Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Ο Σ.Β.Α.Π. ζητά την ένταξη των ΟΤΑ σε πρώτη προτεραιότητα στον ηλεκτρικό χώρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων ζητά την ένταξη των ΟΤΑ σε πρώτη προτεραιότητα στον ηλεκτρικό χώρο με το παρακάτω κείμενο:

“Οι Έλληνες είναι από τους ενεργειακά φτωχότερους πολίτες στην Ευρώπη. Η δαπάνη για τους λογαριασμούς ενέργειας επιβαρύνει δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Οι Δήμοι επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες οδοφωτισμού, δημοτικών κτηρίων, σχολείων και άλλων εγκαταστάσεων.

Η ανάπτυξη από τους δήμους έργων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μπορεί να συμβάλει δραστικά στην μείωση των δημοτικών δαπανών, στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στην μείωση των εκπομπών του CO2, σημαντικό βήμα για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων μας.

Προϋπόθεση για την αξιοποίηση από τους δήμους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύνδεσης τους στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο ηλεκτρικός χώρος έχει συρρικνωθεί λόγω κορεσμού του δικτύου, ενώ υπουργική απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον Αύγουστο του 2022, δεν έθεσε τα ενεργειακά έργα των δήμων στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας για την σύνδεση τους στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι Δήμοι της χώρας:

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη και   λειτουργία έργων παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας  με ανταγωνιστικό κόστος, προς στήριξη των   ευάλωτων νοικοκυριών, την μείωση της ενεργειακής δαπάνης των Δήμων  και τη συμβολή μας στην προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου οι δήμοι να ενταχθούν σε πρώτη προτεραιότητα για την σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς η ενέργεια που θα παράγουν δεν θα χρησιμοποιείται  για εμπορικούς σκοπούς”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ