Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

“Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας” παρουσιάστηκε στο Forum του ΣΠΑΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου το πρώτο Forum του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης του Υμηττού με θέμα “Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας’’, αναζητώντας τη φόρμουλα και τα εργαλεία εκείνα μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί η αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας.

Τον «Δεκάλογο Σωτηρίας των Δασών μας» παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δηλώνοντας πως: «Χρειάζονται γενναίες τομές και θα πρέπει να εργαστούμε ενωμένοι για να χαράξουμε την επόμενη σελίδα της πολιτικής προστασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο. Εμείς σήμερα καταθέσαμε στην πολιτεία δέκα συγκεκριμένες προτάσεις και πλέον κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι πρέπει να γίνει, αν του χρόνου καεί ο Υμηττός μας».

«Αυτά που θέλουμε να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα ως πολιτική προστασία τα έχετε κάνει εσείς ήδη στον Υμηττό ως ΣΠΑΥ», με αυτή τη φράση ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, επιβεβαίωσε οτι το επιτυχημένο μοντέλο του ΣΠΑΥ επιθυμεί να το εφαρμόσει σε όλη την Ελλάδα.

 

Ο Δεκάλογος Προτάσεων του ΣΠΑΥ αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και χρόνιας εμπειρίας στο πεδίο. Βασίζεται στο τρίπτυχο εθελοντισμός, νομοθεσία, χρηματοδότηση. Ενώνοντας αποτελεσματικά αυτά τα τρία γρανάζια και αλλάζοντας καθοριστικά τον συσχετισμό μεταξύ πρόληψης και καταστολής, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές για την προστασία των ορεινών όγκων της χώρας μας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας.

Οι δέκα προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Forum του ΣΠΑΥ:

1.Εθελοντισμός: Οργάνωση & Ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

2.Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου Διαχείρισης των Δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες
της Αυτοδιοίκησης & Εισαγωγή Νέων Τεχνολογιών στη Μάχη της Πρόληψης

3.Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση Ανεξάρτητου Κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον Προϋπολογισμό των Δήμων & Συμμετοχή των Συνδέσμων στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα

4. Όργανο Πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Αποφασιστική Αρμοδιότητα

5. Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων στους 332 Δήμους της Χώρας

6. Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για την Επόπτευση των Δασών

7. Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την 1η Κυψέλη & Έλεγχος της Βόσκησης

8. Εθνικό Μητρώο Ώριμων Δασικών Μελετών

9. Νέες Μέθοδοι Αποκατάστασης Δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών

10. Δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους Ορεινούς Όγκους

Το μοντέλο λειτουργίας του ΣΠΑΥ, του μεγαλύτερου Συνδέσμου Ειδικού Σκοπού της χώρας, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η φωνή και η δύναμη των Δήμων πολλαπλασιάζεται στον κοινό σκοπό για τον οποίο έχουν ενωθεί, δημιουργώντας μία υποστηρικτική δύναμη πολλαπλασιαστικής ισχύος.

Μέσα από την τελική πρόταση του Προέδρου του ΣΠΑΥ για τη δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους της χώρας, μπορεί να χαραχθεί μία κοινή στρατηγική ανάταξης και προστασίας των δασών μας, με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την έμπρακτη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Στο Forum του ΣΠΑΥ, χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνηση απεύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών κ. Κώστας Ζαχαριάδης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Βουλευτής και Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Στο πρώτο πάνελ ομιλητών μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ & Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο συμμετείχαν οι Υπουργοί:

 • Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης
 • Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας
 • Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης
 • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
 • Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος
 • Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς

Στα επόμενα πάνελ ομιλητών τοποθετήθηκαν με σημαντικές προτάσεις οι Δήμαρχοι του ΣΠΑΥ:

 • Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλειος Ζορμπάς
 • Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
 • Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης
 • Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Βασίλειος Θώδας
 • Δήμαρχος Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Γεώργιος Χατζηδάκης
 • Δήμαρχος Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος
 • Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης
 • Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης
 • Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος

Συγκλονιστικές επίσης ήταν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές όπως του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιου Γεωργιόπουλου, του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ευστάθιου Κούλη και του Δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Γεώργιου Τσαπουρνιώτη στους οποίους ο ΣΠΑΥ με τους 11 Δήμους του θα σταθεί αρωγός.

 

 

Το παρών έδωσαν επίσης οι Βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Ιωάννης Καλλιάνος, Χαράλαμπος Παραδημητρίου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μίλτος Χατζηγιανάκης, Χαρά Καφαντάρη, Τόνια Αντωνίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου, η Εντεταλμένη Τεχνικών Εργων της Περιφ. Αττικής Ευρώπη Κοσμίδη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και εκπρόσωποι συνδέσμων, Πυροσβεστικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Εθελοντικών Ομάδων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ