Ελάτε στην παρέα μας

Αγίων Αναργύρων - Καματερού

Ξεκινά τον Οκτώβριο η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα κομβικό έργο υποδομής, η διευθέτηση στο ρέμα Εσχατιάς, το οποίο θα λύσει άπαξ το θέμα των πλημμυρών στο Ζεφύρι, το Καματερό και σε τμήμα των Αχαρνών, πήρε την άγουσα για την υλοποίησή του, καθώς αποφασίστηκε η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ένταξη της πράξης «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΓΩΓΟΥ ΕΥΠΥΡΙΔΩΝ ΕΩΣ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΑΡΝΗΘΟΣ» αποφάσισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) Γιώργος Ζερβός και το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 51,03 εκατ. Ευρώ.

Το έργο, προυπολογισμού 51,03 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει συνολικά έξι υποέργα. Το πρώτο υποέργο εκτείνεται σε μήκος 4.800 μ., αφορά το τμήμα μεταξύ του αγωγού Ευπυρίδων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων -Καματερού και της Λεωφόρου Πάρνηθος στο Δήμο Αχαρνών και διέρχεται από αστικές περιοχές που ανήκουν στους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Φυλής και Αχαρνών. Τα έργα διευθέτησης προβλέπουν την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων από 4,00×3,00 μ έως 8,00×4,00 μ και δίδυμου 3,50X3,50 μ έως 4,00X4,00 μ, σε όρυγμα με εκσκαφή βάθους από 6,00 μ έως 12,00 μ. Η διάνοιξη της κοίτης του ρέματος Εσχατιάς προβλέπεται με ανοικτές εκσκαφές, με αντιστηρίξεις με φρεατοπασσάλους ή τοίχο Βερολίνου (Berlinoise), όπου απαιτείται, ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες και το διατιθέμενο χώρο, από τις υφιστάμενες κατασκευές κατά μήκος της κοίτης του ρέματος.

Επίσης, αφορά τα έργα διευθέτησης ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 μ, ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου στον Δήμο Αχαρνών καθώς και διευθέτησης ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 μ, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στο Δήμο Αχαρνών. Περιλαμβάνει, επίσης, έργα ανάπλασης του χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών, δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων, δημιουργία χώρων χαμηλού και υψηλού πρασίνου, πλακόστρωτα, κλπ.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο – είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν γίνει οι προετοιμασίες για να στηθεί το εργοτάξιο – και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 ενώ σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του τεράστιου αντιπλημμυρικού έργου στην Αιγαίου Πελάγους στα Άνω Λιόσια, αναμένεται να θωρακίσει ολοκληρωτικά όλη την περιοχή.

Την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση του έργου και την άμεση έναρξη της υλοποίησής του εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, τονίζοντας ότι από την πλευρά του Δήμου έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσει.

Πηγή: doxthi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ