Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Χάρτης με συμβουλές αποκομιδής κηπαίων – Πού πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες, ποιες οι διαδικασίες & ποια τα πρόστιμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει, τόσο οι Δήμοι εν γένει όσο και οι πολίτες μεμονωμένα έχουν στο μυαλό τους τον ενδεχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς -κίνδυνο λογικό, αν αναλογιστούμε την κατάσταση κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας.

Σε αυτή την αναμφίβολα επικίνδυνη περίοδο, οι Δήμοι σπεύδουν να καλέσουν τους κατοίκους τους σε δράση, καθώς οι τελευταίοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες και υπό τα σοβαρά εμπόδια προγραμματισμού που συχνά προκύπτουν.

Οι Δήμοι συμβουλεύουν τους κατοίκους να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα ώστε να μειωθεί αρκετά το ενδεχόμενο φωτιάς. Ειδικότερα, οι κάτοικοι παροτρύνονται να κόβουν τα ξερά χορτάρια και να καθαρίζουν τα οικόπεδα και τους κήπους τους ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς, η οποία και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι Δημοτικές Αρχές οργανώνουν δράσεις αποκομιδής των πράσινων απορριμμάτων (κλαδιά, γκαζόν, φύλλα, χόρτα κ.ά). Είναι συγκεκριμένη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες στον κάθε Δήμο και περιγράφεται παρακάτω.

Δήμος Χαλανδρίου

Όπως μας ενημερώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών δεν ανήκουν στην κατηγορία των «οικιακών» απορριμμάτων, αλλά αποτελούν ειδική κατηγορία, ευθύνη αυτών που τα παράγουν. Τα υπόλοιπα καθαρισμού κήπων (φυτά, γκαζόν κ.λπ.), στην περίπτωση που έχουν μικρό όγκο και βάρος, συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους και τοποθετούνται δίπλα στους κάδους μηχανικής αποκομιδής, όπως τα οικιακά απορρίμματα, εάν δεν εφαρμόζεται στην περιοχή άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας τους.

Εάν τα απορρίμματα των κηπευτικών εργασιών είναι ογκώδηπερισυλλέγονται δωρεάν έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των υπευθύνων με την υπηρεσία καθαριότητας στα τηλέφωνα 2106895815 και 2106895809.

Κλαδιά δέντρων ή θάμνων συσκευάζονται σε ελαφρά δέματα, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί για την εύκολη φόρτωσή τους. Δεν τοποθετούνται στο πεζοδρόμιο χύμα ή χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με την υπηρεσία Καθαριότητας.

Δήμος Αμαρουσίου

Οι δημότες Αμαρουσίου θα πρέπει να εναποθέτουν τα πράσινα απορρίμματα σε σημεία τα οποία δεν δυσχεραίνουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και την πρόσβαση των οχημάτων του Δήμου για την περισυλλογή τους.

Ειδικότερα, τα υπολείμματα από τον καθαρισμό των κήπων (γκαζόν, φύλλα, χόρτα) πρέπει να συσκευάζονται μέσα σε ειδικές πλαστικές ανθεκτικές σακούλες και να τοποθετούνται πλησίον των κάδων απορριμμάτων και όχι εντός αυτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κλαδιά πρέπει να τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία και να μην αναμειγνύονται με άλλα υλικά, καθώς η απομάκρυνση και η μεταφορά τους από την Υπηρεσία Καθαριότητας αποτελεί ξεχωριστό ρεύμα, το οποίο αποστέλλεται στο ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης), ώστε να μην δυσχεραίνεται η περαιτέρω διαχείρισή τους.

Η αποκομιδή των πράσινων απορριμμάτων γίνεται δωρεάν από τη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου, Οι πολίτες μπορούν να καλούν ή στη Γραμμή Δημότη 15321 ή στο τηλέφωνο 2108023729.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Αγίας Παρασκευής έχει ενημερώσει πως οι δημότες θα μπορούν να επικοινωνούν με τον Δήμο (προκειμένου να συνεννοούνται για κοπές δέντρων και για περισυλλογή σπασμένων κλαδιών) από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7.30 πμ μέχρι και τις 15.30 μμ.. στο 2106390340 ή στη Διεύθυνση Καθαριότητας στο 2132004571. Αποτελεί υποχρέωση των δημοτών να καλούν την αρμόδια υπηρεσία πριν βγάλουν εκτός ιδιοκτησίας, για να οριστεί ραντεβού με τον υπάλληλο που ελέγχει το πρόγραμμα αποκομιδής. Τονίζεται ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον κανονισμό καθαριότητας.

Δήμος Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων πασχίζει με συνεχή δρομολόγια να πραγματοποιεί την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών από τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους.   Γι’ αυτόν τον λόγο όσοι πολίτες επιθυμούν να κλαδέψουν, να πραγματοποιήσουν χορτοκοπτικές εργασίες ή να εξάγουν ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες, στρώματα κ.λπ.) πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου καθημερινά στο 2106130917 ή στη γραμμή Δημότη στα εξής τηλέφωνα : 2132050560 και 2132050561. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή «Νovoville», η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη στους Δήμους, έτσι ώστε να προγραμματίζουν από πριν ραντεβού για αποκομιδή.

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής παροτρύνει τους δημότες να καλέσουν στο 15277 ή στα εξής τηλέφωνα 2102830374 και 2102838065, πριν από κάθε κίνησή τους ώστε να κλείσουν πρώτα ένα ραντεβού για την οργάνωση της αποκομιδής όσων θέλουν να πετάξουν για να μην προκαλούν δυσχέρεια στην κυκλοφορία.

Δήμος Κηφισιάς

Καθημερινή είναι η αποκομιδή κλαδιών και ξερών χόρτων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κηφισιάς. Τα κλαδέματα καλό θα είναι να τοποθετούνται πάντα σε σωστή θέση στο πεζοδρόμιο, για να διευκολύνεται η διέλευση των πεζών και να μην προκαλούνται ζημίες από τα ειδικά μηχανήματα του Δήμου κατά την απομάκρυνση.

Πέτρες, χώματα, γλάστρες κ.ά. δεν αναμειγνύονται με τα κηπαία απορρίμματα και απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους δημότες. Το τηλέφωνο για την καταχώρηση του αιτήματος είναι το 2106228335 και το πρόγραμμα με τις ημέρες και περιοχές της αποκομιδής είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Για τη συλλογή και μεταφορά πράσινων αποβλήτων (βιοαποδομήσιμων αποβλήτων κηπουρικών εργασιών) που έχουν απορριφθεί επί του πεζοδρομίου, του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, έπειτα από προηγούμενη συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία για την ημέρα, ώρα και τοποθεσία εναπόθεσης, δεν επιβάλλεται χρέωση. Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλέσουν οι πολίτες είναι τα 2106145130 (δημοτικό κατάστημα Πεύκης) και 2132051711 (δημοτικό κατάστημα Λυκόβρυσης).

Δήμος Μεταμόρφωσης

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης πραγματοποιεί τη δράση «Τετάρτες Καθαριότητας» κατά την οποία αναλαμβάνει την αποκομιδή κομμένων κλαδιών, κηπαίων και ογκωδών αντικειμένων. Ο πολίτης που θέλει να καθαρίσει το οικόπεδό του πρέπει να καλέσει στο 2132012966, να δώσει τα στοιχεία του και την ίδια ή την επόμενη μέρα θα περάσει ο επόπτης του τμήματος καθαριότητας, θα επιβλέψει τον όγκο των κηπαίων και θα δρομολογήσει το πότε θα περάσει το φορτηγό του Δήμου να τα συλλέξει. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 μέρες.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Η αποκομιδή γίνεται καθημερινά βάσει προγράμματος που καταρτίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Δύο δυνατότητες δίνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας για την εύκολη αποκομιδή των κηπαίων: α) να καλέσει ο πολίτης στο 2102756000, ώστε να καταχωρήσει το αίτημά του και να προχωρήσει η διαδικασία ή β) να το κάνει μέσω της εφαρμογής «Νovoville» που έχει λανσάρει ο δήμος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Η υπηρεσία καθαριότητας της κοινότητας Παπάγου προχωρά διαρκώς σε  αποκομιδές που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο Δήμος παρακινεί τους πολίτες, πριν κλαδέψουν ή πετάξουν ογκώδη αντικείμενα, να ειδοποιούν την Υπηρεσία Καθαριότητας ώστε να τα περισυλλέξει στο 2106511735 ή στο 2106537261 για την περιοχή του Χολαργού και στο 2106540211 για την περιοχή του Παπάγου.

Δήμος Πεντέλης

Σημαντικό είναι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια οι δημότες να έχουν ειδοποιήσει τον Δήμο Πεντέλης είτε τηλεφωνικά στα εξής τηλέφωνα 2132050098 και 2132050099, είτε ηλεκτρονικά στο FixMyCity, σημειώνοντας στις παρατηρήσεις του συστήματος: (α) την ημέρα και ώρα που επιθυμεί κανείς να πραγματοποιηθεί η συλλογή και (β) τον όγκο των απορριμμάτων κατ’ εκτίμηση. Εκτός αυτού, καλούνται οι δημότες να αφήνουν τα απορρίμματα αυτά το νωρίτερο το βράδυ της προηγούμενης από την ημέρα αποκομιδής. Τα εν λόγω απορρίμματα δεν ενδείκνυται να αφήνονται στους δρόμους το Σαββατοκύριακο.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού προτρέπει τους πολίτες για έκτακτες περιπτώσεις αποκομιδής ογκωδών και φυτικών απορριμμάτων να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία  (Από 06:00 έως 13:00) στο 2106776043.

Δήμος Γαλατσίου

Για την αποκομιδή κλαδιών, καθαρισμό οικοπέδων, κοινοχρήστων χώρων, πλατειών και παιδικών χαρών, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2132055382.

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Κύριος σκοπός του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας είναι η καθαριότητα και διευκόλυνση των κατοίκων. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δήμος καλεί τους πολίτες που πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου να τηλεφωνούν στη διεύθυνση καθαριότητας στο 2102512111.

Τα πρόστιμα

Δήμος Χαλανδρίου

«Ο ρυπαίνων πληρώνει»

 

Ωστόσο, η αδιαφορία και η αμέλεια δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, η μη τήρηση των διαδικασιών επιβάλλει σοβαρά πρόστιμα, τα οποία διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής:

250 ευρώ για τη μη ορθή απόρριψη ογκωδών
100 ευρώ για τη μη ορθή απόρριψη κλαδεμάτων

 

Οι Δήμοι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία της κοινότητας, καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας και να αναλάβουν την ευθύνη τους.

 

Για το Δήμο Βριλησσίων το πρόστιμο που προβλέπεται για τη μη αποκομιδή κλαδιών είναι 50€ και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης το ποσόν διπλασιάζεται.

Για το Δήμο Ηρακλείου Αττικής το πρόστιμο κυμαίνεται 50-200€.

Για το Δήμο Γαλατσίου το πρόστιμο είναι 300€.

Για το Δήμο Κηφισιάς το πρόστιμο κυμαίνεται από 20-50€.

Για το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης το πρόστιμο είναι 100€.

Για το Δήμο Αμαρουσίου το πρόστιμο είναι 100€.

Για το Δήμο Αγίας Παρασκευής το πρόστιμο είναι 100€.

Για το Δήμο Μεταμόρφωσης το πρόστιμο κυμαίνεται από 50-500€.

Για το Δήμο Νέας Ιωνίας το πρόστιμο είναι 50€ για την κατάληψη κάθε τμ2.

Για το Δήμο Παπάγου – Χολαργού το πρόστιμο κυμαίνεται από 30-300€.

Για το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού το πρόστιμο κυμαίνεται από 50-300€.

Για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το πρόστιμο είναι 50€ για την κατάληψη κάθε τμ2.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ