Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Παρεμβάσεις πνοής για τον Εθνικό Κήπο ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Εθνικός Κήπος αποκτά σχέδιο για τη βιωσιμότητα και την ανάδειξή του. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρουσίασε το πλέγμα παρεμβάσεων του δήμου για τον Εθνικό Κήπο, που συνοψίζονται σε έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητά του και αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του.
«Η διαχείριση και συντήρηση του Εθνικού Κήπου απαιτεί όραμα, σχέδιο, βάθος χρόνου, αξιοποίηση όλων των νέων επιστημονικών εφαρμογών και προβλεψιμότητα» τόνισε ο κ. Καμίνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι «οι παρεμβάσεις δεν γίνονται με κριτήρια του σήμερα αλλά με κριτήρια του αύριο που λόγω της κλιματικής αλλαγής -τις συνέπειες της οποίας τώρα αρχίζουμε να έχουμε τα πρώτα δείγματα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα- κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι».
Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου, με σεβασμό στην ιστορία και στη σημασία του. «Δεν θέλουμε να τον παραδώσουμε στην ακινησία, στην εγκατάλειψη, στη μιζέρια και, τελικά, ως φυσική συνέπεια όλων αυτών, στην αλλοίωση της ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας του. Θέλουμε τον Κήπο ανοικτό και φιλικό στους πολίτες και στους επισκέπτες, χώρο περιπάτου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δράσεων» είπε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι ο δήμος είναι ανοιχτός σε εποικοδομητικές προτάσεις και συνεργασίες.

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν:

Υδάτινο στοιχείο
• Εκσυγχρονισμός υπόγειου δικτύου άρδευσης και αποκατάσταση υπέργειου αρδευτικού δικτύου για τη σωστή διαχείριση του νερού.
• Εγκατάσταση μετρητή νερού που εισρέει από το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο.
• Αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης / αποστράγγισης δικτύου ομβρίων.
• Συντήρηση / αναβάθμιση των λιμνών και των στοιχείων νερού.

Αστικός εξοπλισμός
• Συντήρηση αστικού εξοπλισμού, επαναφορά της παραδοσιακής μεταλλικής καρέκλας του κήπου, συμπληρωματική επίπλωση (ταμπέλες προσανατολισμού & πληροφοριών και με σύστημα Μπράιγ, καλάθια απορριμμάτων και ανακύκλωσης)

Ηλεκτρομηχανολογική Υποδομή
• Αποκατάσταση φωτισμού
• Αποκατάσταση και υπογειοποίηση των υπαρχόντων Η/Μ συστημάτων

Μονοπάτια
• Συντήρηση δικτύου μονοπατιών (πατημένο χώμα με σταθεροποιητή)
• Συντήρηση των υπαρχόντων βοτσαλωτών ρείθρων

Πώς θα γίνουν οι εργασίες;
• Τμηματική και πλήρης παράδοση του κάθε τομέα του Κήπου, ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση στα οικοσυστήματα του κήπου και να συνεχιστεί η επισκεψιμότητά του κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.
• Δείγματα υλικών, εργαστηριακοί έλεγχοι και έγκριση για κάθε υλικό ή μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο από την Επίβλεψη της Δ/νσης Πρασίνου.
• Οδηγίες για σημειακή παρέκκλιση του βάθους της εκσκαφής υπό την Επίβλεψη της Δ/νσης Πρασίνου όταν διαπιστώνεται ύπαρξη ριζικού συστήματος, ώστε να μη θιγεί.

Οι παρεμβάσεις κρίθηκαν ως επιβεβλημένες πρώτον, διότι σε πολλά σημεία με τις βροχές τα μονοπάτια έχουν παραμορφωθεί και το χώμα (λόγω της κατηφορικής κλίσης που έχει ο Κήπος) έχει κατέβει προς την πλευρά του Ζαππείου. Δεύτερον, διότι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά. Τρίτον, διότι το 2004, όταν είχαν γίνει εργασίες για τη συντήρηση των μονοπατιών, είχε χρησιμοποιηθεί χαλίκι, χώμα και άμμος σε μεγάλη αναλογία με αποτέλεσμα να επικάθεται σκόνη στα φυτά δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα.

«Γι΄αυτό αναζητούμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας με τους Βαυαρικούς Κήπους για τη σύνταξη κοινής μελέτης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας» τόνισε ο Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για θέματα Εθνικού Κήπου, κ. Νίκος Μεγγρέλης.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ