Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Δράσεις ενημέρωσης για την έμφυλη βία από τον Δήμο Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα μας φέτος, μέχρι τώρα, 13 γυναίκες έχουν πέσει θύματα γυναικοκτονιών ενώ εκατοντάδες ακόμα βίωσαν ή βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά, βία, υποτίμηση και έλεγχο εξουσίας, το μήνυμα είναι ότι, κάθε γυναίκα που υφίσταται βία πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο της και να αποκαλύπτει την κατάσταση που βιώνει.

Με αφορμή την Ημέρα αυτή, ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε μία σειρά από συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης, προκειμένου να ενεργοποιήσει όσες γυναίκες υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, να μη σιωπούν.

 

Οι δράσεις της Πέμπτης

Το συντριβάνι στην πλατεία Ομόνοιας, φωτίστηκε σε πορτοκαλί χρωματισμούς, καθώς το συγκεκριμένο είναι το χρώμα της Ημέρας. Παράλληλα, η Αντιδημαρχία Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία διδακτική παράσταση με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Μέγαρο Μουσικής.

Επίσης ο δημοτικός σταθμός της πόλης, αφιέρωσε το πρόγραμμα και τις εκπομπές της Πέμπτης στην ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία, μέσα από 13 podcasts ξεχωριστών γυναικών και ανδρών.

 

Η ΠτΔ στα Podcasts του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας.

Ανάμεσα στα 13 podcasts που δημιούργησε και παρουσίασε την Πέμπτη ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός, με θέμα την «πιο σοβαρή και επίμονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία του ανθρώπου» φιλοξενήθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο ελληνικό #metoo όπως η Μαρία Μπεκατώρου, πολιτικοί και επιστήμονες, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και καλλιτέχνες μίλησαν, καθένας και καθεμιά από τον τομέα, ή την εμπειρία του, για τις συνθήκες που επωάζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τη βία, τα εγκλήματα, τις γυναικοκτονίες.

Μοιράστηκαν εμπειρίες και σκέψεις, ενώ πρότειναν διεξόδους από τον φαύλο κύκλο της βίας και της κακοποίησης.

Όλες οι εκπομπές του ραδιοφώνου της πόλης, από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν προσανατολισμένες στη θεματική της έμφυλης βίας με στόχο την ενημέρωση, την αφύπνιση, την κινητοποίηση όλων και, τελικά, την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εγγενή ισότητα και την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

 

Θεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Η Αντιδημαρχία Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, προσέφερε δωρεάν για το κοινό τη θεατρική παράσταση «Η πόρνη από πάνω» με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα). Το έργο αναφέρεται στον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς και την έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της Βίας – Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας» και «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση των έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων», του προγράμματος «Αττική 2014-2020», του Δήμου Αθηναίων, και με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ