Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μια σειρά δράσεων σε όλη την πόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Αθηναίων πιστός στη δέσμευσή του για μια πιο πράσινη και βιώσιμη πόλη, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με ποικίλες δράσεις σε ολόκληρη την πόλη με τη συνεργασία των Διευθύνσεών του, Φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Με μια σειρά από δράσεις και συνεργασίες, ο Δήμος Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 600 μαθητές από σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στον Εθνικό Κήπο και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, προκειμένου μέσω του παιχνιδιού να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, να ενημερωθούν, να μάθουν πως θα αλλάξουν συνήθειες και πως θα βάλουν την ανακύκλωση στη ζωή τους. Γι’ αυτό τους μοιράσαμε και σακούλες για την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων. Ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των προσπαθειών μας για την αύξηση της ανακύκλωσης στον καφέ κάδο, αφού όταν γυρίσουν στα σπίτια τους θα μάθουν στις οικογένειές τους τι πρέπει να κάνουν. Όλοι μαζί έχουμε ευθύνη να υιοθετήσουμε έναν οικολογικό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας για να καταστήσουμε βιώσιμη την Αθήνα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Μιχάλης Οικονομάκης, τόνισε: «Μαθαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε το κουτί από το αναψυκτικό, το νερό, το μπουκάλι, το χαρτοκιβώτιο στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης. Έτσι βοηθάμε το Περιβάλλον».

Η δράση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Εθνικό Κήπο, τη ΔΑΕΜ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Με σύνθημα «Μη με κάνεις σκουπίδι! Ανακύκλωσε τώρα!» τα παιδιά έμαθαν τα μυστικά της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και τα οφέλη της διαλογής των απορριμμάτων στο σπίτι, δηλαδή τι πετάμε σε κάθε κάδο και πώς.

Έκθεση αφιερωμένη στην ανακύκλωση

Παράλληλα, και προς την ίδια κατεύθυνση, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, εγκαινίασε στον πιο πράσινο πνεύμονα της Αθήνας, την έκθεση: «Η ανακύκλωση θέλει τέχνη / Be a part of recycling». Δεκαέξι φωτογραφίες που εστιάζουν στο πρόβλημα των απορριμμάτων παρουσιάζουν μια δυστοπική προοπτική για το μέλλον ενώ ένα QR code καλεί τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα beapartofrecycling.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Δενδροφύτευση

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρασίνου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση τριάντα δένδρων στο Άλσος Ευελπίδων, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων. Τα δένδρα ήταν προσφορά του μη κερδοσκοπικού, περιβαλλοντικού και ανθρωπιστικού οργανισμού We 4 All, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον CEO και συνιδρυτή του, Γιάννη Ηλιόπουλο.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανέφερε: «Ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόσκληση του Δημάρχου. Η επιχειρηματικότητα στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας, ώστε να έχουμε μέσα στην Αθήνα δάση, να έχουμε πνεύμονες πρασίνου».

“Πρασινίζουμε το Γκρίζο”

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με σημείο αναφοράς το Πάρκο Ελευθερίας. Το This is Athens του Δήμου Αθηναίων και η Οργάνωση Γη, μαζί με Αθηναίους που αγαπούν το πράσινο, γιόρτασαν το φινάλε του διαγωνισμού «Πρασινίζουμε το Γκρίζο».

Ο Αλέξης Γαληνός, Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης Γη, ανέφερε: «Η μαζική ανταπόκριση των κατοίκων της Αθήνας στον διαγωνισμό “Πρασινίζουμε το Γκρίζο” αναδεικνύει τη σημασία του αστικού πρασίνου στη ποιότητα της καθημερινότητας μας. Η σημερινή γιορτή είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετείχαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια».

Σκοπός της δράσης ήταν να ενθαρρύνει τους κατοίκους της Αθήνας να φέρουν πιο κοντά τη φύση στα σπίτια και τις γειτονιές τους, συνεισφέροντας ταυτόχρονα σε μια πιο βιώσιμη και όμορφη πόλη. Μέσα σε δύο μήνες, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 300 από δημότες της Αθήνας ενώ συνολικά 7.000 συμπολίτες μας ψήφισαν τους αγαπημένους τους κήπους στον σχετικό φωτογραφικό διαγωνισμό.

Βράβευση

Ο κ. Δούκας βράβευσε τις καλύτερες συμμετοχές που προέκυψαν έπειτα από διαδικτυακή ψηφοφορία και επιβεβαιώθηκαν από ειδική επιτροπή. Οι δεκατρείς νικητές παρέλαβαν τα δώρα τους από τον Δήμο Αθηναίων και τους χορηγούς της δράσης, Gardena και Betsson. Για τους μικρούς υπήρχαν δημιουργικά εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και κεράσματα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ