλεω & της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας ( Β’ ΕΛΜΕ) και ενώσαμε τις φωνές μας  στον αδιάλειπτο, κοινό  αγώνα για τα σχολεία του Δήμου μας .

Η δημοτική αρχή επέλεξε για άλλη μια φορά να απέχει , παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις εκ μέρους του Δημάρχου Αιγάλεω ότι θα σταθεί μαζί με τα παιδιά , άρα και τα αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών για επαρκή και ασφαλή σχολική στέγη.

Η μαζική αντίδραση της σχολικής κοινότητας αποτελεί την απάντηση στην αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων, τις ασάφειες, τις αστοχίες  την κωλυσιεργία και την παραμέληση οριστικής διευθέτησης των σημαντικών και πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με τα σχολικά μας κτίρια!

 Η συγκέντρωση κατέληξε σε πορεία από την Ιερά Οδό στο Δημαρχείο Αιγάλεω , όπου έγινε θυροκόλληση στη κλειδωμένη είσοδο , του κοινού Ψηφίσματος των τριών Φορέων Παιδείας του Δήμου Αιγάλεω.

Όσο τα αιτήματα μας παραμένουν ο αγώνας μας κορυφώνεται και συνεχίζεται! Άμεση Αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων!
 Κανένα σχολείο δεν μας περισσεύει! Καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείου. Ασφαλής σχολική στέγη για όλη τη μαθηματική κοινότητα του Δήμου μας! Απαιτούμε Εδώ και Τώρα Λύσεις βιώσιμες και αποτελεσματικές! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Ασφαλή Σχολεία για όλους!”

 

 

 

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 11/5 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή , η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Αιγάλεω.
Εκπρόσωποι των ΔΣ των συλλόγων γονέων, συνολικά 62 ως εκπρόσωποι 25 σχολείων του Δήμου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του 17ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω , σεισμόπληκτου σχολείου.
Έγινε μια σύντομη αλλά περιεκτική εισήγηση εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης, αναφέροντας ζητήματα, προβλήματα και ενημερώσεις  και τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων γονέων των σχολείων μας.
Όπως αναφέρεται: “Τέθηκαν  εκ νέου τα μεγάλα προβλήματα των σεισμόπληκτων σχολείων χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο στα έργα των 17 και 7 δημοτικών , ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ούτε οι μελέτες για 11ο δημ. & το 1ο γυμνάσιο, ( σεισμόπληκτα από το 2019), το μείζον ζήτημα σχολικής στέγης του 9ου δημοτικού σχολείου που απειλείται με άμεση έξωση , ενώ συζητήθηκαν θέματα και προβλήματα που υπάρχουν και στα υπόλοιπα σχολικά κτίρια της πόλης μας, κτιριακά κυρίως, φθορών λόγω παλαιότητας και βανδαλισμών,  καθυστερήσεων των αποκαταστάσεων αυτών, ελλείψεις στην σωστή συντήρηση των κτιρίων, προβλήματα μηχανολογικά στα συστήματα θέρμανσης κάποιων σχολείων,  προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα και πρόγραμμα ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και  επαρκώς.
Αναφορά δε έγινε και σε θέματα καθαριότητας των σχολείων και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, που σε κάποια σχολεία μάλιστα αντιμετωπίστηκε από τους ίδιους τους γονείς, είτε συμμετέχοντας στον καθαρισμό των σχολείων τους οι ίδιοι , είτε πληρώνοντας συνεργείο καθαρισμού ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια επιστροφής των παιδιών τους στο σχολείο τους περιβάλλον!
Ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα τέθηκαν και από τους εκπροσώπους των Ειδικών σχολείων που αφορούσαν κυρίως κτιριακά θέματα, έλλειψης χώρων , έλλειψης προσβασιμότητας σε σχολικούς χώρους χωρίς ράμπες ΑΜΕΑ, ακατάλληλους σχολικούς χώρους και προαύλια με επικινδυνότητα για τα παιδιά, ελλείψεις σε προσωπικό κλπ.
Επίσης αναφέρθηκαν και θέματα λειτουργίας των σχολείων, κενά εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις, ελλείψεις υποδομών.
Εν κατακλείδι η Γενική Συνέλευση έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων για περαιτέρω κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όσον αφορά :
1ον. Την άμεση αποκατάσταση των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό του  Ιουλίου του 2019, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις σε μελέτες και έργα!
2ον. Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος σχολικής στέγης του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω. Όλα τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν σε δημόσια , ασφαλή κτίρια με ευθύνη της Πολιτείας.
3ον. Την διεκδίκηση προγραμμάτων , έργων και κονδυλίων που θα διατεθούν στην σωστή συντήρηση και ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων του δήμου μας.
4ον. Την προτεραιότητα που οφείλει να δώσει ο δήμος στις άμεσες ανάγκες των σχολείων, τεχνικής στήριξης και έργων .”

Ψήφισμα

Τέλος έχει εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα που αναφέρει:

“Οι φορείς Παιδείας του Δήμου Αιγάλεω :

·       Ένωση Γονέων Αιγάλεω,

·       Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας του Δήμου Αιγάλεω,

·       Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής,

ως άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς και ενδιαφερόμενοι για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την σχολική στέγη, είτε είναι τα σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια, είτε το ενοικιαζόμενο κτίριο που στεγάζει το 9ο Δημοτικό, είτε σοβαρά θέματα συντήρησης και επικινδυνότητας αυτών, θέτουμε με το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ τα εξής :

 

1.     Ασφαλή σχολική στέγη για όλους τους μαθητές του Δήμου Αιγάλεω. Λειτουργικά, εξοπλισμένα, επαρκώς συντηρημένα σχολεία , με προσεισμικούς ελέγχους, ελέγχους στατικότητας, πυρασφάλειας, με την αντίστοιχη πιστοποίηση όλων των παραπάνω. Επαρκή καθαριότητα και αύξηση του προσωπικού ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι αυξημένες ανάγκες και λόγω πανδημίας.

2.     Διευθέτηση του ζητήματος στέγασης του 9ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, με λύση οριστική που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου στο κτίριο που στεγάζεται , στην περιοχή που κατοικούν οι 95 σημερινοί μαθητές του. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του σχολείου με μεταφορά μαθητών σε όμορα σχολεία του Δήμου Αιγάλεω, ή άλλων Δήμων, δεν είναι επ’ ουδενί αποδεκτή.

3.     Να κοινοποιηθεί δημόσια το χρονοδιάγραμμα εργασιών για την οριστική αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων/συγκροτημάτων σχολικών κτιρίων του 7ου, 17ου , Ειδικού Δημοτικού και των νηπιαγωγείων.

4.     Επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ένταξη ανακατασκευής του 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών “Αντώνης Τρίτσης”, με σαφές χρονοδιάγραμμα και την μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου που έχει κατατεθεί -αν έχει κατατεθεί- από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αιγάλεω.

5.     Επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με το 11ο Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω, ενέργειες του Δήμου προς την ΚΤΥΠ και κοινοποίηση της επίσημης απόφασης για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου από την ΚΤΥΠ.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ