Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: «Βράζουν» το κέντρο της Αθήνας, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

«Καμπανάκι» για Σαλαμίνα και Τροιζηνία – Αγωνία λόγω μεταλλάξεων στην Θεσσαλονίκη – Υπό πίεση παραμένει το ΕΣΥ – Ελπίδα βελτίωσης με τα εμβόλια – Αμείωτη η διασπορά στους εργασιακούς χώρους

Μια διαφαινόμενη σταθεροποίηση της πανδημίας αποτυπώνουν τα 1.460 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και η σχετική σταθερότητα στα ενεργά κρούσματα της επικράτειας (10.500) σε σχέση με τα 10.000 της προηγούμενης Παρασκευής. Το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, όμως, παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19(277 σήμερα – 232 στις 5 Φεβρουαρίου) αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι σήμερα έφτασαν τους 325, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246. Οι άνθρωποι που κατέληξαν λόγω COVID-19 το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 28.

Βαρύ το φορτίο στην Αττική – Εκθετική αύξηση σε Σαλαμίνα και Τροιζηνία

Τα 722 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα στην Αττική μπορεί να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό. Η πανδημία χτυπά ανελέητα το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου σήμερα σημειώθηκαν 230 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς διαγράφουν και πάλι ανησυχητική πορεία με 164 και 109 κρούσματα αντίστοιχα.

Επιπλέον, καταγράφηκε μια εκθετική αύξηση νέων διαγνώσεων στα νησιά της Σαλαμίνας και Τροιζηνίας, γεγονός που έθεσε εκ νέου σε συναγερμό τους λοιμωξιολόγους για πιθανώς ανεξέλεγκτη κατάσταση στις περιοχές αυτές.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, το οποίο και υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική. «Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα ζουν στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός, σημειώνοντας πως ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αυξήθηκε και πάλι στις 148.

Παρόλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα η Αττική παρουσιάζει σαφή σημάδια σταθεροποίησης, ακόμη και μικρής υποχώρησης, γεγονός που υποδεικνύει πως τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατάφεραν να επιβραδύνουν την επέκταση της επιδημίας.

«Η αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ κινήθηκε σε ήπια επίπεδα την τελευταία εβδομάδα και οι δείκτες δείχνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στις 6 Φεβρουαρίου απέδωσαν με σαφή μείωση της μεταδοτικότητας, ενώ η επίδραση των μέτρων της 11ης Φεβρουαρίου αναμένεται να φανούν από την ερχόμενη Δευτέρα. Εκτιμούμε ότι θα επιταχυνθεί η βελτίωση των δεικτών μεταδοτικότητας που βλέπουμε τις τελευταίες 10 ημέρες», τόνισε με την σειρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αγωνία λόγω μεταλλάξεων στην Θεσσαλονίκη – Τοπικές εξάρσεις σε αρκετές περιοχές

Σταθεροποίηση στην εξέλιξη της επιδημίας παρατηρείται στην Θεσσαλονίκη, με τα 142 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών. Την ανησυχία στην περιοχή ωστόσο επιφέρουν όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων (1.200 τα ενεργά), όσο η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα η κυκλοφορία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή του Ευόσμου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, το στέλεχος της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής, αντίθετα με το βρετανικό που έχει επικρατήσει σε ποσοστό 40%, είναι μεν περιχαρακωμένο σε κάποιες περιοχές αλλά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Για τον περιορισμό της διασποράς αυτού του στελέχους και σε άλλες περιοχές, εκτός από την επιβολή αυστηρού lockdown συστήνουμε εκτεταμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων»,

εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου τίθεται από αύριο έως και την 1η Μαρτίου σε καθεστώς πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή αυστηρού lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφορά και στις υπόλοιπες περιοχές όπου σημειώνονται τοπικές εξάρσεις έκαναν και πάλι οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με ΚάλυμνοΚεφαλονιά, Ηλεία, Κόρινθος και Ρέθυμνο να ξεχωρίζουν στην τοποθέτηση της κ. Παπαευαγγέλου, λόγω της παρατεταμένης παρουσίας τους στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ και της αύξησης των ενεργών κρουσμάτων. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο νησί της Καλύμνου, ενώ στις κόκκινες περιοχές εντάσσονται πλέον οι ΠΕ Κεφαλληνίας και Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων) και οι δήμοι Θάσου, Αγιάς (ΠΕ Λάρισας), Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου και Νεμέας (ΠΕ Κορινθίας), Άργους-Μυκηνών (ΠΕ Αργολίδας) και Ζίτσας (ΠΕ Ιωαννίνων). Όσο για την Εύβοια και την Αχαΐα που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η πρώτα κατέγραψε σήμερα 29 κρούσματα και η δεύτερη 104.

Φαύλος κύκλος η μετάδοση από εργασιακούς χώρους στις οικογένειες

Συνεχιζόμενη διασπορά του κορωνοϊού παρατηρούν οι ειδικοί στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα την επακόλουθη μετάδοση στο οικογενειακό περιβάλλον. «Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Όσον δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλους μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. Άρα, όχι εφησυχασμός, αλλά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε είναι η καθολική και ορθή χρήση μάσκας», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σε πίεση το ΕΣΥ, ελπίδα βελτίωσης με τα εμβόλια

Η ήπια αύξηση των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα οδήγησε σε κάλυψη της τάξης του 53% των απλών κλινών COVID στην επικράτεια, με το σύστημα υγείας να παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης.

Όσον αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυτές επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές COVID-19έχουν σταθεροποιηθεί στις 250/ημέρα και η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται στις 21 ημέρες.

Πάντως, ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3%, πράγμα που όμως έχει να κάνει και με τον μικρότερο αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας, με τον σημερινό αριθμό να φτάνει τους 45.653 ελέγχους, εκ των οποίων 23.309 μοριακοί και 22.344 rapid test.

Η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας θα καθορίσει σημαντικά και την εξέλιξη της επιδημίας στις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι άνω των 75 ετών. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι με το 6% του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ