Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Βαρβάρας

Παρουσίαση του βιβλίου “ΕΛΛΑΔΑ, Η δική μου Ιθάκη” του Julien Grivel στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών παρουσιάζουν το τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ελβετού Φίλου, φιλέλληνα ουμανιστή οδοντιάτρου Julien Grivel με τίτλο ΕΛΛΑΔΑ, Η δική μου Ιθάκη (Περιφέρεια Κρήτης 2022) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» (οδός Κρήτης και Θεμιστοκλέους, ΜΕΤΡΟ Αγ.Βαρβάρα) την Τετάρτη  30 Νοεμβρίου 2022, ώρα 6 μμ.

Τον Οκτώβριο του 1972 φθάνει στον τότε Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών ο νεαρός οδοντίατρος από τη Γενεύη, για να βοηθήσει εθελοντικά στην αποκατάσταση του «χαμόγελου» των χανσενικών του μετέπειτα Νοσοκομείου Λοιμωδών. Από τότε και για 30 χρόνια θα επιστρέφει, μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, δυο 15νθήμερα το χρόνο, για να θεραπεύει και να συναντά αυτό που ο ίδιος αποκαλεί μια «υπόγεια, σιωπηλή, οδυνηρή Ελλάδα». Διατηρεί ζωντανή τη σχέση του με τους Έλληνες φίλους ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του ενώ παράλληλα γνωρίζει από κοντά τους τουριστικούς και μη τόπους της χώρας μας, όχι ως τουρίστας αλλά ως περιηγητής και ως ανθρωπολόγος. Η ματιά του αποτυπώνεται στο βιβλίο που, μετά τη γαλλική έκδοση (ΆπειροςΧώρα 2022), πρόσφατα εκδόθηκε στα ελληνικά με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης.

Για το ίδιο το βιβλίο, τη σχέση του Γκριβέλ με το Νοσοκομείο Λοιμωδών, τη συνάντηση ζωής με τους Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη και Μανώλη Φουντουλάκη, το ιστορικό πλαίσιο αυτής της διαδρομής, την εξέλιξη του Αντιλεπρικού Σταθμού (μετέπειτα Κέντρου Χανσενικών) και της ίδιας της πόλης της Αγίας Βαρβάρας, θα μιλήσουν οι:

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συντ. Νοσηλευτής Νοσοκομείου Λοιμωδών, Συγγραφέας

-ΔρΜαριάννα Καραμάνου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ)

-ΔρΒασίλειος Παπαρίζος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»)

Θωμάς Σίδερης, Δημοσιογράφος, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ, υπ.Διδάκτωρ Κοινωνικής Γεωγραφίας και

-Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ανακηρύξει τον Ζουλιέν Γκριβέλ επίτιμο Δημότη της πόλης και θα ανακοινώσει τη μετονομασία οδού προς τιμήν του. Ο τιμώμενος θα αντιφωνίσει σε εξαιρετικά ελληνικά.

Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ Stefan Estermann και οι εκπρόσωποι της Βιβλιοθήκης ΜΦ  και  Πανελληνίου Συνδέσμου Χανσενικών θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινός ενώ αποσπάσματα του Βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης, Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Θα ακολουθήσει η προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Η τάξη-L’Ordre» (44’, 1973) του Jean Daniel Pollet σε σενάριο Maurice Born, γυρισμένου στην έρημη από ασθενείς Σπιναλόγκα και στην Αγία Βαρβάρα, τόπο νέου ιδιότυπου εγκλεισμού για τους αποθεραπευμένους, αλλά βαριά στιγματισμένους, χανσενικούς των κατοπινών χρόνων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ